Ladda ned Ladda ned

Spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk – eller stresshuvudvärk – är den vanligaste formen av huvudvärk. Den ger en tryckande värk som känns som ett band över pannan. Huvudvärken är inte farlig och går ofta över av sig själv. På KRY kan du få svar på dina frågor om spänningshuvudvärk.

Spänningshuvudvärk ger en tryckande värk – som ett band över pannan. Värken är sällan kraftig, men kan bli svårare under dagen. Du kan ibland känna att du är öm i käke, nacke och skalp.

Spänningshuvudvärk är väldigt vanligt och den främsta orsaken är stress. Huvudvärken kan också bero på att du biter ihop käkarna eller gnisslar tänder. Andra orsaker kan vara migrän, trötthet, oro, synfel – som att du behöver glasögon eller ändrad styrka på dina glas – och spända muskler.

Det är lättare sagt än gjort, men försök att minska din stressnivå och se till att få tillräckligt med sömn. Motion och avslappningsövningar hjälper musklerna att slappna av och minskar besvären.

Gå till en optiker och se om du behöver glasögon eller byta styrka. Din tandläkare kan enkelt se om du har problem med bettet. I så fall kan du få en bettskena att använda när du sover. Se också över din arbetsställning. Det kan vara så att du sitter eller står fel vilket gör att musklerna spänns och ger dig huvudvärk.

Receptfria huvudvärkstabletter lindrar tillfälligt. De är dock något som inte ska tas regelbundet. Det bästa är att försöka undvika stress och motionera.

Vänd dig gärna till en sjukgymnast som kan hjälpa dig att både bedöma vilken typ av huvudvärk du har och få råd om lämplig träning.

Vid stora problem med spänningshuvudvärk kan en läkare ibland – men inte alltid – skriva ut recept på smärtstillande läkemedel.

Sök vård om du är orolig eller har huvudvärk ofta och det inte beror på spänning i käkarna eller något synfel.

Senast uppdaterad:
27 mar 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin