Ont i halsen

Fråga: Jag har haft ont i halsen länge och det gör ont när jag sväljer. Det gör särskilt ont när jag vaknar och det ser ut som jag har röda prickar i halsen. Vad kan det bero på?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Om du har ont i halsen och svårt att svälja har du antagligen en luftvägsinfektion. Då svullnar slemhinnorna och det blir svårare för luften att passera fritt. Snuva, halsont, hosta och ibland feber brukar vara typiska symptom vid övre luftvägsinfektioner som orsakas av virus. En vanlig förkylning eller influensa känner du säkert igen.

Vid vissa virusinfektioner, till exempel herpes, kan du få blåsor i munnen och halsen som ser ut som röda prickar.

Besvären brukar som regel försvinna helt inom ett par veckor. Det är bra om du avstår från att träna om du har ont i halsen och även har feber.

Andra tänkbara förklaringar

Halsfluss ger en infektion i halsmandlarna. Då blir du röd i halsen, det känns svårt att svälja och du får ofta svullna lymfkörtlar på halsen. Feber är också vanligt, men du kan även få halsfluss utan förkylningssymptom och feber. Körtelfeber kan ge liknande symptom som halsfluss, men brukar även kännetecknas av hög feber och värk i kroppen. Körtelfeber är vanligast hos barn och tonåringar.

Om du har långvarigt halsont kan det bero på någon annan infektion som orsakas av virus eller bakterier. Det kan också handla om andra sjukdomstillstånd. Ibland har halsont mindre dramatiska förklaringar – har du ont i halsen utan feber och förkylning kan det även bero på halsbränna.

Det nya coronaviruset kan också orsaka halsont, ofta med hosta och feber.

Då bör du söka vård

Om du har halsont som inte blir bättre inom en vecka bör du söka vård.

Har du särskilt ont på ena sidan av halsen och svårt att gapa eller mycket svårt att svälja ska du söka vård direkt eftersom det är tydliga tecken på halsböld. Uppsök en akutmottagning om du i samband med halsont får hög feber, frossa eller andningsbesvär.

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Relaterat:

Halsböld – peritonsillitFeberFörkylning