Ladda ned Ladda ned

Blod i avföringen

Vem som helst kan drabbas av blod i avföringen. Det kan röra sig om att det blöder från ändtarmen när du bajsar eller att avföringen i sig är blodblandad. Om du har detta symptom är det är viktigt att du söker vård för att utreda orsaken.

Att få blod i avföringen kan bero på flera olika orsaker. Om det är i ändtarmsöppningen problemet finns brukar det ofta komma lite färskt blod ur ändtarmen när du bajsar. Om det däremot handlar om problem högre upp i själva tarmen är blodet blandat med avföringen. Har du en mindre blödning kan du ibland inte se den själv med blotta ögat, utan små mängder blod upptäcks vid undersökning av ett avföringsprov. Att din avföring är blodig eller blodblandad behöver inte nödvändigtvis orsaka smärta någonstans i kroppen.

När du blöder från ändtarmen kan det bero på sprickor i ändtarmen, klåda i analöppningen eller hemorrojder. Vissa tarminfektioner kan orsaka en blodig diarré. Blodet kan också vara ett tecken på en mer allvarlig sjukdom så som en inflammation i tarmen, exempelvis Chrons sjukdom, eller i värsta fall cancer. Det finns även vissa mediciner som kan orsaka besvär med blodblandad avföring, främst mediciner innehållande acetylsalicylsyra och mediciner som innehåller andra liknande ämnen.

Hur läkare behandlar blod i avföringen beror naturligtvis på varför du har fått nämnda besvär. Skulle du ha drabbats av hemorrojder, analsprickor eller analklåda kan det ibland räcka att behandla med receptfria mediciner som i första hand lindrar symtom och förebygger nya besvär. Går besvären inte över måste du dock undersökas av läkare. Skulle det handla om en tarmsjukdom, som exempelvis Chrons eller ulcerös kolit, kan du behöva medicinering och/eller operation. Handlar det om cancer kan behandling bestå av exempelvis operation, cellgifter eller strålning.

Om du upptäcker blod i avföringen bör du alltid söka hjälp hos läkare för att utreda dina besvär. Eftersom orsakerna kan vara flera får du vara förberedd på att en rad olika prover och utredningar kan komma att göras. Du bör också vara uppmärksam på att din avföring kan rödfärgas om du har ätit blåbär, järnmedicin eller rödbetor.

Med Kry kan du få rådgivning direkt genom videosamtal med en av våra läkare. Dock måste man vid besvär med blod i avföringen alltid göra en fysisk undersökning.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.