Ladda ned Ladda ned

Ont i halsen

Det första tecknet på att vi håller på att bli förkylda är ofta halsont. Förkylningar är också den vanligaste orsaken till att din hals svider och gör ont. De flesta infektioner som ger ont i halsen läker av sig själva. På KRY kan du få hjälp vid ont i halsen.

När du har ont i halsen känner du smärta i halsen eller svalget. Slemhinnorna, halsmandlarna, och ibland även stämbanden, är rodnade och svullna. Om du har en inflammation i stämbanden kan du också bli hes eller tappa rösten.

Beroende på varför du har ont i halsen kan du också få andra symptom. Vid förkylning är det vanligt att även få feber, hosta, ont i öronen och snuva.

Har du halskatarr kan du, förutom symptom som vid förkylning, även känna att det kliar i halsen och bli hes.

De flesta virusinfektioner går över av sig själva efter några dagar.

Den vanligaste orsaken till att vi får ont i halsen är olika virusinfektioner, som förkylning och halskatarr. Halskatarr kallas även för faryngit och innebär att slemhinnorna i halsen är inflammerade. Är det en virusinfektion som gör att du har ont i halsen, känns halsen oftast bättre eller helt bra efter några dagar.

Har du väldigt ont i halsen i flera dagar kan orsaken vara en bakterieinfektion, till exempel halsfluss eller scharlakansfeber.

Det finns flera receptfria läkemedel som kan lindra halsont. Munskölj, sprayer och sugtabletter är både smärtlindrande och antiinflammatoriska och verkar lokalt i mun och svalg. Du hittar dem på apotek.

Om dina stämband är påverkade bör du vila rösten.

Oavsett om ditt halsonda beror på virus eller bakterier läker det vanligen av sig själv efter några dagar och du behöver sällan någon speciell behandling. Om du har stora besvär bör du kontakta läkare för undersökning. Ibland kan ett enkelt test göras för att se om du har streptokockbakterier i halsen. Om undersökningen och provet visar att du har halsfluss som beror på bakterier kan behandling med antibiotika ibland vara aktuellt. Men inte alltid.

Sök vård om du har ont i halsen och svårt att andas, eller:

  • om du har mycket ont i halsen
  • om du har ont i halsen med hög feber
  • om du har haft ont i halsen i över en vecka.
  • Rådgivning
  • Individuell bedömning och provtagning vid behov

På våra mottagningar i Sörmland och i Skåne får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Senast uppdaterad:
14 mars 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin