Ladda ned Ladda ned

Öroninflammation

Öroninflammation är en vanlig sjukdom som främst drabbar barn, men vuxna kan också kan få den. Ibland värker örat ordentligt – speciellt små barn kan få väldigt ont. Smärtan beror på att det finns var i örat som trycker på trumhinnan. Det kan vara skönt att veta att öroninflammation ofta går över av sig själv inom några dagar. Läs mer om öroninflammation här.

Det vanligaste symptomet på öroninflammation är att det gör ont i örat. Smärtan beror på att det bildas var bakom trumhinnan. Varet kan inte ta vägen någonstans eftersom slemhinnor i örat är svullna och täpper till den kanal som annars leder bort vätska från örat. Istället ökar trycket på trumhinnan. Trycket kan bli så högt att trumhinnan spricker. Det är inte farligt, men kan göra ont. Spricker trumhinnan behöver du träffa en läkare.

Andra vanliga besvär är:

 • feber
 • lock för örat eller sämre hörsel.

Öroninflammation kommer ofta efter – eller i samband – med en förkylning. När du är förkyld svullnar slemhinnorna i näsan och örat. Det innebär att kanalen, örontrumpeten, som leder vätska från örat till svalget täpps till vilket innebär att örat inte kan luftas. Istället blir vätskan kvar. Om bakterier då får fäste i vätskan kan de ge en infektion i mellanörat – öroninflammation.

Barn och öroninflammation

De flesta barn som får öroninflammation är under två år. Små barn får större besvär än äldre barn med – mer värk och högre feber. Andra symptom hos, både yngre och äldre barn, är:

 • hängighet
 • problem att sova
 • sämre aptit.

När du har ont i örat bör du försöka hålla huvudet högt. Det lindrar smärtan eftersom svullnaden i näsa och öron då minskar. Om ett litet barn är sjukt kan du ha det i ditt knä eller bära omkring barnet upprätt. Både barn och vuxna blir hjälpta av att sova med huvudet lite högre än vanligt. Du kan bädda med fler kuddar eller palla upp huvudändan av sängen med böcker eller liknande. Det finns avsvällande nässpray och nässpray med kortison som minskar svullnaden och går att köpa receptfritt på apotek.

Undvik att bada när det gör ont eller kommer vätska ur örat.

Receptfria läkemedel

Barn yngre än 6 månader – rådgör alltid med vårdpersonal innan du ger läkemedel till ett litet barn.

Barn över 6 månader och vuxna – kan använda receptfria smärtstillande läkemedel för att lindra värk. Om du ger smärtstillande till ett barn bör du läsa noga på förpackningen hur mycket läkemedel barnet ska få.

Tänk på att barn och ungdomar under 18 år inte ska använda läkemedel med acetylsalicylsyra utan läkares rekommendation, på grund av risk för Reyes syndrom.

Reyes syndrom

Reyes syndrom är ett allvarligt men ovanligt tillstånd som drabbar barn och tonåringar som under en virusinfektion med feber behandlats med acetylsalicylsyra. En kort tid efter det att de blivit friska får de inflammatorisk påverkan på hjärna och lever. Det ger symptom som medvetandepåverkan, kramper, magsmärtor och kräkningar samt medvetslöshet. Ibland får Reyes syndrom dödlig utgång.

Öroninflammation går ofta över av sig själv inom några dagar. Ibland behandlas öroninflammation med antibiotika. En sprucken trumhinna behandlas alltid med antibiotika, ofta tillsammans med örondroppar. För barn mellan ett och tolv år som har en okomplicerad öroninflammation krävs ingen behandling med antibiotika. Inflammationen läker ut av sig själv. Antibiotika kan ges vid svåra smärtor, påverkan på allmäntillståndet, infektionskänslighet eller vid annan risk för att få en svårare infektion.

Rör i örat

Både barn och vuxna som har problem med återkommande öroninflammationer eller vätska i örat kan få ett rör i trumhinnan. Röret gör att eventuell vätska som samlas bakom trumhinnan rinner ut.

Sök vård om du eller ditt barn har ont i örat och värken är kvar efter ett dygn, eller om det rinner vätska från örat.

Sök vård akut om du eller ditt barn:

 • har ont i örat och samtidigt har stel nacke och känsla av trötthet och svaghet
 • har ont i örat, hög feber och mår väldigt dåligt
 • har ont i örat och är yr samt har svårt med balansen
 • är röd och svullen bakom örat eller om örat är så svullet att det står ut.
 • Rådgivning
 • Individuell bedömning
Senast uppdaterad:
21 mars 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare
Kristina Bergstrand, leg. läkare, specialist i allmänmedicin
Erika Eldenhed Alwan, leg. läkare, specialist i öron-näsa-halssjukdomar