Ladda ned Ladda ned

Ont i magen

Allmänt

Alla har ont i magen ibland. Det är en vanlig åkomma som kan ha många olika orsaker; allt från sjukdomstillstånd som ger plötslig smärta till mer kroniska besvär.

Symtom

När vi har ont i magen kan vi uppleva symtomen på olika sätt beroende på vad som orsakat dem. Det kan göra ordentligt ont på ett specifikt ställe i magen, som när vi har håll efter hård fysisk ansträngning, men smärtan eller obehaget kan också vara mer svårbestämt och vara av återkommande natur. Typen av smärta säger i regel något om dess orsak, det är därför bra att kunna beskriva hur det gör ont på ett utförligt sätt vid vårdkontakt.

Orsaker

Vi kan få ont i magen när matsmältningen inte fungerar som den ska eller när vi ätit eller druckit något som irriterar magen. Smärta i nedre delen av magen kan också vara ett tecken på en allvarligare sjukdom som exempelvis blindtarmsinflammation. Problem med magen ska därför alltid tas på allvar. Flera av våra vanligaste livsstilsåkommor, som stress och dålig kost, kan på sikt leda till problem med magen. Var även uppmärksam på vad du tar för läkemedel. Vanliga mediciner mot smärta, som Treo och Aspirin, är kända för att kunna irritera känsliga magar, eller till och med orsaka magsår.

Behandling

Ont i magen behandlas på olika sätt beroende på vad som orsakat problemen. Vid förstoppning används exempelvis laxerande medel medan kroniska tillstånd som förvärras av stress och dåliga kostvanor kan kräva såväl ändrade vanor som symtomlindrande mediciner. I enstaka fall, när problemen beror på allvarligare sjukdom, kan en operation vara nödvändig. Det du kan göra själv är att se till att får i dig tillräckligt med vätska om du har diarré och tillräckligt med fibrer om du tror att du har ont på grund av förstoppning. Var också försiktig med stark mat som kan reta magens slemhinnor, något som är särskilt viktigt att tänka på om du har magkatarr eller magsår.

När du bör söka vård

Orsaken till ont i magen kan ofta vara något enkelt som går över av sig självt utan att du behöver medicinera eller söka hjälp. Man brukar säga att det är bra att kontakt vården om man har ihållande besvär under en längre period. Då kan man vända sig till sin vårdcentral för att få en remiss till en specialist vid behov. Om man drabbas av kraftiga och plötsliga buksmärtor ska man söka akut hjälp.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På Kry.se har du möjlighet att boka ett videomöte med en läkare om du vill diskutera kring dina besvär och få råd. Dock måste magen alltid undersökas fysiskt för att korrekt diagnos ska kunna ställas.

Ladda ned appen redan idag