Kry-logo
Ladda ned

Så klarar ni er genom vabruari

Senast uppdaterad:
sön 10 okt. 2021
För småbarnsföräldrar kan vintern vara en riktig pärs, med olika infektioner som avlöser varandra. Men det finns saker du kan göra för att minska risken att hamna i vab-träsket.

Vabbandet och andelen sjuka barn brukar kulminera i februari, men infektionssjukdomar kan spridas året om.

Säsongsinfluensa, vinterkräksjuka och RS-virus är sjukdomar som för de allra flesta är harmlösa men som för riktigt små barn, liksom för äldre och personer tillhörande riskgrupper, kan vara farliga.

En RS-virusinfektion brukar börja som en vanlig förkylning med hosta, snuva och ofta feber. Äldre barn får oftast inga större besvär, medan barn yngre än ett år riskerar att bli svårt sjuka, med besvärlig hosta och svårigheter att andas.

Även vinterkräksjukan kan, för vissa, utgöra fara. Exempelvis barn som har en underliggande sjukdom kan bli så pass dåliga av en magsjuka att de behöver vårdas på sjukhus.

De flesta barn som insjuknar till följd av coronaviruset blir lindrigt sjuka. Covid-19 ter sig ungefär som en förkylning med hosta och feber hos de flesta barn och går ofta över efter några dagar. Yngre barn verkar sprida coronaviruset mindre än övrig befolkning, men det är fortsatt viktigt att även barn följer de råd och restriktioner som gäller i samhället.

Rena händer och frisk luft

Även om det inte går att helt gardera sig, så finns det saker du kan göra för att minska risken att ditt barn smittas.

Hygien är a och o. Se till att tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Det gäller både dig och ditt barn. Här kan du läsa tips på hur du gör handtvättningen roligare för barn. Försök även att undvika onödigt pillande i ögon, näsa och kring munnen.

Ett annat råd är att vistas mycket utomhus. Vi smittas generellt lättare inomhus. Träffa släkt och vänner på distans om barnet har sjukdomssymptom och följ de allmänna rekommendationerna som gäller.

Näringsrik mat, regelbunden motion och god sömn ger ditt barn bättre förutsättningar att stå emot infektioner och hålla sig frisk. Läs mer om hur du kan förbättra sömnkvaliteten hos barn.

Vabba eller inte?

Riktlinjerna för när sjuka barn ska stanna hemma från förskolan eller skolan skiljer sig åt vid olika infektioner.

Vid till exempel vinterkräksjuka, som är väldigt smittsamt, ska barnet ha varit symptomfri i minst 48 timmar. Var även observant på allmäntillståndet. Är barnet för trött för att leka hemma så kommer hen också att vara för trött för skolan eller förskolan.

Om ditt barn visar symptom på covid-19 bör barnet testas. I de fall där testet visar negativt kan barnen återgå till skolan, även om milda symptom kvarstår.

Om inget prov tagits rekommenderas barn och unga att stanna hemma så länge de har symptom, samt ytterligare två symptomfria dygn. Om barnet har kvarvarande lindriga symtom, exempelvis torrhosta och lätt snuva, när det har gått sju dagar efter insjuknandet kan barnet återgå till skolan.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry om ditt barn är sjukt. Behöver du ett sjukintyg för vård av barn upp till 12 år kan vi hjälpa dig med det digitalt. Våra legitimerade läkare, psykologer och sjuksköterskor hjälper dig dygnet runt i appen eller på våra vårdcentraler runt om i landet.
Boka möte
Innehållet ovan har granskats av:

Kristina Bergstrand

specialist i allmänmedicin

Senast uppdaterad:

Fler artiklar