Ladda ned Ladda ned

Krupp

Allmänt

Virusorsakad krupp, pseudokrupp eller falsk krupp är en infektion i andningsvägarna som uppkommer på grund av en virusinfektion i de övre luftvägarna. Sjukdomen drabbar endast barn eftersom de har trängre luftvägar än vuxna.

Symtom

Barn som har krupp brukar få en skrällande och intensiv hosta. De blir oftast dessutom hesa och får en väsande eller visslande andning, framförallt på inandning. Dessutom leder sjukdomen till en ansträngd andning. Innan kruppsymtomen uppstår har barnet ofta visat förkylningssymtom i ett par dagar. Symtomen på sjukdomen visar sig oftast på kvällen eftersom andningsvägarna trycks ihop när barnet ligger ner. Vissa har problem även på dagen, men natten är generellt svårare att genomgå för en kruppsjuk. Det är dock ovanligt att det leder till allvarliga besvär.

Orsaker

Den allra vanligaste orsaken till krupp är ett virus men andra möjliga orsaker är bakterier, allergier eller inhalerade irriterande ämnen. Sura uppstötningar från magen kan också utlösa sjukdomen. I sjuttiofem procent av fallen är orsaken ett influensavirus eller förkylningsvirus som vandrat ner och satt sig på stämbanden och andningsmuskulaturen. Innan vaccinationen för difteri fanns kunde även dessa bakterier orsaka en dödlig version av sjukdomen, ofta kallad äkta krupp i folkmun. Därav kommer anledningen till att vi idag kallar sjukdomen för falsk. Dagens version är ofarlig, men obehaglig, i de allra flesta fallen.

Behandling

Försök att trösta och lugna ditt barn så snart du kan, eftersom upprördheten kan få kruppsymtomen att förvärras. Krupp blir värre när barnet ligger ner så om det finns möjlighet kan det lindra om du bär runt på barnet i upprätt läge, alternativt höjer huvudsidan på sängen. Kall luft leder också till minskad svullnad, så öppna ett fönster eller ta med barnet ut på en promenad. Dryck kan lindra hostan, ge barnet någonting den tycker om att dricka. Febernedsättande medicin och nässpray kan användas vid behov. Om barnet får andnöd, ring 112.

När du bör söka vård

Vid svårare besvär med krupp och ökad andnöd kan det se ansträngt ut när barnet andas. Dessutom blir andningen och pulsen snabbare. Vid mycket svåra besvär kan barnets läppar och fingrar bli blåfärgade, ett tecken på eventuell syrebrist. Allmän blekhet och svaghet hos barnet är också allvarliga tecken på att du bör söka akut vård för ditt barn. Sök också vård om barnet får hög eller stigande feber i samband med krupp. Detta kan tyda på att barnet har fått en bakterieinfektion.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du få hjälp med rådgivning om ditt barn har symptom på krupp. Om läkaren anser att en fysisk undersökning behövs för bedömning, hänvisas du och ditt barn till fysisk vårdgivare, utan att KRY tar betalt för besöket.

Ladda ned appen redan idag