Kry-logo
Ont i handen

Ont i handen

Smärta i handen kan upplevas som en dov, pulserande smärta eller som stickande och plötsliga hugg. Har du ont i handen beror det oftast på en överansträning eller att du har gjort en rörelse du inte är van vid. I de allra flesta fall läker det ut av sig själv genom vila men om du har kraftiga smärtor bör du söka vård.

Symptom

Att ha ont i handen kan kännas väldigt besvärande. De flesta av oss arbetar med våra händer på något sätt och om en hand blir påverkad kan det ställa till det för oss. Smärtan kan variera mellan att vara dov och pulserande till stickande eller plötsliga hugg. Ibland kan man uppleva att handen domnar och pirrar om vartannat. Det kan vara svårt att greppa i vardagliga ting som kastruller, dricksglas och små saker som nycklar och pennor. I vissa fall blir handen röd, svullen och öm.

Orsaker

Om du har ont i handen har du förmodligen överansträngt dig eller gjort en rörelse som du inte är van vid. Det kan handla om att du börjat en ny motionsform eller har burit så pass tungt att fingrarna har tagit stryk. Många får även besvär efter många timmars arbete vid datorn och användning av tangentbord och mus. Värk i handen är oftast ingenting att oroa sig över, alla människor drabbas av tillfällig värk då och då. Har du besvär med domningar i enstaka fingrar eller hela handen kan det vara en nerv som kommit i kläm, detta är vanligt vid exempelvis graviditet. Värken kan även bero på artrit eller reumatism om du har haft besvär under lång tid utan att det har gått över.

Behandling

Om man har ont i handen behandlas det först och främst med vila. Försök att avlasta din värkande hand genom att inte lyfta tungt och inte spela tennis eller annan bollsport med racket. Vissa upplever att det är skönt att ha handen i högläge eftersom det gör att eventuell svullnad försvinner från den värkande delen. Har du besvär med domningar som beror på svullnad kring nerven kan man bli ordinerad en avlastande skena att ha på handleden. I vissa fall kan ett kirurgiskt ingrepp bli nödvändigt.

När du bör söka vård

Om du har så ont i handen att du inte kan koncentrera dig på dina vardagliga sysslor och du redan försökt att vila och avlasta handen bör du söka vård. Detta gäller också om din hand ändrar färg eller om smärtan börjar bete sig märkligt och bryter från sitt vanliga mönster.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.