Kry-logo
Ont i händerna

Ont i händerna

Upplever du att du har ont i händerna? Värker det när du tar tag om ett vattenglas eller när du öppnar en bildörr? Här kan du läsa vidare om symptom och hjälp.

Symptom

Om man har ont i händerna märks det ofta omgående. Det kan variera mellan att vara en molande värk i handflatan eller en stickande känsla i fingertopparna. Det kan även hugga till i händerna. Ibland är känslan mer obehaglig än faktisk smärta. I kombination med oro kan det bli en ganska otrevlig upplevelse. Det kan göra ont att greppa saker som vattenglas och hålla i små bestick. Det kan även värka om man lyfter tungt och i vissa fall gör det ont även när händerna är helt i vila.

Orsaker

Om du har ont i händerna beror det med största sannolikhet på att du har lyft något tungt eller använt händerna på ett sätt som du inte brukar. Har du exempelvis hållit händerna i en annorlunda vinkel? Händerna är en avancerad anrättning med massor av olika skelettdelar, leder, senor och ligament som tillsammans samverkar för att du ska kunna göra allt du vill.

Det är inte konstigt att få lite värk ibland. I sällsynta fall beror smärtan på sjukdomar som reumatism eller fibromyalgi, eller växtvärk hos barn.

Behandling

Om du har haft ont i händerna under en längre tid utan att smärtan gett med sig gäller det att få behandling. Vi använder våra händer hela tiden, de måste därför fungera bra. En fysioterapeut eller en arbetsterapeut kan undersöka och utvärdera din arbetsform och se om något är fel där. Det kanske räcker med en ergonomisk anpassning, särskilt om du sitter vid datorn mycket. I vissa fall kan man få en kortisonspruta i handen av en läkare. Den lugnar ned en inflammerad led eller senfäste.

Då bör du söka vård

Om du har haft ont i händerna av och till i över tre månader räknas dina besvär som kroniska och ska absolut undersökas. Har du allvarliga problem som påverkar din vardag i hög eller låg utsträckning ska du söka vård omgående.

Att inte kunna använda sina händer påverkar livskvaliteten och bör tas på allvar, även om det i dem allra flesta fall inte är något allvarligt som ligger bakom. Prova att vila händerna. Om du är orolig för dina händer ska du ta kontakt med vården.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Relaterat:

Fibromyalgi