Torra slemhinnor – atrofisk vaginit

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Medicinskt granskad

Torra slemhinnor i slidan och urinröret kännetecknas av torrhet, klåda och sveda i underlivet. Det kallas för atrofisk vaginit. Besvären är vanliga, särskilt under och efter klimakteriet, och beror på en minskad nivå av könshormonet östrogen. Ofta räcker det att behandla lokalt med hormonpreparat, men ibland kan du behöva tillföra hormoner via plåster eller tabletter.

Symptom vid atrofisk vaginit

Om du har atrofisk vaginit känner du dig torr i slidan. Ibland kan du få små sprickor i slemhinnan i underlivet. Det kan göra ont vid samlag eller när du kissar och det är vanligt att behöva kissa ofta.

Torra slemhinnor i underlivet vanliga symptom:

  • torrhet, klåda och sveda i slidan

  • flytningar, ibland blodblandade

  • bleka slemhinnor

  • sprickor och sår i slidväggen

  • smärta när du kissar

  • behov av att kissa ofta

  • smärta vid samlag

  • upprepade urinvägsinfektioner

  • inkontinens.

Andra tänkbara förklaringar

Om det kliar och svider i underlivet kan det ibland bero på exempelvis svamp eller bakteriell vaginos, som båda innebär en obalans i slidans bakterieflora. Svamp brukar även kännetecknas av en grynig flytning och vid bakteriell vaginos brukar flytningen lukta illa.  Besvär i underlivet kan också bero på exempelvis eksem, psoriasis i underlivet eller sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia eller mykoplasma.


Kliande utslag kring könsorgan eller analöppning kan ibland bero på så kallad lichen sclerosus eller lichen planus som också påverkar huden på olika sätt. Om du har rodnad och intensiv smärta i slidöppningen kan det bero på vestibulit.

Orsaker till atrofisk vaginit

Problem med torra och sköra slemhinnor i underlivet är särskilt vanligt under och efter klimakteriet. Du kan även få besvär efter en förlossning och vid amning eller i andra sammanhang där östrogenhalten har sjunkit i kroppen.

En lägre östrogennivå leder till minskad blodförsörjning och en förtunning av slidväggen. Du får ett högre pH-värde som förändrar bakteriefloran i slidan och gör att antalet laktobaciller minskar. De lägre östrogennivåerna påverkar även slemhinnorna i urinblåsan och urinröret vilket innebär en ökad risk för exempelvis urinvägsinfektion.

Ibland kan läkemedel och olika sjukdomstillstånd göra dig torr i underlivet.

Behandling av atrofisk vaginit

Atrofisk vaginit drabbar nästan alla kvinnor i samband med klimakteriet och brukar vara lätt att behandla – känslan av ett torrt underliv går att lindra på flera sätt. Efter konsultation med läkare kan du bli ordinerad östrogenbehandling för att stärka slemhinnan och återfå den ph-balans som behövs i en frisk vagina. 

Har du bara problem med vaginal torrhet brukar det räcka att behandla enbart slidan med hjälp av hormonsalva, hormonutsöndrande ring eller så kallade vagitorier. Om dina besvär med torrhet och klåda i underlivet uppstår i samband med klimakteriet kan det finnas anledning att tillföra hormoner via plåster eller tabletter – då påverkas hela kroppen för att även behandla vallningar, svettningar och andra övergångsbesvär.

Vad kan jag göra själv?

Om du har torra och irriterade slemhinnor i underlivet ska du undvika att tvätta dig med tvål. Använd bara vatten eller vatten och olja som är anpassad för intimhygien. Men tänk också på att inte använda vatten i onödan eftersom vatten är uttorkande och kan förvärra dina besvär – stryk gärna lite barnolja över slidväggen innan du duschar.

På apotek finns receptfria läkemedel, både med och utan hormoner, som kan minska dina besvär. Om du upplever smärta vid samlag eller känner dig torr i slidan kan du även få lindring av exempelvis glidmedel.

När bör jag söka vård?

Vi på Kry kan hjälpa dig med flera typer av underlivsbesvär, till exempel:

  • besvär med torra slemhinnor.

  • klåda och sveda.

  • inkontinens.

  • upprepade svampinfektioner som inte går över.

  • upprepade urinvägsinfektioner.

  • flytningar som ändrat utseende eller innehåller blod.

  • flytningar som luktar annorlunda.

Så kan Kry hjälpa till

Boka ett videosamtal i appen för att få kostnadsfri bedömning och behandling av en av våra barnmorskor. Vid behov kan vi beställa ett hemtest till dig.

Om du är gravid rekommenderar vi att du söker vård på din mödravårdscentral. Sök vård akut om du har underlivsbesvär i kombination med feber, kraftiga blödningar eller magsmärtor.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Vanliga patientfrågor

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Relaterat:

SvampinfektionerUrinvägsinfektionKlimakterietPsoriasis i underlivetVestibulit

Relaterade artiklar

illustration-lila-kvinnor-ansikten-i-olika-färger
Vaginal hälsa och menstruation – 6 apr. 2022

Vid vilken ålder börjar klimakteriet?

När börjar klimakteriet och vad händer med kroppen? Läs vår guide och ta reda på vad du kan förvänta dig före, under och efter övergångsåldern.

Läs mer