Kry-logo
Starta appen
Kry-logo

Torra slemhinnor (atrofisk vaginit)

Torra slemhinnor i slidan och urinröret kännetecknas av torrhet, klåda och sveda i underlivet. Besvären är vanliga, särskilt under och efter klimakteriet, och beror på en minskad nivå av det kvinnliga könshormonet östrogen. Ofta räcker det att behandla lokalt med hormonpreparat, men ibland kan du behöva tillföra hormoner via plåster eller tabletter.

Symptom vid atrofisk vaginit

Om du har atrofisk vaginit känns slidan torr. Det kan göra ont vid samlag eller när du kissar och det är vanligt att behöva kissa ofta.

Vanliga symptom:

  • torrhet, klåda och sveda i slidan

  • flytningar, ibland blodblandade

  • bleka slemhinnor

  • sprickor och sår i slidväggen

  • smärta när du kissar

  • behov av att kissa ofta

  • smärta vid samlag

  • upprepade urinvägsinfektioner

  • inkontinens.

Andra tänkbara förklaringar

Torrhet och flytningar behöver inte alltid vara tecken på just atrofisk vaginit. Om det kliar och svider i underlivet kan det ibland bero på exempelvis svamp eller så kallad bakteriell vaginos, som båda innebär en obalans i slidans bakterieflora. Besvär i underlivet kan också bero på exempelvis eksem eller sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia eller mykoplasma.

Orsaker till atrofisk vaginit

Problem med torra och sköra slemhinnor i underlivet är särskilt vanligt under och efter klimakteriet. Du kan även få besvär efter en förlossning och vid amning eller i andra sammanhang där östrogenhalten har sjunkit i kroppen.

En lägre östrogennivå leder till minskad blodförsörjning och en förtunning av slidväggen. Du får ett högre pH-värde som förändrar bakteriefloran i slidan och gör att antalet laktobaciller minskar. De lägre östrogennivåerna påverkar även slemhinnorna i urinblåsan och urinröret vilket innebär en ökad risk för exempelvis urinvägsinfektioner.

Ibland kan torra slemhinnor i underlivet orsakas av läkemedel och olika sjukdomstillstånd.

Behandling

Atrofisk vaginit drabbar som regel alla kvinnor i samband med klimakteriet och brukar vara lätt att behandla – det finns ingen anledning att ”stå ut” med problem som kan lindras. Efter konsultation med läkare kan du bli ordinerad östrogenbehandling för att stärka slemhinnan och återfå den sura miljö som behövs i en frisk vagina.

Har du bara problem med torra slemhinnor brukar det räcka att behandla enbart slidan med hjälp av hormonsalva, hormonutsöndrande ring eller så kallade vagitorier. Om dina besvär uppstår i samband med klimakteriet kan det finnas anledning att tillföra hormoner via plåster eller tabletter – då påverkas hela kroppen för att även behandla vallningar, svettningar och andra övergångsbesvär.

Vad du själv kan göra

Om du har torra slemhinnor i underlivet ska du undvika att tvätta dig med tvål och istället bara använda vatten. Men tänk också på att inte använda vatten i onödan eftersom vatten är uttorkande och kan förvärra dina besvär – stryk gärna lite barnolja över slidväggen innan du duschar.

På apotek finns receptfria läkemedel, både med och utan hormoner, som kan minska dina besvär. Om du upplever smärta vid samlag eller känner dig torr i slidan kan du även få lindring av exempelvis glidmedel.

Då bör du söka vård

Om du har stora besvär med torra slemhinnor i underlivet bör du kontakta en läkare för att få rätt behandling. Vid inkontinens eller upprepade urinvägsinfektioner kan du också få hjälp av sjukvården.

Sök vård om du har annorlunda flytningar eller blod i flytningarna, för att utesluta allvarligare problem.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp med torra slemhinnor i underlivet. En sjuksköterska eller en läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Innehållet har granskats av:

Elisabeth Rosén

legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Relaterat:

Urinvägsinfektion
Klimakteriet