Ladda ned Ladda ned

Hosta

Det kanske låter konstigt men hosta – som irriterar oss så när vi är sjuka – är faktiskt en del av kroppens egen friskvård. Hosta gör att vi blir bra fortare och om vi andas in något som irriterar luftvägarna ser den till att det försvinner. På KRY kan du få hjälp vid hosta.

Hosta är kroppens sätt att skydda luftvägarna, både från sjukdomar men också från sådant som irriterar dem. När vi är sjuka eller till exempel andas in rök bildas det mer slem i luftrören. Hostan hjälper oss att bli av med slemmet genom att transportera bort det från luftvägarna och lungorna.

Några vanliga orsaker till hosta, förutom förkylning, är:

Astma

Bihåleinflammation

Halsbränna

Influensa

Luftrörskatarr/bronkit börjar som en förkylning och ger intensiv hosta som håller i sig mer än en vecka. Hostan är först torr och övergår sedan till slemhosta. När du har luftrörskatarr kan du få ont i hals och bröst, speciellt när du hostar och det kan pipa från luftrören. Luftrörskatarr går ofta över inom tre till fyra veckor, utan speciell behandling.

Kikhosta ger kraftig hosta. När du andas in efter en hostattack hör du ett pipande ljud, som kallas för kikning. Det är ingen vanlig sjukdom men vissa år förekommer den oftare.

Kikhosta kan leda till allvarlig sjukdom hos spädbarn. Det är därför viktigt att skydda barn från att komma i kontakt med personer som har kikhosta. Är du vuxen och tror att du har kikhosta samt vistas nära små barn bör du söka vård för att se om det är just kikhosta du har.

KOL – kronisk obstruktiv lungsjukdom

Lunginflammation

Rökning ger ofta hosta, speciellt på morgonen. Läs om hur du kan sluta röka och stanna rökfri.

Du kan hosta utan att vara sjuk eftersom det är kroppens sätt att städa bort sådant som inte hör hemma i luftvägarna. Hostreflexen sätter igång när du till exempel sätter något i halsen, som en matbit, eller andas in damm, rök, eller stark doft.

Det finns två typer av hosta: torrhosta och slemhosta. Vid torrhosta/rethosta kommer det inte upp något slem när du hostar. Torrhosta är också den vanligaste hostan. Den kan hålla på länge efter det att vi har blivit friska eftersom det tar tid för slemhinnorna i luftrören att återhämta sig. Precis som namnet vittnar om hostar du upp slem vid slemhosta. Du får ofta slemhosta i slutet av kortvariga infektioner samt vid långvariga infektioner.

Barn och hosta

Barn är ofta förkylda med snuva och hosta. Eftersom de flesta förkylningar är virusinfektioner går de ofta över av sig själva inom några dagar. Hostan kan däremot finnas kvar ett par veckor.

Astma

Kikhosta börjar som en förkylning och kan ge svår hosta och problem med andningen. De flesta barn vaccineras mot kikhosta. Sjukdomen kan bli allvarlig hos barn som är yngre än ett år. Då kan antibiotika ges för att lindra hostningarna och minska smittrisken.

Krupp/pseudokrupp/falsk krupp är olika namn för en inflammation som sätter sig i luftstrupen och stämbanden och som kan leda till problem med andningen. Krupp börjar ofta som en förkylning som sedan snabbt övergår till en inflammation. Barn som har krupp får en skällande hosta. Du kan lindra symptomen genom att se till att ditt barn är i upprätt läge. Frisk luft hjälper också.

Lunginflammation

RS-virus börjar som en förkylning. Barn kan bli riktigt sjuka och få kraftig hosta, problem med andningen och segt slem. De barn som riskerar att få svåra besvär är ofta yngre än två månader, för tidigt födda eller har hjärt-kärlsjukdomar.

Då kan ditt barn gå till förskola eller skola

Har ditt barn hosta – men inte feber – kan det gå till förskola eller skola om det orkar.

Ibland känns det som om hostan aldrig kommer att gå över. Anledningen till att den inte ger med sig är att det tar tid för lungorna och slemhinnorna att återhämta sig efter en sjukdom. Men du kan lindra hosta genom att:

 • använda några extra kuddar när du sover för att komma upp i mer sittande ställning
 • dricka mycket. Det gör att slemmet blir rinnigare och lättare att hosta upp.
 • dricka varmt
 • dricka vatten om du har rethosta. Vattnet dämpar ofta hostan.
 • sluta röka – om du röker.

Honung kan ges för att minska hosta under natten. Ge dock inte honung till barn under ett år.

Hosta beror ju ofta på en förkylning och i så fall går den över av sig själv. Du bör söka vård:

 • om du har haft hosta och feber i mer än fyra dygn
 • om du har hostat i mer än tre veckor
 • om du tror du att du har kikhosta.
 • rådgivning
 • individuell bedömning och recept vid behov
 • sjukintyg efter individuell bedömning
 • VAB-intyg efter individuell bedömning.

Om det är ditt barn som är sjukt ska barnet vara med vid videosamtalet.

Senast uppdaterad:
25 feb 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare