Ladda ned Ladda ned

Gallsten

Många har gallsten utan att veta om det. Och märker det först när de får ett gallstensanfall. Vid ett gallstensanfall blockerar en gallsten kanalen för gallvätskan när den ska tömmas ur gallblåsan. Det kan ge kraftig smärta i magen. Läs mer om gallsten här.

De allra flesta som har gallsten vet inte om det. Men vissa får gallstensanfall. En del får bara ett anfall – andra fler. De ger plötslig och kraftig smärta i magen. Smärtan kan vara i allt från några minuter till timmar. Du kan också:

Smärtorna sitter ofta under revbenens nedre del på höger sida.

Gallan ser till att fet mat bryts ner så att tarmen kan ta hand om den. Vi producerar ungefär en halv till en liter gallvätska varje dag i levern. Den färdiga gallan lagras sedan i gallblåsan i väntan på fet mat. När vi sedan äter fet mat släpps galla ut, via gallgångarna, i tolvfingertarmen.

Om balansen i gallvätska förändras kan det leda till att kristaller bildas. En vanlig orsak till balansrubbning är högt kolesterol. Kristallerna kan klumpa ihop sig och bilda stenar. Men även personer med normal kolesterolnivå kan få gallsten, i så fall kan mängden gallsyra vara mindre än normalt.

Kristallerna – som kan bilda stenar – följer ofta med avföringen ut. Men när vi äter fet mat och gallan ska frigöras från gallblåsan kan en sten ligga i vägen. Det innebär att gallvätska inte kan komma ut och trycket i gallblåsan ökar – du får ett gallstensanfall. Stenarna kan variera i storlek från någon millimeter till någon centimeter.

Återkommande – eller obehandlade – gallstensanfall kan påverka slemhinnan i gallblåsan och orsaka en gallblåseinflammation. Det kan leda till allvarlig sjukdom, som gulsot och inflammation i bukspottskörteln.

Du kan lindra smärtan med receptfria smärtstillande läkemedel. Förhindra anfall genom att gå ner i vikt – om du är överviktig – undvika råa grönsaker, fet och rökt mat samt kraftiga måltider sent på kvällen.

Gallstenar som inte ger besvär behandlas inte. Men det är viktigt att söka vård om du har besvär med gallsten.

Provtagning och fysisk undersökning samt ultraljudsundersökning kan fastställa om smärtorna i magen beror på gallvägsbesvär. Vid svåra smärtor kan läkare, efter bedömning, skriva ut receptbelagda smärtstillande läkemedel. Vid ofta återkommande gallstensanfall samt vid gallblåseinflammation kan gallblåsan opereras bort.

Sök vård om du får plötsliga kraftiga smärtor i magen.

KRY kan inte hjälpa till vid gallsten. Vänd dig till din ordinarie vårdgivare.

Senast uppdaterad:
19 mars 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, leg. läkare, specialist i allmänmedicin