Ladda ned Ladda ned

Urinvägsinfektion

Orsaker

En urinvägsinfektion (UVI) orsakas vanligtvis av bakterier som har kommit in i urinröret. I människans naturliga bakterieflora finns många olika typer av bakterier som är bra för oss, men om de hamnar på fel ställe kan det få obehagliga konsekvenser. Att få en infektion i urinröret är tyvärr ganska vanligt, särskilt bland yngre kvinnor. Många aspekter kan bidra; om du har haft liknande besvär förut, hur starkt immunförsvar du har just nu och om bakterierna är aggressiva eller inte. Äldre människor kan få besvär med urinvägarna på grund av nedsatt allmäntillstånd vilket ofta beror just på åldern och hos kvinnor om man passerat klimakteriet och har torra slemhinnor.

Diagnos

Det är relativt enkelt att diagnostisera urinvägsinfektion, då symtomen oftast är tydliga. Du behöver vanligtvis inte ta ett blodprov för att få denna diagnos. Om du lider av infektion i de nedre delarna av urinvägarna kommer det troligtvis att svida när du kissar, du känner täta urinträngningar, har frekventa blåstömningar och det kan även göra ont om du har samlag (eftersom urinvägarna hos kvinnor sitter så nära vaginan). Vårdgivaren kan i komplicerade fall gå igenom symtom eller undersöka ditt urinprov men i regel räcker det med att du berättar hur det känns.

Hur går undersökningen till?

Om du misstänker att du lider av urinvägsinfektion behöver du söka vård. Din läkare kommer att fråga dig om symtomen och gå vidare med ett urinprov om det är nödvändigt. En vanlig urinvägsinfektion kan i vissa fall riskera att gå över i njurbäckeninflammation. Om det finns misstanke om detta kommer vårdgivaren läsa av ditt urinprov med en testremsa och skicka provet för bakterieodling. Blodprov kan bli nödvändigt. Det är särskilt viktigt att du söker vård om du är gravid eller planerar att bli det.

Ser behandlingen olika ut för vuxna och barn?

Om du har råkat ut för en mild variant av urinvägsinfektion kan det hända att kroppens immunförsvar läker ut symtomen själv, innan det blir ett för stort besvär. Ca 30 % blir symtomfria efter en vecka, utan antibiotikabehandling, vilket tyder på att symtomen ofta är spontant övergående. Man kan påskynda processen genom att se till att få i sig mycket vätska så att man kissar mer. Det kan ta emot eftersom urinvägarna troligtvis svider men se till att få ut allt urin ur blåsan oftare om du misstänker en infektion. Både barn och vuxna behandlas med antibiotika om vårdgivaren tycker att det är lämpligt utifrån din specifika infektion. Om man har besvär med återkommande infektioner kan antibiotika användas i förebyggande syfte.

Är det vanligt med andra sjukdomar eller komplikationer i samband med urinvägsinfektion?

Vid en vanlig urinvägsinfektion är det de nedre delarna av urinvägarna som är angripna. Bakterierna brukar ofta hålla sig där, men i vissa fall kan de klättra upp till njurarna och utvecklas till en njurbäckeninflammation. Symtomen är liknande vid båda dessa tillstånd, med skillnaden att sjukdomskänslan är starkare vid en inflammation än en infektion. Du kan få feber, smärta i mage och rygg och känna dig allmänt hängig. Äldre personer löper en ökad risk att inflammationen går över i blodförgiftning om den inte behandlas, därför är det viktigt att söka vård så att sjukdomstillståndet inte blir värre.

Hur kan jag undvika urinvägsinfektion?

Det finns flera olika sätt att förebygga urinvägsinfektion. Drick mycket vatten och ha bra toalettvanor (som att torka bakåt eftersom det försvårar risken för tarmbakterier att ta sig framåt och in i urinröret). Kvinnor rekommenderas att inte tvätta sig med tvål i underlivet, det riskerar nämligen att torka ut slemhinnorna vilket i sin tur ökar risken för små sår där bakterier trivs. En annan rekommendation är att kissa direkt efter samlag och vara försiktig med att raka för mycket mellan benen, eftersom det tar bort det naturliga skyddet som håret utgör. Äldre kvinnor kan även behöva hormontillskott om de lider av sköra slemhinnor.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du få hjälp med rådgivning, recept och i vissa fall remiss till annan vårdgivare vid urinvägsinfektion. Om läkaren anser att det krävs en fysisk undersökning för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare utan att KRY tar betalt för besöket. Observera att KRY i nuläget ej kan behandla urinvägsinfektion hos män och barn, då det kräver en fysisk undersökning.

Ladda ned appen redan idag