Ladda ned Ladda ned

RS virus

Spädbarn drabbas särskilt hårt av RS-virus. De kan få svåra andningsbesvär av det tjocka, sega slem som bildas när luftvägarnas slemhinnor svullnar. På KRY kan du få råd vid RS-virus.

De allra flesta som smittas av RS, respiratoriskt syncytialvirus, får bara en lätt förkylning med hosta och snuva och ibland – men inte alltid – feber. Ofta försvinner infektionen av sig själv efter 1–2 veckor.

RS-virus nämns ofta i samband med spädbarn – yngre än sex månader. Det beror på att små barn kan bli allvarligt sjuka med problem att andas. Viruset gör att slemhinnorna i luftvägarna svullnar och bildar tjockt, segt slem som sätter sig i näsa och luftrör. Andningssvårigheterna orsakas av att slem täpper till luftvägarna. Eftersom spädbarns luftrör är så små räcker det med en liten svullnad för att de ska få andningsbesvär. Det går åt väldigt mycket energi när barnet försöker andas och det gör att barnet blir väldigt trött och nästan inte orkar äta. Andra symptom på RS-virus är pipande ljud vid andetag och även andningsuppehåll.

RS är ett mycket smittsamt virus som sprids via hosta, nysningar och föremål. Inkubationstiden är 3–6 dygn. Barn kan hosta i flera veckor innan sjukdomen ger med sig.

Det finns ingen behandling som botar infektionen, men du kan lindra besvären. Det är viktigt att du ser till att barnet får i sig mycket vätska för att undvika uttorkning. För att bli av med slemmet i näsan kan du använda nässpray med koksaltlösning till de minsta barnen. Det går att minska svullnaden och göra det lättare för barnet att andas om du låter det sova i en mer upprätt ställning eller genom att palla upp benen vid huvudändan på sängen med böcker eller liknande.

RS-viruset är vanligast på vintern. Undvik smittan genom att tvätta händerna noggrant och ofta. Håll dig och ditt barn borta från personer som är förkylda och stora folksamlingar.

Små barn kan behöva sjukhusvård för att få hjälp med andningen.

Sök vård direkt om ett barn yngre än sex månader får kraftig hosta och/eller andningsbesvär, eller om barnet visar tecken på vätskebrist och är slö. Tveka inte och dröj inte med att söka vård!

  • Rådgivning

På våra mottagningar i Sörmland och i Skåne får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Senast uppdaterad:
31 mars 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin