AKTUELLT

Solsting och värmeslag – så hanterar du det i sommar

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Sommaren är här och med den kommer soliga dagar och värme. Solsting och värmeslag är vanligt under sommaren och det är viktigt att veta hur man bör hantera det. Här utforskar vi de vanligaste symptomen och förebyggande åtgärder för dessa två tillstånd.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Vad är solsting?

Solsting inträffar när kroppen blir överhettad på grund av för mycket exponering av solen eller höga temperaturer. Symptomen på solsting kan vara illamående, huvudvärk, yrsel, svaghet, muskelkramper och ibland medvetandeförlust. Det är viktigt att agera snabbt vid de första tecknen på solsting för att undvika allvarliga komplikationer.

Behandling av solsting:

Om du eller någon i din närhet uppvisar symptom på solsting, bör du omedelbart se till att svalka ner kroppen. Flytta personen till en sval plats i skuggan eller inomhus. Ge dem kalla drycker att dricka och använd fuktiga handdukar eller kläder för att kyla ner kroppen.

Så förebygger du solsting:

Det bästa sättet att undvika solsting är att vidta förebyggande åtgärder. Här är några tips för att skydda dig själv eller dina barn:

  1. Undvik att vara utomhus under de hetaste timmarna på dagen, vanligtvis mellan 11:00 och 15:00.
  2. Använd solhatt eller keps samt kläder som täcker huden och öronen för att skydda dig mot direkt solstrålning.
  3. Applicera solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor regelbundet på utsatta områden av huden.
  4. Drick ordentligt med vätska under dagen för att undvika uttorkning.

Vad är värmeslag?

Värmeslag är allvarligare än solsting och kan uppstå om kroppen blir överhettad och inte kan kyla ner sig själv tillräckligt. Symptomen på värmeslag inkluderar hög kroppstemperatur, förvirring, snabb puls, kräkningar och medvetandeförlust. Det är en nödsituation som kräver omedelbar medicinsk hjälp.

Behandling av värmeslag:

Om du misstänker att någon lider av värmeslag, kontakta omedelbart 112 och flytta personen till en sval plats. Svalka kroppen genom att använda fuktiga handdukar eller kläder och ge dem att dricka svala vätskor om de är vid medvetande. Undvik att ge dem alkohol eller koffeinhaltiga drycker. Värmeslag kan vara livshotande och kräver snabb behandling.

Så förebygger du värmeslag:

För att undvika värmeslag är det viktigt att vidta åtgärder för att svalka kroppen och undvika överhettning. Här är några tips för att förebygga värmeslag:

  1. Se till att du inte blir uttorkad genom att dricka tillräckligt med vatten under hela dagen.
  2. Undvik fysisk ansträngning under de varmaste timmarna på dagen.
  3. Håll dig i skuggan eller svalt inomhus när värmen är påtaglig.
  4. Använd luftkonditionering eller fläktar för att hålla temperaturen inomhus nere.

Solsting och värmeslag är allvarliga tillstånd som kan uppstå vid överdriven värmeexponering. Genom att vara medveten om symtomen, vidta förebyggande åtgärder och agera snabbt kan vi skydda oss själva och andra från dessa faror. Kom ihåg att alltid söka medicinsk hjälp om du eller någon annan uppvisar allvarliga symtom på solsting eller värmeslag.

Så kan Kry hjälpa till

Åk till akuten om du visar tecken på värmeslag. Om du känner dig osäker på dina symptom eller tror du kan lida av solsting kan du vända dig till oss på Kry. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

Boka möte

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-blå-bakgrund-gula-blommor-pollenpartiklar-i-luften
Aktuellt – 16 juni 2024

Följ pollensäsongen 2024 – vad blommar nu?

När börjar egentligen pollensäsongen - och vilken pollen är värst? Här kan du få reda på vilka växter och träd som blommar just nu.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.