Kry-logo
Ont bakom pannan

Ont bakom pannan

Ont bakom pannan kan uppstå plötsligt och kan grunda sig i olika orsaker. Ofta är det vanlig huvudvärk men smärtan kan även uppstå av andra anledningar. Läs vidare för mer information om symptom och behandlingar.

Symptom

Att ha ont bakom pannan kan te sig på olika sätt. Det kan i vissa fall upplevas som ett ihållande dunkande som blir värre vid höga ljud och starkt ljus. I andra fall upplevs en spänning som börjar bakom pannan och sträcker sig bakåt över hjässan. Värken kan även sträcka sig ut i tinningarna. Huvudvärken kan öka när man läser eller tittar på en skärm och upplevs då stråla ner över näsryggen och mellan ögonen. Vid synsvårigheter är det också vanligt med huvudvärk vid läsning.

Orsaker

Huvudvärk orsakas oftast av för lite sömn och vatten. Man kan även uppleva ont bakom pannan om man är stressad. I vissa fall uppstår huvudvärk på grund av andra sjukdomar. Är man förkyld eller har influensa svullnar bihålorna upp, vilket kan bidra till huvudvärk. Om smärtan då blir väldigt stark och outhärdlig, samt strålar över panna och kinder, bör man kontakta läkare. Detta kan tyda på att man ådragit sig en bihåleinflammation. I sällsynta fall kan ont bakom pannan bero på allvarligare sjukdomar som hjärntumör eller hjärnblödning.

Behandling

Vid smärta bakom pannan kan man först prova att vila och dricka rikligt med vatten. Även receptfria läkemedel kan hjälpa. Upplever man mycket stress kan det också hjälpa med avslappningsövningar. Lider man däremot av nedsatt syn är det bra att kontakta sin optiker för en synundersökning. Detta för att se så att huvudvärken inte grundar sig i förändrad syn. Upplever man kraftig huvudvärk ofta kan det vara migrän, då behöver man i vissa fall behandla med antiinflammatoriska läkemedel som är receptbelagda.

När du bör söka vård

Huvudvärk är vanligt förekommande och försvinner i de flesta fall av sig själv. Däremot bör man uppsöka läkare om man upplever besvär som gradvis ökar. I vissa fall bör läkare uppsökas omedelbart. Det gäller om man har ont bakom pannan till följd av ett slag mot huvudet och känner smärta samt är slö. Detsamma gäller vid huvudvärk i samband med hög feber, tuggsmärta eller synförändring eller om huvudvärken skulle komma plötsligt och vara mycket stark. Dessa symptom kan tyda på en allvarligare sjukdom och då är det viktigt att söka vård direkt.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Relaterat:

Migrän
Feber