Svårt att hålla föredrag

Medicinskt granskad

Det är naturligt att bli nervös inför ett offentligt framträdande. För en del är det svårt att hålla föredrag även för en liten grupp med människor som man känner sedan tidigare. Som tur är finns det hjälp att få.

Symptom

Lättare nervositet drabbas de flesta av när de ska hålla ett fördrag eller göra en presentation. Du som har svårt att hålla föredrag vet att det är mer eller mindre förenat med ångest och att oron kan sätta in flera dagar innan du ska stå i rampljuset. Den kraftiga nervositeten kan leda till att även andra symptom uppstår, som till exempel orolig och smärtande mage, sömnproblem, spänningshuvudvärk, stress och varierande humör. Symptomen påverkar hela ditt allmäntillstånd och det kan även påverka personerna i din omgivning.

Orsaker

Det kan finnas flera olika anledningar till varför man upplever det svårt att hålla föredrag och orsakerna är individuella. För vissa kan det bero på händelser under uppväxten som haft negativ inverkan. Andra vet inte varifrån deras svårigheter, eller i värsta fall fullt utvecklade fobier, kommer från. Oavsett vad som ligger bakom det faktum att du upplever att det är svårt att hålla föredrag finns det hjälp att få.

Behandling

Det är någon form av rädsla som ofta ligger bakom att man har svårt att hålla föredrag. En fobi av det här slaget går inte att medicinera men den går att behandla. Alternativa behandlingsmetoder som kognitiv terapi, meditation och avslappningsövningar kan både fungera som behandling och i förebyggande syfte inför en muntlig presentation. Den kognitiva terapin utgår från att man konfronteras med sin rädsla en bit i taget och lär sig att förändra sitt tankesätt, så att man tillslut kan hantera sin ångest.

När du bör söka vård

Om du upplever att din vardag påverkas negativt kan du söka professionell hjälp. Vid kontakt med läkare kan du få hjälp att hitta rätt behandling för dig.

Så kan Kry hjälpa till

Våra läkare och psykologer kan ge dig rådgivning eller samtalsterapi, direkt i mobilen. Läkarbesöket är genom videosamtal och du väljer själv mellan drop-in eller en bokad tid när det passar dig. Om det bedöms att behov finns kan du också få hjälp med remiss till annan vårdgivare.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar