AKTUELLT

Så påverkar alkohol din kropp – och vad händer när du slutar dricka?

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
illustration-orange-glas-hand-vinflaska
Nikki Ramskill, allmänläkare på Kry i England, förklarar vilka effekter alkohol har på kroppen och vad som händer när du minskar konsumtionen på kort och lång sikt.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Det är ingen hemlighet att alkohol har en skadlig effekt på kroppen. Förutom baksmällan som ibland dyker upp dagen därpå kan alkohol påverka både din fysiska och psykiska hälsa.

På lång sikt kan alkohol öka risken för cancer, demens, hjärtsjukdomar och stroke. Det finns även bevis för att alkohol kan försämra minnet och påverka fertiliteten.

Men den goda nyheten är att det finns stora hälsofördelar med att minska mängderna eller helt sluta dricka alkohol – ofta efter bara en vecka.

Hur vet jag om mitt alkoholintag är farligt för hälsan?

– Vi kanske inte inser att vårt drickande är problematiskt eftersom vi inte vet vad som händer under ytan förrän det blir ett problem. Som tur är finns det många sätt att minska alkoholkonsumtionen, bland annat genom att ha alkoholfria dagar varje vecka och minska mängden du dricker, berättar Nikki Ramskill.

Kontakta sjukvården om du behöver hjälp att värdera om ditt alkoholintag är skadligt.

Hur länge stannar alkohol kvar i kroppen?

När du dricker går alkoholen ner i magen, absorberas av blodet och transporteras via blodomloppet ut i kroppen. Detta påverkar hjärnan, levern, njurarna och lungorna.

– Alkohol stannar i kroppen under olika långa perioder beroende på kön, kroppsform, ålder, hur ofta du dricker och om/vad du har ätit innan du dricker alkohol, förklarar Nikki.

Exempelperson som väger 70 kilo

  • Ett standardglas (12 centiliter vin) = 2–3 timmar.
  • Två standardglas och slutat dricka vid midnatt = ungefär klockan 16:00 dagen därpå.

– När alkoholen väl finns i ditt system bryter levern ner den, eller metaboliserar den, genom att producera ett speciellt enzym, säger Nikki.

Vad händer om jag minskar alkoholkonsumtionen?

Om du minskar eller slutar dricka alkohol finns det gott om kortsiktiga och långsiktiga fördelar.

Efter 1 vecka:

Din sömn förbättras
– Det finns en vanlig missuppfattning att alkohol förbättrar sömnen. Det kan hjälpa dig att slumra till men effekterna av alkohol innebär att du får mindre REM-sömn, ett av sömnstadierna som är viktiga för din hälsa, berättar Nikki.

Efter bara en vecka utan alkohol är din REM-cykel sannolikt normal igen. Du kommer att känna dig mer utvilad och märka en förbättring i humöret och den kognitiva förmågan.

Huden ser friskare ut
– När kroppen metaboliserar alkohol bildas en biprodukt som kallas acetaldehyd som sedan bryts ned till en mindre giftig produkt och försvinner ur kroppen. Acetaldehyd är giftigt för kroppens vävnader, gör att du blir uttorkad och ökar risken att få akne och andra utslag som exempelvis rosacea, säger Nikki.

Efter 1 månad:

Det blir lättare att hålla en hälsosam vikt
Alkohol innehåller många kalorier. Bara ett standardglas vin innehåller 133 kalorier medan en halvliter öl har 239 kalorier – ungefär lika mycket som en liten chokladkaka.
– Alkohol innehåller mycket kalorier utan näring. Dessa ”tomma kalorier” omvandlas till fett som sedan lagras i kroppen och ökar vikten och omfånget, säger Nikki.

Under förutsättningen att ditt övriga kaloriintag är konstant och mindre än det kroppen gör sig av med kommer kroppen börja förbränna överflödigt fett efter ungefär en månad.

Skador på levern kan repareras
Effekterna av alkohol kan leda till alkoholrelaterad fettlever.
– Levern har många funktioner – bland annat att bilda ämnen som behövs för matsmältningen, lagra vitaminer och bekämpa skadliga ämnen i kroppen, säger Nikki och tillägger att levern måste arbeta hårt för att bryta ner alkohol.
– Fettlever kan påverka leverns förmåga att bryta ner skadliga ämnen och därför göra att du känner dig trött och energilös.

Efter två veckor utan alkohol börjar levern att återfå sin normala funktion. Inom 4–8 veckor kan levern bli helt återställd. Det beror på hur mycket du dricker och vilket skick levern var i från början.

Din mentala hälsa kan förbättras
Alkohol kan initialt få dig att känna dig mer självsäker och lugn men på lång sikt kan det göra dig mer sårbar för psykiska sjukdomar som depression och ångest. Alkohol kan störa balansen mellan kemikalier och processer i hjärnan och påverka dina tankar, känslor och ditt beteende.

– Alkohol är ett centraldämpande medel så personer som redan har psykiska besvär kan uppleva att de förvärras, säger Nikki.

Efter cirka fyra veckor förbättras ditt humör och du kan märka att du är bättre rustad att klara av livet i allmänhet.

Efter 1 år:

Blodtrycket sjunker
Om du regelbundet dricker för mycket alkohol kan det orsaka högt blodtryck.
– Högt blodtryck innebär ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar eftersom det belastar hjärtmuskeln, säger Nikki.

En stor genetisk studie upptäckte att även låg till måttlig alkoholkonsumtion ökar blodtrycket och risken att drabbas av stroke. Efter ett år utan alkohol sänks blodtrycket och risken att råka ut för exempelvis hjärtinfarkt sjunker markant.

Minnet förbättras
Alkohol kan påverka funktionen i hippocampus – den del av hjärnan som hanterar inlärning och minne.
– En hög alkoholkonsumtion kan dessutom leda till hjärnskador och öka risken för att utveckla demens. Men forskning tyder på att en del av hjärnskadorna som långvarig alkoholkonsumtion orsakar kan reverseras när du slutar dricka, säger Nikki.

Hur gör jag för att minska alkoholkonsumtionen?

Att sluta dricka alkohol kan vara svårt men fördelarna gör det värt ansträngningen. Tycker du det är utmanande? Här är några tips som kan hjälpa dig:

  • Håll vätskenivån uppe genom att dricka vartannat glas vatten eller läsk.
  • Ha flera alkoholfria dagar i veckan.
  • Berätta för familj och vänner att du vill skära ner och be om stöd.
  • Välj drycker med lägre alkoholhalt och välj ett mindre vinglas än vanligt.
  • Bestäm i förväg för hur mycket pengar du ska lägga på alkohol om du går ut.

När bör jag prata med en läkare?

Om du kämpar med att minska ditt drickande är det en bra idé att tala med en läkare. Det är också bra att boka tid om du upplever något av följande:

  • Du är orolig för din relation till alkohol.
  • Ditt drickande går ut över dina relationer och/eller ditt arbete.
  • Du kan inte säga nej till alkohol.
  • Du måste dricka mer för att uppnå samma effekter.

I den här texten använder vi ordet kvinna för en person med livmoder, äggledare och äggstockar och ordet man för en person som har testiklar. Vi vet att kön är ett spektrum och att det finns många sätt att identifiera sig på. Vi hoppas att texten kan vara hjälpsam ändå.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid alkoholproblem. En sjuksköterska, läkare eller psykolog gör en individuell bedömning baserat på din situation och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-blå-bakgrund-gula-blommor-pollenpartiklar-i-luften
Aktuellt – 1 apr. 2024

Följ pollensäsongen 2024 – vad blommar nu?

När börjar egentligen pollensäsongen - och vilken pollen är värst? Här kan du få reda på vilka växter och träd som blommar just nu.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.