Kry-logo
Ladda ned
Svårt att komma till ro

Svårt att komma till ro

Många har svårt att komma till ro då och då. Det är helt normalt och inget man behöver känna stress inför. Om det händer ofta eller är kopplat till andra symptom kan du dock behöva söka vård.

Symptom

Att ha svårt att komma till ro är i sig ett symptom. Det kan dock innebära olika saker för olika personer. Det mest grundläggande är dock att man inte kan slappna av och att man oroar sig för något. Oron kan också vara mer obestämd, som en form av ångest utan uppenbar orsak. Fysiska symptom som problem med magen, förhöjd puls och svettningar kan också uppstå i samband med att man inte lyckas komma till ro. Ofta är besvären särskilt märkbara i samband med sänggående.

Orsaker

Om du har svårt att komma till ro så kan det bero på många olika saker. Kanske är du helt enkelt orolig över saker i ditt liv som du inte orkar ta tag i eller som du känner att du inte har makt över. Besvären kan även handla om något så enkelt som att du äter eller dricker något som har en icke önskvärd effekt. Koffeinhaltiga drycker är en vanlig orsak till oro. Ibland kan också medicinering påverka vår förmåga att varva ner, vilket innebär att medicineringen i sig kan vara en orsak till besvären.

Behandling

Det går att behandla besvär med att komma till ro med såväl receptfria som receptbelagda läkemedel. Vad som har en lugnande verkan är dock ganska individuellt. De starkare preparaten som man kan få utskrivna bör man vara väldigt försiktig med. Till att börja med är det bra att själv försöka reda ut varför oron uppstår, om konkreta orsaker finns. Motion, avslappningsövningar och helt vanliga samtal kan ha en mycket positiv effekt om man har svårt att komma till ro. I allvarligare fall ser behandlingen olika ut beroende på vad som är orsaken till besvären.

När du bör söka vård

Om du har svårt att komma till ro så ofta att du tycker att det hindrar dig i vardagen ska du söka vård. Oro är, som väl är, ett besvär som kan behandlas. Var särskilt noga med att söka hjälp om du har hjärtklappning, kraftigt störd nattsömn, eller om du eller människor i din närhet tycker att du uppträtt på ett ovanligt sätt.

Så kan Kry hjälpa till

Om du har svårt att komma till ro kan det hjälpa att prata med en läkare eller psykolog. Med Kry kan du ha läkarbesök eller samtalsterapi genom videosamtal, direkt i mobilen. Om det bedöms att behov finns kan du också få hjälp med recept eller remiss till annan vårdgivare. Kry skriver inte ut narkotikaklassade läkemedel.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.