Kry-logo
Starta appen
Kry-logo

Allergisk konjunktivit

Kliande, röda och vattniga ögon är vanliga symptom på allergisk konjunktivit. Allergisk konjunktivit innebär att du har fått en allergisk reaktion. Reaktionen kommer när det du är allergisk mot hamnar i ögonen, som pollen eller pälsdjursallergen och kvalster. Det kan vara besvärligt – men är ofarligt. På Kry kan du få hjälp vid allergisk konjunktivit.

Symptom på allergisk konjunktivit

Allergisk konjunktivit ger starkt kliande och vattniga röda ögon. Det kan kännas som att det bränner eller skaver i ögonen – och du kan bli känslig för ljus. Ibland kan även ögats bindhinna och ögonlocken svullna och det kan förekomma små knottror på insidan av ögonlocken.

Orsaker till allergisk konjunktivit

När det du är allergisk mot kommer i kontakt med ögonen, till exempel damm, pollen, pälsdjursallergen eller kvalster får du en allergisk reaktion, en inflammation i ögats bindhinna.

Pollenallergiker har störst problem under pollensäsongen. Vid till exempel allergi mot pälsdjur kan besvären förekomma under alla årstider.

De flesta som har allergisk konjunktivit har även problem med allergiska reaktioner i form av nysningar, snuva och täppt näsa och ibland förekommer också astma.

Vad du själv kan göra

Det är lättare sagt än gjort, men försök undvika det du vet att du är allergisk mot. Koksaltlösning, ögondroppar och receptfria läkemedel som innehåller antihistamin kan lindra.

Behandling av allergisk konjunktivit

Vid långdragna och svåra besvär kan läkare i vissa fall – men inte alltid – skriva ut receptbelagda ögondroppar som innehåller kortison.

Då bör du söka vård

Om du har besvär som håller på länge eller om du har svåra symptom.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp allergisk konjunktivit. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina eller ditt barns symptom och den information som framkommit under vårdmötet. Du eller barnet kan därefter bli hänvisad eller remitterad till vidare vård. Eventuellt kan det krävas en fysisk undersökning.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär, så behöver barnet närvara under vårdmötet.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Innehållet har granskats av:

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

·

Relaterat:

Pollenallergi
Astma