Ladda ned Ladda ned

Ont i magen gravid

Allmänt

Det är inte ovanligt att ha ont i magen, men det kan kännas särskilt oroande att ha ont i magen när man är gravid.

Symptom

Smärtan i magen brukar bete sig på ungefär samma sätt som när man inte är gravid, men det kan upplevas annorlunda på grund av graviditeten. Många kan även känna illamående i samband med magsmärtan.

Orsaker

När man har ont i magen och är gravid beror det oftast på att magen förbereder sig för att göra plats för den växande livmodern. Graviditeten är en långt gående process som påverkar hela kroppen, från de inre glatta musklerna till kvaliteten på dina naglar och hår. Tarmarna slappnar av på ett annat sätt när man är gravid, vilket kan göra att man lättare får förstoppning. Det kan också leda till att man mår illa och får smärtor i magen. Det är inte direkt farligt, men obehagligt.

Behandling

Om man har uteslutit medicinska orsaker till smärtorna i magen, så handlar det oftast om att anpassa de vardagliga aktiviteterna efter vad man orkar under graviditen. Det kan exempelvis handla om att vila mer än vanligt eller att äta mindre portioner ofta. Många upplever att de mår bättre med motion i lagom mängd, eftersom det stärker musklerna och stabiliserar magen något.

När du bör söka vård

Om man har ont i magen och är gravid kan man som förälder till det kommande barnet bli väldigt orolig. I de allra flesta fall är det ingen fara, men i vissa fall bör man uppsöka vården. Om du får blödningar och samtidigt har ont i magen bör du söka vård på en akutmottagning.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Våra läkare på KRY kan hjälpa dig med rådgivning angående din smärta. I de flesta fall krävs dock en fysisk undersökning, och då hänvisar vi dig, kostnadsfritt, till en fysisk vårdgivare.