Kry-logo
Starta appen
Kry-logo

Svamp i underlivet – genital candida

Svampinfektioner i underlivet är vanligast hos kvinnor. Typiska symptom är klåda, sveda, torrhet och rodnad i slidöppningen. Många får även en vit, grynig flytning. Besvären kan försvinna av sig själva, men ibland krävs läkemedelsbehandling. Det är viktigt att inte behandla i onödan eftersom slemhinnan kan bli torr och skör.

Allmänt om svamp i underlivet

Svamp i underlivet kan drabba både kvinnor och män, men det är ovanligt att få svamp på penis. Tre av fyra kvinnor får svamp i slidan i fertil ålder eller i samband med östrogenbehandling, under eller efter klimakteriet. Äldre kvinnor och unga flickor får sällan besvär eftersom svamp behöver könshormonet östrogen för att överleva i slidan.

Symptom vid svamp i underlivet

Klåda och sveda i underlivet är vanliga tecken på svamp. Kvinnor brukar få mer uttalade besvär än män – slidans slemhinnor blir sköra och under infektionen kan det göra ont att till exempel kissa eller ha samlag.

Vanliga symptom i och kring slidan:

 • klåda, sveda och rodnad kring slidöppningen och på blygdläpparna

 • vita, gryniga flytningar

 • svullna och ömma blygdläppar

 • sprickor i huden mellan de inre och yttre blygdläpparna

 • sprickor i huden mellan slidan och ändtarmsöppningen

 • sveda när du kissar

 • sveda och smärta vid samlag.

Vanliga symptom på penis:

 • rodnad och torrhet på ollonet, förhuden och penisskaftet

 • rodnad och torrhet på pungen och i ljumskarna

 • vit hinna på eller runt ollonet, under förhuden eller på penisskaftet.

Andra tänkbara förklaringar

Östrogenbrist i samband med exempelvis klimakteriet eller amning kan leda till torra slemhinnor med sveda och klåda i underlivet. Det kallas för atrofisk vaginit. Bakteriell vaginos är en obalans i slidan som också kan orsaka klåda och sveda, men då är det typiskt att även ha illaluktande flytningar.

Om det svider och kliar i underlivet kan det ibland röra sig om sexuellt överförbara sjukdomar som klamydia, gonorré, herpes och mykoplasma.

En urinvägsinfektion brukar kännetecknas av att du behöver kissa oftare än vanligt och att det svider när du kissar. Om du är man och upplever sveda eller smärta när du kissar kan det även bero på infektioner i sädesledare eller prostata.

I mer ovanliga fall kan kraftig klåda med vit, pärlemorskimrande hud på blygdläpparna handla om kroniska besvär som behöver utredas. Besvären kan även drabba män – då uppstår klådan och hudförändringen på ollonet.

Orsaker till svamp i underlivet

Svampinfektioner orsakas av en jästsvamp, ofta så kallad candida albicans. Den finns naturligt i tarmen och även i mindre mängder på andra delar av kroppen. Om svampen förökar sig kan det leda till en svampinfektion i exempelvis underlivet. Vissa personer har lättare att få svamp än andra och det verkar finnas en ärftlig faktor.

Svampen får lättare fäste om slemhinnan är skör, skadad eller om bakteriefloran i slidan eller på penis har förändrats. Det kan till exempel bero på antibiotikabehandling. Hormonbalansen kan också påverka svampens tillväxt – det är till exempel vanligare att få svamp dagarna före mens och om du äter p-piller.

Utlösande faktorer som kan orsaka svamp:

 • hormonförändringargraviditet, menstruationscykeln och preventivmedel med hormoner som till exempel p-piller och spiral kan göra att svampen förökar sig

 • antibiotikabehandling – kan rubba bakteriebalansen i slidan

 • nedsatt immunförsvar – till exempel vid sjukdom eller stress

 • friktion mot underlivet – exempelvis cykling, ridning och frekvent penetrerande sex som skaver

 • förhudsbesvär hos män – förhudsinfektion och förhudsförträngning gör att svampen har särskilt lätt att föröka sig.

Det fanns tidigare en uppfattning om att socker och jäst i kosten orsakar svamp, men det finns inga vetenskapliga bevis. Du kan inte få svamp genom munsex och det är ovanligt att en svampinfektion överförs till någon annan från penis eller slidan.

Utredning och behandling

Om du är osäker på vad som orsakar din klåda och sveda kan du behöva undersökas av läkare som kan ställa rätt diagnos och utesluta andra besvär. Ibland krävs en mikroskopisk undersökning eller en odling av underlivssekret.

En svampinfektion kan gå över av sig själv, men behöver ibland behandlas med receptfria läkemedel, exempelvis vagitorier eller salva. Besvär på penis brukar inte behöva behandlas. Om receptfria läkemedel inte hjälper eller om du får svampinfektion flera gånger kan du behöva receptbelagd behandling.

Ibland kan svampinfektioner utlösas av p-piller eller andra hormonella preventivmedel – då bör du välja en annan preventivmedelsmetod. Prata med en läkare eller barnmorska om du tror att det finns ett samband.

Vad du själv kan göra

Svampinfektioner kan försvinna av sig själva efter några dagar, utan behandling. Det gäller särskilt svamp på penis. Har du svamp i slidan som inte går över kan du behandla med receptfria läkemedel som finns på apotek, till exempel vagitorier.

Behandla bara med läkemedel om du är säker på att du har just svamp och inte oftare än två gånger under en sexmånadersperiod. Det är viktigt att inte använda läkemedel i onödan eftersom de kan vara uttorkande och göra att slemhinnan i slidan blir skör och känslig – då blir du mer sårbar för nya svampinfektioner och andra underlivsbesvär.

Om du är du gravid och har svamp i underlivet bör du rådgöra med en läkare eller barnmorska innan du behandlar med receptfria läkemedel.

Eftersom svamp gör din slemhinna torr och skör gör det ofta ont att ha samlag. Därför bör du inte ha penetrerande sex när du har en svampinfektion. Det finns risk att smärtan sätter sig som ett minne i kroppen och då kan du få återkommande smärta vid vaginala samlag i framtiden – det är ett smärtsyndrom som kallas vestibulit. Svampinfektioner ökar dessutom risken för sexuellt överförbara sjukdomar eftersom små sprickor i en torr slemhinna gör det lättare att föra vidare en eventuell smitta.

Så här kan du lindra en svampinfektion i slidan:

 • undvik tvål – använd bara vatten när du ska tvätta underlivet

 • använd inte vatten i onödan – vatten är uttorkande, så stryk gärna lite barnolja över slidväggen innan du duschar

 • tillför extra fukt i slidan – barnolja eller exempelvis vaselin kan lindra smärtan

 • avstå från penetrerande sex – slemhinnan är skör under infektionen och då kan det göra ont att föra upp något i slidan.

Kanske har du hört att yoghurt, filmjölk eller produkter med mjölksyrebakterier kan lindra besvären vid en svampinfektion, men det finns inga tydliga bevis för att det skulle skapa en bättre ph-balans i underlivet.

Män som har svampinfektion kan lindra besvären genom att hålla penis och förhuden ren och torr – tvätta bara med ljummet vatten.

Då bör du söka vård

Om du har besvär i underlivet och inte är säker på att det är just en svampinfektion bör du söka vård för att få en diagnos och utesluta andra, liknande besvär.

Sök vård om du har använt receptfria läkemedel mot svamp som inte hjälper eller om du får svamp fler än två gånger under en sexmånadersperiod.

Sök vård om du misstänker att du har svamp på penis och besvären inte försvinner av sig själva efter några dagar.

Sök vård akut om du har underlivsbesvär i kombination med feber, kraftiga blödningar eller magsmärtor.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp med svamp i underlivet. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

En svampinfektion kräver som regel en fysisk undersökning, men om du har fått diagnosen tidigare och känner igen symptomen kan vi hjälpa dig även utan ett fysiskt möte

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Innehållet har granskats av:

Elisabeth Rosén

legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Relaterat:

Bakteriell vaginos
Urinvägsinfektion
Klamydia