Vaccinera dig mot vattkoppor

Vattkoppor är en mycket smittsam infektionssjukdom som orsakas av ett virus. De vanligaste symptomen på vattkoppor är feber och röda utslag som kliar. Vaccinationen skyddar de flesta som inte redan har haft vattkoppor.
Boka genom Vaccina
Kostnad per dos: 750 kronor

Så här fungerar det

Här kan du läsa mer om vem som ska ta vaccinet mot vattkoppor, hur man tar det och vilka biverkningar det kan ge.

Då ska du vaccinera dig

Både vuxna och barn som är äldre än 1 år kan vaccinera sig mot vattkoppor. Vaccinet ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Vissa barn har högre risk att bli allvarligt sjuka när de har vattkoppor, till exempel barn med nedsatt immunförsvar. Då har de oftast redan kontakt med en läkare som bestämmer när och var barnet ska vaccineras.

För att skydda barn i riskgrupper kan det vara bra att även vaccinera barnets syskon och nära kompisar.

Barn och vuxna som redan har haft vattkoppor behöver inte vaccinera sig.

Du som är gravid eller ammar bör inte ta det här vaccinet.

Doser

Du behöver två doser för att få ett fullgott skydd mot vattkoppor. Vuxna ska ta den andra dosen efter 2 månader. Barn mellan 1 och 17 år ska ta den andra dosen efter 1 år.

Möjliga biverkningar

De allra flesta får inga biverkningar av det här vaccinet. Vissa kan får milda biverkningar som smärta, rodnad eller svullnad i huden runt nålsticket och en liten knöl runt nålsticket. Dessa biverkningar går oftast över inom några dagar. Du kan också få lite feber ungefär 5 till 12 dagar efter att du har vaccinerat dig.

Mottagningar