Ladda ned Ladda ned

Allergisk konjunktivit

Kliande, röda och vattniga ögon är vanliga symptom på allergisk konjunktivit. Allergisk konjunktivit innebär att du har fått en allergisk reaktion. Reaktionen kommer när det du är allergisk mot hamnar i ögonen, som pollen eller pälsdjursallergen och kvalster. Det kan vara besvärligt – men är ofarligt. På KRY kan du få hjälp vid allergisk konjunktivit.

Allergisk konjunktivit ger starkt kliande och vattniga röda ögon. Det kan kännas som att det bränner eller skaver i ögonen – och du kan bli känslig för ljus. Ibland kan även ögats bindhinna och ögonlocken svullna och det kan förekomma små knottror på insidan av ögonlocken.

När det du är allergisk mot kommer i kontakt med ögonen, till exempel damm, pollen, pälsdjursallergen eller kvalster får du en allergisk reaktion, en inflammation i ögats bindhinna.

Pollenallergiker har störst problem under pollensäsongen. Vid till exempel allergi mot pälsdjur kan besvären förekomma under alla årstider.

De flesta som har allergisk konjunktivit har även problem med allergiska reaktioner i form av nysningar, snuva och täppt näsa och ibland förekommer också astma.

Det är lättare sagt än gjort, men försök undvika det du vet att du är allergisk mot. Koksaltlösning, ögondroppar och receptfria läkemedel som innehåller antihistamin kan lindra.

Vid långdragna och svåra besvär kan läkare i vissa fall – men inte alltid – skriva ut receptbelagda ögondroppar som innehåller kortison.

Om du har besvär som håller på länge eller om du har svåra symptom.

  • Rådgivning
  • Individuell bedömning och recept samt remiss vid behov

Liknande besvär:

Senast uppdaterad:
17 apr 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin