Herpes i ögat

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Medicinskt granskad

Herpes är ett vanligt virus som de flesta vuxna har vilande i kroppen. Ibland kan viruset bli aktivt och bland annat – även om det är ovanligt – ge herpes i ett öga. Då blir hornhinnan infekterad. Läs mer om herpes i ögat här.

Symptom på herpes i ögat

Herpes som sätter sig på ögonen ger en inflammation på hornhinnan. Vanliga symptom vid herpes i ögat är att ögat blir rött och värker samt är känsligt för ljus.

Beror infektionen på bältros förekommer ofta också en kraftig smärtsam hudinflammation i pannan och/eller på ett ögonlock förutom att ögat är drabbat.

I de flesta fall är inflammationen ytlig, men den kan gå djupare i hornhinnan och ge bestående synproblem.

Orsaker till herpes i ögat

Det finns två typer av herpesvirus som kan ge herpes i ögat, herpes simplex och herpes zoster. Typiskt för herpesvirus är att de stannar kvar i kroppen när infektionen läkt. De kan blossa upp vid till exempel andra infektioner, som förkylning, men också på grund av menstruation, stark sol eller stress.

Herpes simplex är ett vanligt virus som ungefär 75 % av alla vuxna bär på. Men inte alla vet om det – och inte alla får några symptom. Det vanligaste symptomet på herpes simplex är munsår. Herpes simplex, herpeskeratit, kan ge återkommande problem med ögonen.

Herpes zoster är det virus som ger vattkoppor. Viruset kan vakna till liv när vi blir äldre och ge bältros. I sällsynta fall kan bältrosen ge sig på ett öga. Det kallas då för Herpes ophtalmicus.

Vad du själv kan göra

Vid herpes i ögat behöver du träffa en läkare för att få rätt behandling. Tänk på att inte använda kontaktlinser när ögat är irriterat.

Behandling av herpes i ögat

Vid konstaterat fall av herpes på ögats hornhinna (så kallad herpeskeratit) så påbörjas vanligtvis behandling bestående av virushämmande medel i form av ögonsalva och/eller tabletter.

Då bör du söka vård

Sök vård direkt om det värker i ögat eller om du tror att du har fått bältros nära ögat. Det är viktigt att rätt behandling sätts in så tidigt som möjligt.

Så kan Kry hjälpa till

Kry kan inte hjälpa till vid herpes i ögat.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar
Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Relaterat:

Bältros FörkylningStressMunsår