COVID-19

Långtidscovid och återhämtning efter covid-19

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Annette Alaeus, specialist i infektionsmedicin
De flesta som insjuknar till följd av coronaviruset får lindriga besvär som går över av sig själva, men en del drabbas mer allvarligt. Här förklarar Annette Alaeus, infektionsspecialist på Kry, hur du bäst återhämtar dig och när det är dags att söka vård.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Kan jag förbereda mig på något sätt?

Läkemedel som dämpar feber och värk är bra att ha hemma ifall du skulle bli sjuk. Även nässpray och hostmedicin kan lindra symptomen. Se till att använda handsprit ofta för att minimera smittspridningen.

Se också till att du har minst två veckors förbrukning av receptbelagda läkemedel hemma. Om du har andningsproblem bör du fråga din läkare om inhalationssteroider. De öppnar luftvägarna och kan hämma inflammationen som orsakas av viruset.

I sällsynta fall kan covid-19 orsaka blodpropp och risken ökar om du är sängliggande. Andra riskfaktorer för blodpropp är: övervikt och fetma, hormonersättning eller preventivmedel som innehåller östrogen, cancer eller tidigare blodpropp. Annette föreslår att du bär stödstrumpor om du riskerar att drabbas av blodpropp.

Vad ska jag göra om jag har symptom?

Följ rådande rekommendationer, vila och drick mycket vätska. Håll huvudet något upphöjt och försök att sitta upp eller röra dig varje timme, om du orkar. Om du inte kan ta dig ur sängen kan du försöka att röra på benen och armarna så ofta du kan. Rörelse förbättrar cirkulationen och är ett bra sätt att mäta om du blir bättre eller sämre.

Känner du dig andfådd kan du lägga dig på mage eller på sidan en stund. Det kan upplevas som väldigt obehagligt om andningen påverkas, men du behöver inte drabbas av panik. Andas långsamt in genom näsan och ut genom munnen, som om du blåser ut ett ljus. Tänk på att övriga familjemedlemmar ska hålla distans och helst ha munskydd på sig när de är runt omkring dig.

Vad är långtidscovid eller postcovid?

Covid-19 påverkar olika människor på olika sätt. Ungefär en av tio personer är sjuka i tre veckor eller mer. Långvariga problem kan inkludera andfåddhet, trötthet, bröstsmärtor, förlorat lukt- och smaksinne, förvirring och neurologiska symptom som ofta beskrivs som hjärntrötthet eller hjärndimma.

Om du fortfarande har symptom efter sex veckor kan du ha drabbats av långtidscovid eller postcovid. Detta kräver ytterligare undersökningar. Om du har varit sjuk sex veckor eller längre är det klokt att prata med en läkare för att få vidare vård och diskutera en eventuell utredning.

Vad kan jag göra för att återhämta mig?

Det viktigaste är att lyssna på kroppen och inte göra för mycket för snabbt. Det tar tid för kroppen att återhämta sig. Sakta men säkert bör du orka mer. Promenera runt i ditt hem och gå kortare promenader utomhus. Oroa dig inte om du känner dig tröttare vissa dagar.

Drabbas du av diarré kan viss kost som yoghurt och probiotiska drycker hjälpa till att återställa balansen i tarmen. Om du har tappat luktsinnet kan du trigga nervsystemet genom att försöka identifiera olika starka dofter som curry, eukalyptus, kaffe och citron.

Finns det några särskilda behandlingar för barn?

Barn återhämtar sig vanligtvis snabbt, men vissa mindre barn har drabbats av hyperinflammation några veckor efter att de smittats av covid-19. Detta är ett tillstånd som kräver omedelbar läkarvård. Varningstecken är blodsprängda ögon, hög feber, snabb andning, ont i magen, huvudvärk, yrsel, förstorade lymfkörtlar i nacken, utslag i ljumskarna/armhålan och röda/svullna händer och fötter. Tänk på att dessa symptom även kan vara orsakat av något annat än hyperinflammation. Vänd dig till vården om du är osäker.

Jag är orolig efter att ha varit sjuk i covid-19, hur ska jag tänka?

Att ha covid-19 kan vara otäckt och det är helt normalt att känna sig orolig eller rädd. Tillåt dig att känna som du gör och kom ihåg att ta det lugnt och lyssna på din kropp. Om egenvård inte känns tillräckligt kan du söka digital vård, antingen från en läkare eller från en psykolog.

Har du frågor om coronavaccin?

Här har vi samlat den senaste informationen.

Så kan Kry hjälpa till

Undrar du om du behöver söka vård? Vi ger dig vägledning.

Läs mer om coronaviruset

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-coronavirus-partiklar
Covid-19 – 6 apr. 2022

Då bör du söka vård för covid-19

Undrar du om du behöver du söka vård? Vi hjälper dig. Snabbt, smidigt i vår app eller på någon av våra vårdcentraler – Kry

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.