Kry-logo
Starta appen
Kry-logo

Psoriasis i underlivet

Psoriasis i underlivet kännetecknas av röd och glansig hud på och intill könsorganet eller runt analöppningen. Utslagen kan även uppstå mellan skinkorna, på stjärten eller på låren och i ljumskarna. Psoriasis har kopplingar till ärftlighet. Utslagen brukar uppstå i samband med utlösande faktorer som exempelvis stress eller infektioner. Kortisonkräm kan ofta lindra besvären, men det finns även andra behandlingsalternativ.

Symptom på psoriasis i underlivet

Psoriasis kan finnas överallt på huden. Ibland täcker den små ytor, ibland större. Hur stora besvär psoriasis ger varierar mellan olika personer, men också över tid. Sjukdomen ger lite andra symptom när den finns i underlivet. Den karakteristiska fjällningen är betydligt mindre, till exempel. Psoriasis ger glansig och röd hud med utslag som kan vätska.

Kvinnor som har psoriasis i underlivet får problem vid blygdläpparna, i ljumskarna och på lårens insida. Ibland uppstår också små sprickor i huden.

Hos män kan psoriasis ses som röda fläckar på ollonet, insidan av förhuden och på penisskaftet. Förhuden kan även bli svullen. Utslag som sitter på ollonet och förhuden fjällar inte. Men utslag på penisskaftet kan fjälla.

Både kvinnor och män kan även få besvär runt analöppningen och på skinkorna. Sitter utslagen runt analöppningen kliar det också ofta i analkanalen.

Orsaker till psoriasis i underlivet

Psoriasis är en så kallad autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppen reagerar mot den egna vävnaden. Det är inte helt klarlagt vad som orsakar psoriasis, men ärftlighet är en faktor. Psoriasis kommer i skov, det vill säga den är mer intensiv vissa perioder och lugnare andra. Skoven kan utlösas när du till exempel är sjuk, stressad eller tar vissa läkemedel.

Det kan vara jobbigt att ha psoriasis. Inte bara att hålla på att smörja huden hela tiden, utan även psykiskt. Till exempel kan intimt umgänge kännas svårt. Vissa känner att deras livskvalitet påverkas av sjukdomen.

Behandling av psoriasis i underlivet

Psoriasis i underlivet behandlas med kortisonkräm, efter läkares bedömning.

Vad du själv kan göra

Tror du att du kan ha psoriasis ska du ta kontakt med en läkare för att få rätt behandling. Men du bör alltid undvika att använda tvål på hud som är röd och kliar.

Så kan Kry hjälpa till

  • Rådgivning

  • Individuell bedömning och remiss vid behov

Innehållet har granskats av:

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

·

Relaterat:

Eksem
Svamp i underlivet – genital candida