Ladda ned Ladda ned

Ont i magsäcken

Allmänt

Smärta i magen är kroppens sätt att signalera om att något inte står rätt till. Det är därför viktigt att du tar ditt magonda på allvar. Läs mer om vanliga symtom, orsaker och om olika behandlingar.

Symtom

Att ha ont i magsäcken kan kännas som en konstant molande värk eller hugg som kommer och går. Vissa upplever även ett obehagligt sug från maggropen. Även illamående och gasbesvär kan förekomma. Dessa symtom påverkar både ditt humör och dina mat-, sömn- och avföringsvanor. Magont karaktäriseras ofta även av rapningar, sura uppstötningar samt kräkningar.

Orsaker

Det finns en rad olika anledningar till ont i magsäcken. En av de vanligaste orsakerna till detta i kombination med diarré och kräkningar är enkla former av magsjuka. Vinterkräksjuka och matförgiftning tillhör de vanligaste. Detta orsakas ofta av säsongsbundna infektioner respektive olämplig mat. Rapningar, sura uppstötningar och kräkningar kan bero på att magsyra som stöts upp till matstrupen.

Behandling

Ont i magsäcken medföljt av diarré och kräkningar går vanligtvis över av sig själv och kräver ingen behandling. Dock är det viktigt att återfå den förlorade vätskan genom att dricka mycket vatten under sjukperioden, ibland behövs även speciell vätskeersättning. Denna kan man antingen blanda själv eller köpa receptfritt på apoteket. Har du besvär med halsbränna och/eller sura uppstötningar kan du prova receptfria tabletter från apoteket.

När du bör söka vård

Det är viktigt att du tar alla former av magbesvär på stort allvar. Även om din smärta försvinner med tiden bör du alltid undvika de vanor eller den kost som förvärrar besvären. Du bör alltid söka vård när du under en längre tid plågas av magont och symtomen kvarstår.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Ont i magsäcken är ett vanligt problem. Oavsett om du ätit fel, smittats av en säsongssjukdom eller om du tror att dina magproblem har mer allvarliga orsaker är det viktigt att du tar reda på varför. På Kry.se kan du diskutera dina symtom och besvär med en läkare, men för att kunna ställa en definitiv diagnos måste du genomgå en kroppslig undersökning.

Ladda ned appen redan idag