BARN OCH FAMILJ

Så klarar ni er genom vabruari

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
För småbarnsföräldrar kan vintern vara en riktig pärs, med olika infektioner som avlöser varandra. Men det finns saker du kan göra för att minska risken att hamna i vab-träsket.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Vabbandet och andelen sjuka barn brukar kulminera i februari, men infektionssjukdomar kan spridas året om.

Säsongsinfluensa, vinterkräksjuka och RS-virus är sjukdomar som för de allra flesta är harmlösa men som för riktigt små barn, liksom för äldre och personer tillhörande riskgrupper, kan vara farliga.

En RS-virusinfektion brukar börja som en vanlig förkylning med hosta, snuva och ofta feber. Äldre barn får oftast inga större besvär, medan barn yngre än ett år riskerar att bli svårt sjuka, med besvärlig hosta och svårigheter att andas.

Även vinterkräksjukan kan, för vissa, utgöra fara. Exempelvis barn som har en underliggande sjukdom kan bli så pass dåliga av en magsjuka att de behöver vårdas på sjukhus.

De flesta barn som insjuknar till följd av coronaviruset blir lindrigt sjuka. Covid-19 ter sig ungefär som en förkylning med hosta och feber hos de flesta barn och går ofta över efter några dagar. Yngre barn verkar sprida coronaviruset mindre än övrig befolkning, men det är fortsatt viktigt att även barn följer de råd och restriktioner som gäller i samhället.

Rena händer och frisk luft

Även om det inte går att helt gardera sig, så finns det saker du kan göra för att minska risken att ditt barn smittas.

Hygien är a och o. Se till att tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Det gäller både dig och ditt barn. Här kan du läsa tips på hur du gör handtvättningen roligare för barn. Försök även att undvika onödigt pillande i ögon, näsa och kring munnen.

Ett annat råd är att vistas mycket utomhus. Vi smittas generellt lättare inomhus. Träffa släkt och vänner på distans om barnet har sjukdomssymptom och följ de allmänna rekommendationerna som gäller.

Näringsrik mat, regelbunden motion och god sömn ger ditt barn bättre förutsättningar att stå emot infektioner och hålla sig frisk. Läs mer om hur du kan förbättra sömnkvaliteten hos barn.

Vabba eller inte?

Riktlinjerna för när sjuka barn ska stanna hemma från förskolan eller skolan skiljer sig åt vid olika infektioner.

Vid till exempel vinterkräksjuka, som är väldigt smittsamt, ska barnet ha varit symptomfri i minst 48 timmar. Var även observant på allmäntillståndet. Är barnet för trött för att leka hemma så kommer hen också att vara för trött för skolan eller förskolan.

Om ditt barn visar symptom på covid-19 bör barnet stanna hemma. Förskolebarn kan gå tillbaka när barnet är friskt och har ett gott allmäntillstånd.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry om ditt barn är sjukt. Behöver du ett sjukintyg för vård av barn upp till 12 år kan vi hjälpa dig med det digitalt. Våra legitimerade läkare, psykologer och sjuksköterskor hjälper dig dygnet runt i appen eller på våra vårdcentraler runt om i landet.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Barn och familj – 5 nov. 2023

Förbättra sömnkvaliteten hos barn – 6 enkla råd

Om barn avviker från deras normala sovrutiner kan det leda till minskad kvalitetssömn, något som kan ha en negativ inverkan på barnet. På vår hemsida kan du läsa mer om hur du kan förbättra sömnkvaliteten hos barn och unga.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.