Torra slemhinnor – atrofisk vaginit

Torra slemhinnor i slidan och urinröret kännetecknas av torrhet, klåda och sveda i underlivet. Det kallas för atrofisk vaginit. Besvären är vanliga, särskilt under och efter klimakteriet, och beror på en minskad nivå av könshormonet östrogen. Ofta räcker det att behandla lokalt med hormonpreparat, men ibland kan du behöva tillföra hormoner via plåster eller tabletter.

Symptom vid atrofisk vaginit

Om du har atrofisk vaginit känner du dig torr i slidan. Ibland kan du få små sprickor i slemhinnan i underlivet. Det kan göra ont vid samlag eller när du kissar och det är vanligt att behöva kissa ofta.

Torra slemhinnor i underlivet vanliga symptom:

  • torrhet, klåda och sveda i slidan

  • flytningar, ibland blodblandade

  • bleka slemhinnor

  • sprickor och sår i slidväggen

  • smärta när du kissar

  • behov av att kissa ofta

  • smärta vid samlag

  • upprepade urinvägsinfektioner

  • inkontinens.

Andra tänkbara förklaringar

Om det kliar och svider i underlivet kan det ibland bero på exempelvis svamp eller bakteriell vaginos, som båda innebär en obalans i slidans bakterieflora. Svamp brukar även kännetecknas av en grynig flytning och vid bakteriell vaginos brukar flytningen lukta illa.  Besvär i underlivet kan också bero på exempelvis eksem, psoriasis i underlivet eller sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia eller mykoplasma.


Kliande utslag kring könsorgan eller analöppning kan ibland bero på så kallad lichen sclerosus eller lichen planus som också påverkar huden på olika sätt. Om du har rodnad och intensiv smärta i slidöppningen kan det bero på vestibulit.

Orsaker till atrofisk vaginit

Problem med torra och sköra slemhinnor i underlivet är särskilt vanligt under och efter klimakteriet. Du kan även få besvär efter en förlossning och vid amning eller i andra sammanhang där östrogenhalten har sjunkit i kroppen.

En lägre östrogennivå leder till minskad blodförsörjning och en förtunning av slidväggen. Du får ett högre pH-värde som förändrar bakteriefloran i slidan och gör att antalet laktobaciller minskar. De lägre östrogennivåerna påverkar även slemhinnorna i urinblåsan och urinröret vilket innebär en ökad risk för exempelvis urinvägsinfektion.

Ibland kan läkemedel och olika sjukdomstillstånd göra dig torr i underlivet.

Behandling av atrofisk vaginit

Atrofisk vaginit drabbar nästan alla kvinnor i samband med klimakteriet och brukar vara lätt att behandla – känslan av ett torrt underliv går att lindra på flera sätt. Efter konsultation med läkare kan du bli ordinerad östrogenbehandling för att stärka slemhinnan och återfå den ph-balans som behövs i en frisk vagina. 

Har du bara problem med vaginal torrhet brukar det räcka att behandla enbart slidan med hjälp av hormonsalva, hormonutsöndrande ring eller så kallade vagitorier. Om dina besvär med torrhet och klåda i underlivet uppstår i samband med klimakteriet kan det finnas anledning att tillföra hormoner via plåster eller tabletter – då påverkas hela kroppen för att även behandla vallningar, svettningar och andra övergångsbesvär.

Vad kan jag göra själv?

Om du har torra och irriterade slemhinnor i underlivet ska du undvika att tvätta dig med tvål. Använd bara vatten eller vatten och olja som är anpassad för intimhygien. Men tänk också på att inte använda vatten i onödan eftersom vatten är uttorkande och kan förvärra dina besvär – stryk gärna lite barnolja över slidväggen innan du duschar.

På apotek finns receptfria läkemedel, både med och utan hormoner, som kan minska dina besvär. Om du upplever smärta vid samlag eller känner dig torr i slidan kan du även få lindring av exempelvis glidmedel.

När bör jag söka vård?

Kontakta en läkare om du har stora besvär med torra slemhinnor i underlivet, så att du får rätt behandling. Vid inkontinens eller upprepade urinvägsinfektioner kan du också få hjälp av sjukvården. 

Sök vård om du har annorlunda flytningar eller blod i flytningarna, för att utesluta allvarligare problem.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp med torra slemhinnor i underlivet. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Vanliga patientfrågor

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Relaterat:

SvampinfektionerUrinvägsinfektionKlimakterietPsoriasis i underlivetVestibulit