Kry-logo
Ladda ned

Ont i magen gravid

Allmänt

Det är inte ovanligt att ha magsmärtor, men för vissa kan det kännas särskilt oroande just då.

Symptom

Smärtan i magen brukar bete sig på ungefär samma sätt som när du inte är gravid, men kan upplevas annorlunda under graviditeten. Många kan även känna illamående i samband med magsmärtan.

Orsaker

När gravida har ont i magen beror det ofta på att magen förbereder sig för att göra plats för den växande livmodern. Graviditeten påverkar hela kroppen – från de inre, glatta musklerna till kvaliteten på naglar och hår. Tarmarna slappnar av på ett annat sätt när du är gravid och det blir lättare att få förstoppning. Det kan leda till illamående och magsmärtor.

Behandling

Om det inte finns några medicinska orsaker till smärtorna i magen handlar det ofta om att anpassa de vardagliga aktiviteterna efter vad du orkar med under graviditeten. Det kan exempelvis handla om att vila mer än vanligt eller att äta mindre portioner fördelat över flera mål. Många upplever att de mår bättre med motion i lagom mängd eftersom det stärker musklerna och stabiliserar magen något.

Då bör du söka vård

Som gravid och blivande förälder är det lätt att känna sig orolig. I de allra flesta fall är det ingen fara, men i har du problem som inte går över bör du kontakta vården. Om du får blödningar och samtidigt har ont i magen bör du vända dig till en akutmottagning.

Så kan KRY hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.