Kry-logo
Ladda ned
Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka beror på ett virus. Typiska symptom är illamående och kräkningar, diarré och magsmärtor. Besvären har ett snabbt förlopp – som regel blir du sjuk högst två dygn efter smittotillfället och tillfrisknar sedan inom ett till tre dygn, utan behandling.

Allmänt om vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka är mycket smittsamt – det är inte ovanligt att en enda person smittar ner hela arbetsplatser, skolor och sjukhusavdelningar. Varje år drabbas ungefär en halv miljon människor i Sverige. De flesta blir sjuka under vintermånaderna, därav namnet. Allra vanligast är det att bli sjuk mellan januari och mars.

Symptom vid vinterkräksjuka

Viruset orsakar ofta ett hastigt insjuknande – inkubationstiden vid vinterkräksjuka brukar sträcka sig från 12-48 timmar. Då kan du få ont i magen, diarré och känna dig illamående.

Kräkningar är ett särskilt vanligt tecken på vinterkräksjuka hos barn, som vuxen kan det vara mer typisk att drabbas av diarré. Vissa bär på smittan utan att få några symptom alls.

Vanliga symptom vid vinterkräksjuka:

Besvären brukar i de flesta fall gå över efter några dygn, men var uppmärksam på ditt allmäntillstånd och tecken på allvarlig vätskebrist. Barn drabbas fortare och värre av vätskebrist än vuxna.

Andra tänkbara förklaringar

Illamående, diarré och magsmärtor kan bero på många olika saker. Du kan även smittas av magsjuka/maginfluensa som beror på andra virus. Matförgiftning har liknande symptom och kan exempelvis orsakas av salmonella.

IBS och magkatarr kan också orsaka plötsligt illamående, diarré och magsmärtor, men kännetecknas annars av mer långvariga besvär.

Orsaker till vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka orsakas av så kallat calicivirus som sprider sig snabbt genom direkt eller indirekt kontakt med smittade personer. Enligt den senaste forskningen kan viruset finnas i små, luftburna vattendroppar vilket ytterligare ökar smittspridningen.

Smittan kan spridas genom:

 • direktkontakt med smittade personer
 • droppar i luften, till exempel nysningar
 • mat som hanterats av smittade personer
 • förorenat vatten, även sköljda grönsaker och bär
 • råa skaldjur
 • textilier, exempelvis kläder och gosedjur.

Samma person kan drabbas av vinterkräksjuka flera gånger, andra verkar ha genetiska egenskaper som minskar risken för sjukdom.

Behandling

Det är viktigt att ersätta den vätska som kroppen förlorar, men som regel krävs ingen annan behandling än vätskeersättning vid vinterkräksjuka. Besvären går ofta över efter ett till tre dygn. I vissa fall, om symptomen inte är övergående, kan det röra sig om något annat än vinterkräksjuka. Då kan det krävas en utredning.

Vad du själv kan göra

Kräkningar och diarré kan göra kroppen uttorkad. Därför behöver du få i dig vätska, små mängder i täta intervaller. Det är särskilt viktigt för barn och om du drabbas av vinterkräksjuka i samband med graviditet. När du har slutat kräkas kan du börja äta igen. Välj gärna skonkost i små portioner – buljong, blåbärssoppa, kokt fisk, ris och vitt bröd är lättsmält. Vänta med mjölkprodukter tills magen har återhämtat sig och kan bryta ner mjölksockret igen.

Effekten av vissa läkemedel kan påverkas vid kraftiga kräkningar eller diarré. Det gäller exempelvis p-piller, antibiotika och insulin.

När du känner dig frisk igen bör du stanna hemma ett par dagar extra – smittan kan spridas även när symptomen har försvunnit. Hantera inte livsmedel som andra ska äta så länge du är smittad. Det kan vara bra att veta att många bär på viruset utan att ha några symptom. Därför är det extra viktigt att alla i hushållet är noga med hygienen, särskilt i samband med matlagning och toalettbesök.

Så här kan du minska risken att drabbas av vinterkräksjuka:

 • tvätta alltid händerna noga med tvål – handsprit rår inte på viruset – använd pappershandduk när du torkar dig
 • undvik kontakt med smittade personer och miljöer
 • undvik bufféer där många kommer i kontakt med maten
 • koka importerade, frysta bär och grönsaker
 • tvätta textilier och gosedjur.

Då bör du söka vård

Sök vård om du eller ditt barn har kraftiga diarréer eller kräkningar som inte går över. Det gäller även kraftiga magsmärtor, hög feber eller om du fortfarande känner dig sjuk, trött och svag efter ett par dygn.

Allvarliga symptom på vätskebrist ska också följas upp av vården, exempelvis mörk urin, yrsel, huvudvärk och stark törst.

Sök vård akut om du har blod i avföringen eller kräks blod. Det gäller även vid svåra magsmärtor som inte går över, hög feber och frossa. Spädbarn med plötsliga kräkningar, uppsvälld mage, feber och allmänpåverkan behöver också akutvård.

Vid misstanke om smittsam sjukdom är det viktigt att undvika smittspridning – kontakta alltid vården innan du gör ett fysiskt besök eller invänta personal vid entrén.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp i samband med vinterkräksjuka. En sjuksköterska eller en läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Granskare:

Kristina Bergstrand

specialist i allmänmedicin

Senast uppdaterad:

Relaterat:

Magsmärtor – ont i magen
Diarré