Kry-logo
Ladda ned
Röda hund
Bild på röda hund på överkropp ©DermNet New Zealand med tillstånd.

Röda hund

Röda hund är en väldigt smittsam men nuförtiden ovanlig sjukdom. Den orsakas av ett virus och ger lindriga symptom med feber, röda ögonvitor och utslag på kroppen. Sjukdomen är sammankopplad med risk för fosterskada under den första hälften av en graviditet. Vaccination mot röda hund ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Symptom på röda hund

Symptomen på röda hund är lindriga och försvinner inom en vecka. Några av symptomen är:

  • låg feber
  • sjukdomskänsla
  • röda ögonvitor
  • svullna lymfkörtlar
  • inflammation och smärta i leder
  • ljusröda små kroppsutslag som startar i ansiktet och vandrar nedåt över kroppen ‒ ibland är sjukdomsförloppet utan utslag.

Orsaker till röda hund

Röda hund, som också kallas rubella, orsakas av ett virus och smittar via droppar i luften. Man kan smitta ett par dagar innan utslagen uppkommer. Vaccination infördes i Sverige under 70-talet och sedan 1982 ingår det i det allmänna vaccinationsprogrammet. Sedan dess är sjukdomen väldigt sällsynt men förekommer fortfarande i andra länder. Sjukdomen är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.

Graviditet

Om du planerar att bli gravid och vet att du inte har blivit vaccinerad mot röda hund, som ingår i den allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige, så bör du vaccinera dig senast tre månader före graviditet. Annars behöver du vänta med vaccinationen till efter förlossningen. Skulle du insjukna under påbörjad graviditet finns risk för fosterskador, särskilt under den första hälften av graviditeten. Som gravid får du vid ditt första besök på mödravårdcentralen ta blodprov som visar om du har antikroppar mot röda hund.

Behandling av röda hund

Det finns ingen behandling som botar röda hund utan den går över av sig själv inom ett par dagar. Man rekommenderar vila och symptomlindrande behandling vid behov.

Då bör du söka vård

Sök vård om du misstänker att du har röda hund eller om du är gravid och har varit i kontakt med någon som har röda hund.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid röda hund. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad till vidare vård.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Senast uppdaterad:

Relaterat:

Feber
Utslag hos barn