Allergisk konjunktivit

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Medicinskt granskad

Allergisk konjunktivit är en ögoninflammation som beror på en allergisk reaktion mot exempelvis pollen eller pälsdjur. Typiska symptom är kliande, röda, svullna och rinnande ögon. Försök att undvika de ämnen som du inte tål och behandla med receptfria läkemedel. Sök vård vid långvariga besvär eller om du behöver hjälp att hantera bakomliggande allergi.

Symptom vid allergisk konjunktivit

Allergisk konjunktivit kännetecknas av kliande, svullna och röda ögon. Din allergi kan också ge ett ökat tårflöde i dina ögon. Kanske upplever du att det svider eller skaver i ögonen eller under ögonlocket. Andra tecken på allergisk konjunktivit kan vara små knottror som bildas på insidan av ögonlocken. Om det kommer in bakterier eller virus kan du även få sekret eller var i ögat som gör att ögonen klibbar igen, särskilt på natten.

Vanliga symptom vid konjunktivit som orsakas av allergi:

  • klåda och sveda i ögonen

  • svullna ögonlock

  • rinnande ögon

  • röda ögonvitor

  • irritation och känsla av att något skaver i ögat.

De flesta som har besvär med allergi i ögonen har även andra symptom som snuva, klåda i halsen, trötthet, huvudvärk eller andningsbesvär. Hudutslag och eksem kan också höra till symptombilden vid allergiska besvär.

 Andra tänkbara förklaringar

Kliande, röda eller svullna ögon kan ha många förklaringar. Ibland beror ett rött och svullet ögonlock på allergi, men det kan också orsakas av exempelvis ett insektsbett, en vagel, inåtväxande ögonfransar eller irritation som orsakas av kontaktlinser. Om du bara är röd i ögat, utan att ögat känns svullet eller irriterat, kan det bero på ett sprucket blodkärl.

En ögoninflammation som inte har allergiska förklaringar kan orsakas av smittsamma virus eller bakterier. Ögonlocksinflammation, herpes i ögat och andra ögonbesvär som exempelvis en infektion i tårsäckarna eller trånga tårkanaler kan också ge besvär i och kring ögat. Även rosacea och eksem kan orsaka svullnad och irritation.

Orsaker till allergisk konjunktivit

Det finns ingen tydlig orsak till vem som får en allergi, men det finns ofta kopplingar till ärftlighet. En allergisk reaktion i ögat uppstår när olika så kallade allergen, som just din kropp inte tål, kommer i kontakt med ögat. Du kan till exempel vara allergisk mot damm, pollen eller ämnen som pälsdjur utsöndrar. Då reagerar kroppens immunförsvar och du får allergisymptom som exempelvis allergisk konjunktivit, en inflammation i ögats bindhinna.

Vanliga allergier som kan orsaka allergisk konjunktivit:

Utredning och behandling

En ögoninflammation som beror på allergi brukar vara lätt att diagnostisera med hjälp av dina symptom och din egen beskrivning av dina besvär.

Vid allergisk konjunktivit kan du behöva behandling mot din allergi – både mot ögonbesvär och andra symptom som ofta uppstår samtidigt, exempelvis rinnande näsa och trötthet. Ofta räcker det med egenvård i form av daglig rengöring i kombination med receptfria läkemedel. Om du har långvariga eller återkommande besvär kan det vara aktuellt att behandla med receptbelagda läkemedel.

Om du inte vet vad som orsakar din allergi och har stora besvär kan sjukvården göra en allergiutredning. Vid svårare allergi kan du få behandling i form av allergivaccination, så kallad hyposensibilisering.

Vad kan jag göra själv?

Du kan minska risken för en allergisk reaktion i dina ögon genom att försöka undvika kontakt med ämnen som du är allergisk mot. På apotek finns receptfria ögondroppar som lindrar symptomen. Där finns även antihistamin i tablettform som både kan förebygga och lindra allergiska besvär – rådgör gärna med apotekspersonalen.

Försök att inte klia dig i ögonen, undvik kontaktlinser och tänk på att tvätta händerna ofta så att du inte får in allergen eller onödig smuts i ögat. Undvik kontaktlinser så länge du har en pågående inflammation.

När bör jag söka vård?

Sök vård om du har allergisk konjunktivit eller andra ögonbesvär som inte blivit bättre med hjälp av receptfria läkemedel. Sök vård om du inte vet vad du är allergisk mot eller om området kring ögat är mycket svullet, rött och gör ont.

Sök alltid vård direkt om det är ett spädbarn som har ögonbesvär. 

Sök vård akut om du utöver allergisk konjunktivit eller andra ögonbesvär har smärta, synbortfall, synpåverkan eller är känslig för ljus. Om symptomen har uppstått efter en skada eller ett slag mot ögat ska du också söka vård akut.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få råd och hjälp vid allergisk konjunktivit. Vi gör en individuell bedömning baserad på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet. För att kunna boka ett barnmöte måste du vara vårdnadshavare till barnet.


Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Vanliga patientfrågor

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Relaterat:

Ögoninflammation Ögoninflammation hos barnÖgonlocksinflammationAllergiPollenallergiVagel