BARN OCH FAMILJ

7 vinterinfektioner hos barn

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Tommy Södergren, barnläkare
De flesta infektioner som drabbar barn är inte allvarliga och försvinner snabbt. Men det är bra att känna igen symptomen – och veta vad du ska göra om de inträffar. Tommy Södergren, barnläkare på Kry, berättar mer.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Förkylning, vinterkräksjuka, influensa och andra infektioner är vanligare under vintern – och det är även vanligare att barn drabbas. De flesta tror kanske att det är kylan som orsakar dem, men det stämmer inte riktigt.

– Att barn blir mer sjuka på vintern kan bero på att vi spenderar mer tid inomhus, vilket innebär att fler människor vistas på en begränsad yta, säger Tommy Södergren, barnläkare på Kry. – Luften är torrare, något som virus också gillar. Allt detta bidrar till att infektioner sprids.

Barn är extra utsatta – även om rekommendationer i samhället begränsar den sociala kontakten just nu. Att barn drabbas lättare beror till stor del på deras hygienvanor som inte alltid är hundraprocentiga och att de förmodligen träffar många andra barn i skolan.

Här har vi sammanställt sju infektioner som kan drabba barn – och vad du själv kan göra.

1. Förkylning, hosta och snuva

Barn blir förkylda upp till 10 gånger per år så det är troligt att ditt barn blir förkylt minst en gång under vintern. Det tar ett par dagar innan förkylningssymptomen visar sig och barn blir vanligtvis sämre under de första 2–3 dagarna. Det är under den tiden ditt barn med största sannolikhet smittar andra som mest, även om förkylning kan smitta i ungefär två veckors tid.

Så här upptäcker du det Hosta, rinnande näsa, snuva och nysningar är vanliga symptom och beror på svullnad i slemhinnorna i munnen, näsan och andningsvägarna. Detta beror på att immunsvaret vill göra livet obekvämt för viruset och i slutändan förgöra det.

Det här kan du göra Högläge och svalt i sovrummet bidrar till att minska svullnaden i slemhinnorna. Var mer observant på spädbarn som inte själva kan hosta och rensa slem från luftvägarna lika effektivt. Kontakta vården om du behöver hjälp med bedömning. – Nässpray med saltlösning kan användas för att rensa en näsa från snorbusar. Ge paracetamol för att dämpa febern och se till att ditt barn får i sig mycket vätska, säger Tommy.

2. Influensa

Influensa är som mest smittsam när symptomen först visar sig och kan smitta i upp till en vecka.

Så här upptäcker du det Det är inte lätt att se skillnad på en svår förkylning och en mild influensa. Men barn får oftast högre feber om de smittats av influensa och det börjar vanligtvis med torrhosta. Influensa kan hålla i sig i två veckor eller mer. Andra symptom är huvudvärk, muskel- och ledvärk, illamående, halsont och rinnande näsa.

Det här kan du göra Använd samma lindring som vid förkylning.

Barn som smittas av covid-19 får ofta milda symptom och en tredjedel har inga symptom överhuvudtaget. Bortsett från hosta, feber och förlorat smak- och luktsinne, är de vanligaste symptomen hos barn diarré, kräkningar och magkramper.

Om ditt barn har smittats av det muterade viruset som först upptäcktes i Storbritannien behöver du inte vidta extra åtgärder. Det finns inga bevis på att det viruset orsakar ett allvarligare sjukdomsförlopp.

Prata med vården om du misstänker att ditt barn har covid-19.

3. RS-virus

RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytievirus och ger ungefär samma symptom som en vanlig förkylning. Viruset smittar lätt och många barn drabbas någon gång under sina första år. Infektionen är vanligare under vinterhalvåret.

Så här upptäcker du det Hos vuxna och äldre barn är det svårt att se skillnaden mellan RS-virus och en vanlig förkylning, säger Tommy.

Det här kan du göra För det mesta handlar det bara om att behandla symptomen hemma. Du kan använda råden ovan även för RS-viruset. Hos vissa barn kan RS-viruset orsaka bronkiolit.

4. Bronkiolit

Bronkiolitis är en akut virusinfektion i de nedre luftvägarna. Hos spädbarn och yngre barn, där de nedre luftvägarna fortfarande utvecklas, kan RS-viruset leda till bronkiolit som är ett allvarligt tillstånd och kan behöva bedömas akut.

Så här upptäcker du det Symptom på bronkiolit är torrhosta, snabb eller väsande andning, irritabilitet, matvägran och kräkningar efter mat. Symptomen är som värst från dag 3–5 och kan pågå i upp till tre veckor.

Det här kan du göra Håll ditt barn upprätt så blir det lättare för dem att andas. Fördela maten över mindre och fler måltider. Ge paracetamol vid feber. Som vid alla luftvägsinfektioner är det de yngre barnen som får störst problem, därför bör du vara beredd på att uppsöka sjukvården. Bronkiolit kan ha ett förlopp där barnet snabbt försämras. Kontakta läkare om ditt barn är påverkad i allmäntillståndet, har påtagligt försämrad aptit, andas snabbt, inte har kissat på 12 timmar eller mer eller har en ihållande temperatur på 38°C eller högre.

5. Öroninflammation

Öroninflammation är en smärtsam infektion i mellanörat som orsakas av bakterier eller virus. Besvären är mycket vanliga hos barn och uppstår lätt i samband med en förkylning.

Så här upptäcker du det Den vätska som produceras i örat dräneras vanligtvis genom ett litet rör till svalget, men om detta rör blir svullet och blockerat i samband med en förkylning, stannar vätskan i mellanörat och trycker mot den smärtkänsliga trumhinnan.

Det här kan du göra Tommy rekommenderar att du växlar mellan paracetamol och ibuprofen om en av dem inte fungerar. Allt som minskar svullnaden i slemhinnorna hjälper till att dränera mellanörat. Högläge, svalt i rummet och vanlig nässpray är att rekommendera. Om du inte lyckas dränera mellanörat, kan det börja växa bakterier i vätskan, och barnet får en öroninflammation.

Kontakta läkare om:

  • Det kommer vätska från örat – detta kan vara ett tecken på att trumhinnan har gått sönder.
  • Ditt barn inte har blivit bättre efter 2–3 dagar.
  • Ditt barn har väldigt ont.

6. Halsfluss

Streptokocker är den bakterie som främst orsakar halsfluss och förekommer framför allt hos barn över tre år.

Så här upptäcker du det Ditt barn får röda, inflammerade halsmandlar och svullna lymfkörtlar, med eller utan feber. Det gör ont i halsen, i synnerhet när barnet sväljer.

Det här kan du göra Behandla symptomen med paracetamol och se till att ditt barn får i sig mycket kall vätska. Att suga på en isglass kan lindra symptomen.

Kontakta din läkare om symptomen inte går över inom en vecka.

7. Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka är mycket smittsamt och de flesta blir sjuka under vintermånaderna, därav namnet. Barn är extra utsatta eftersom de delar leksaker med varandra, ofta har närkontakt och stoppar händerna i munnen.

Så här upptäcker du det Viruset orsakar ofta ett hastigt insjuknande – inkubationstiden vid vinterkräksjuka är mellan 12–48 timmar. Vinterkräksjukan varar oftast bara några dagar, men man är smittsam i upp till 48 timmar efter att man är symptomfri. Barn mår ofta illa, kan få ont i magen, få diarré och kräkas. Det kan även orsaka huvudvärk, feber och ledvärk.

Det här kan du göra När barnet är sjukt är det viktigt att dricka mycket vätska, men oroa dig inte om barnet inte kan dricka så mycket. Undvik mjölk.

Uppsök läkare om ditt barn är svagt, trött, hängig eller inte vill leka.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry om ditt barn är sjukt. Behöver du ett sjukintyg för vård av barn upp till 12 år kan vi hjälpa dig med det digitalt. Våra legitimerade läkare, psykologer och sjuksköterskor hjälper dig dygnet runt i appen eller på våra vårdcentraler runt om i landet.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Barn och familj – 5 nov. 2023

Förbättra sömnkvaliteten hos barn – 6 enkla råd

Om barn avviker från deras normala sovrutiner kan det leda till minskad kvalitetssömn, något som kan ha en negativ inverkan på barnet. På vår hemsida kan du läsa mer om hur du kan förbättra sömnkvaliteten hos barn och unga.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.