Ladda ned Ladda ned

Akne

Tonåren för med sig väldigt mycket roligt. Och annat som inte är så kul. Som akne. Vissa får bara små utslag. Andra får större besvär. Men det är inte bara tonåringar som har akne – vuxna kan också ha problem med fet hud och blemmor. Det kan vara väldigt jobbigt att ha akne. Men det finns fler sätt att få bukt med den. På KRY kan du få hjälp med akne.

Orsaker till akne

I huden finns talgkörtlar som sitter ihop med hårsäckar. Hårsäckar är de små porer du ser i huden som hårstrån växer ut från. Talgkörtlarna producerar ett fett ämne, sebum, som håller både hår och hud mjuka. När du kommer i puberteten ökar produktionen av sebum och av bakterien, propionebacterium acne. Ibland producerar talgkörtlarna mer sebum än vad som behövs. Akne kan då uppstå genom att överskott av sebum och hudrester täpper till hårsäcken eller talgkörtelns öppning eller att bakterier kommer in där och skapar en inflammation eller infektion.

Symptom på akne

Utslagen sitter oftast i ansiktet och på axlarna, bröstet, pannan och ryggen eftersom det finns mest talgkörtlar där. Akne kan ge:

  • vita pormaskar som ser ut som små bulor på huden. Det är talgkörtlar där hårsäckens vägg täpper till öppningen.

  • svarta pormaskar som ser ut som små mörka prickar. Ingenting täpper till hårsäckens öppning, men i hårsäcken finns sebum och bakterier som blir svarta när de kommer i kontakt med luft.

Blir talgkörtlarna eller hårsäckarna inflammerade eller infekterade kan det uppstå böldliknande utslag och varblåsor i varierande antal och storlek. Svår akne kan också ge vätskefyllda knölar under huden.

Olika typer av akne

Det finns olika typer av akne. De kan vara svåra att skilja åt eftersom de kan skifta från en typ till en annan. Men en uppdelning kan vara:

mild akne – ger vita och/eller svarta pormaskar

medelsvår akne – ger pormaskar, enstaka böldliknande utslag och varblåsor

svår akne – ger rikligt med pormaskar, böldliknande utslag, flera stora varbildningar samt varblåsor.

Vad du själv kan göra

Akne kan vara besvärligt, men du kan lindra utslagen genom att:

  • använda hudvänlig tvål (ph 5,5)
  • använda receptfria läkemedel mot akne
  • inte klämma på finnarna
  • tvätta bort smink noggrant
  • undvika feta krämer.

Vill du dölja aknen finns det speciella stift du kan använda. Du hittar sådana både på apotek och där produkter för ansiktsvård säljs.

Behandling

Det finns olika receptbelagda preparat som hjälper mot akne. Det kan vara svårt att veta vad som fungerar just för dig. Du kan få använda ett preparat i ungefär tre månader och se om det ger effekt. Fungerar det inte kan du få byta läkemedel. För vissa kvinnor – som också behöver preventivmedel – kan kombinerade p-piller som också motverkar akne vara ett alternativ. Din läkare kan hjälpa dig med råd och recept.

Ärr från akne

Svår akne kan ge märken som stannar kvar. Om du besväras av ärren och vill göra dem mindre synliga finns det olika behandlingar. Vilken behandling som hjälper beror på vilken typ av ärr du har:

Hypotrofiska – ger gropar i huden. Ärren kan bli mindre synliga med hjälp av till exempel hudslipning, kemisk peeling och laserbehandling. Behandlingen bekostas privat.

Hypertrofiska – ger upphöjda ärr. Kortisoninjektioner kan reducera ärren.

Du behöver vänta tills aknen läkt innan du kan behandla ärren.

Då ska du söka vård

Sök hjälp om din akne ger ärr och receptfria läkemedel inte fungerar.

Så kan Kry hjälpa till

  • rådgivning
  • individuell bedömning och recept vid behov.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Relaterat:

Senast uppdaterad:
Granskare:
Joakim Röstlund, medicinskt ansvarig läkare