COVID-19

Kan jag få covid-19 när jag är vaccinerad?

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Annette Alaeus, specialist i infektionsmedicin
Can I get Covid-19 after I'm vaccinated
Hur stor är risken att en fullvaccinerad person blir sjuk i covid-19? Är symptomen mildare? Hur länge verkar vaccinet? Annette Alaeus, infektionsspecialist på Kry, förklarar hur det ligger till.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Du som är fullt vaccinerad kan fortfarande få covid-19, även om du löper mycket mindre risk att smittas av viruset, sprida det till andra eller bli allvarligt sjuk av det.

När någon som är fullvaccinerad insjuknar i covid-19 cirka 14 dagar efter att ha fått sin andra vaccindos kallas det en ”genombrottsinfektion”. Även om vaccinet ger ett bra skydd mot viruset är det inte ett botemedel, och ett mindre antal genombrottsinfektioner är därför helt normalt. Faktum är att inget vaccin ger ett 100-procentigt skydd mot någon sjukdom.

– Genombrottsinfektioner är vanligare nu på grund av Omikron-varianter som kan ta sig förbi vaccinskyddet, även om du är fullt vaccinerad, säger Annette. Ny data visar att en påfyllnadsdos återställer skyddet på en bättre nivå mot smitta enligt Folkhälsomyndigheten.

Hur stor är risken att jag får covid-19 efter jag har vaccinerat mig?

Det bästa skyddet mot coronaviruset är att ta de doser som rekommenderas. Enligt en ny studie är Pfizers vaccin 92 procent effektivt när det gäller att förhindra höga virusmängder (höga virushalter i proverna) 14 dagar efter den andra dosen.

– För vissa människor ger ett vaccin inte lika bra skydd som för andra, förklarar Annette. Genombrottsinfektioner är vanligare bland äldre, med svagare immunförsvar och personer som tar immundämpande läkemedel.

Vad händer om jag får covid-19 efter jag har vaccinerat mig?

Om du smittas av coronaviruset efter du har vaccinerat dig får du förmodligen lindriga symptom eftersom ditt immunförsvar, tack vare vaccinet, redan har tränats i att känna igen viruset och skapa antikroppar, säger Annette.

Du kanske inte får några symptom alls, eller så får du färre symptom och under kortare tid. Kanske får du en lätt förkylning eller känner dig trött. Andra rapporterade symptom vid genombrottsinfektioner är:

– De som drabbas av genombrottsinfektioner får lindrigare symtom än de som inte är vaccinerade, säger Annette. Ungefär 90 procent av alla covid-19-patienter som får intensivvård i Sverige är inte fullt vaccinerade, majoriteten är faktiskt inte alls vaccinerade.

Sambandet bekräftas i en ny studie, enligt vilken ovaccinerade personer löper 29 gånger högre risk att behöva sjukhusvård om de insjuknar i covid-19 än vaccinerade personer.

Hur länge måste jag vänta tills vaccinet har full effekt?

Vaccinet når sin fulla effekt 14 dagar efter den andra dosen. Under dessa två veckor är det alltså fortfarande möjligt att bli sjuk och smitta andra.

Kan jag smitta andra med covid-19 när jag är vaccinerad?

Även om tidiga undersökningar tyder på att vacciner ger ett mycket effektivt skydd mot smittspridning är det fortfarande möjligt för den som inte har några symptom att sprida viruset.

Därför är det fortsatt viktigt att följa restriktionerna i samhället – håll avstånd till nya kontakter, håll god handhygien och stanna hemma om du är sjuk.

Hur länge verkar vaccinet?

– Studier visar att immuniteten från vaccinet minskar över tid, skyddet sjunker snabbare hos äldre personer men minskar även hos yngre individer, säger Annette och fortsätter:
– Därför är det viktigt att ta en påfyllnadsdos (dos 3) när det har gått sex månader för personer som är 18-64 år och efter fem månader för alla över 65 år. Denna dos ger också ett bättre skydd mot nya varianter av viruset.

Vad kan jag göra för att skydda mig mot andra, mer smittsamma, varianter?

Att vaccinera sig är fortfarande det säkraste och mest effektiva sättet att minska risken att drabbas av covid-19. Förutom att vaccinera oss bör vi fortsätta att skydda oss själva och andra genom att respektera gällande restriktioner. Även efter att restriktionerna lyfts bör du alltid stanna hemma när du känner dig sjuk, fortsätta tvätta händerna när du varit utanför hemmet samt hålla avstånd till andra människor i trånga miljöer.

– Vid sidan om dessa åtgärder är det viktigt att du snabbt testar dig, även om du är fullvaccinerad, eftersom det kan förhindra att du oavsiktligt sprider viruset till andra, säger Annette.

Så kan Kry hjälpa till

Undrar du om du behöver söka vård? Vi ger dig vägledning.

Läs mer om coronaviruset

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-coronavirus-partiklar
Covid-19 – 6 apr. 2022

Då bör du söka vård för covid-19

Undrar du om du behöver du söka vård? Vi hjälper dig. Snabbt, smidigt i vår app eller på någon av våra vårdcentraler – Kry

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.