Kry-logo
Starta appen
Kry-logo
Bild på tredagarsfeber på kroppen ©DermNet New Zealand med tillstånd.

Tredagarsfeber

Tredagarsfeber är en ofarlig virussjukdom. Nästan alla små barn får sjukdomen som förutom feber kan ge ont i halsen, snuva och utslag. Tredagarsfeber behöver inte behandlas och de flesta barn är friska en vecka efter det att febern började. På Kry kan du få råd vid tredagarsfeber.

Symptom på tredagarsfeber

Barnet får ofta hög feber, 39–40 grader, i tre till sju dagar. De kan också ha ont i halsen och snuva. När febern har gått över får många barn – men inte alla – utslag som är ljusröda. Utslagen är små – ungefär två till fem millimeter i storlek – men de kan vara många och täcka en stor del av ditt barns kropp. Du ser först utslagen på bröst och rygg. De kan senare sprida sig till hals och armar samt ben och ansikte. Det kan vara skönt att veta att utslagen inte kliar. Utslagen bleknar och försvinner inom några timmar till dagar. En vecka efter det att febern har börjat är de flesta barn friska.

Orsaker till tredagarsfeber

Tredagarsfeber drabbar främst barn mellan sex månader och tre år och orsakas av ett virus. Viruset smittar genom handkontakt med andra eller via hosta och nysningar. Tiden från det att barnet blir smittat tills det blir sjukt, den så kallade inkubationstiden, är ungefär tio till femton dagar. Tredagarsfeber kallas också för Exanthema subitum eller Roseola infantum.

Vad du själv kan göra

Mår barnet dåligt av febern finns receptfria febernedsättande läkemedel. Fråga på apoteket vad som passar ditt barn. Tänk på att barn och ungdomar under 18 år inte ska använda läkemedel med acetylsalicylsyra utan läkares rekommendation, på grund av risk för Reyes syndrom.

Reyes syndrom är ett allvarligt men ovanligt tillstånd som drabbar barn och tonåringar som under en virusinfektion med feber behandlats med acetylsalicylsyra. En kort tid efter det att de blivit friska får de inflammatorisk påverkan på hjärna och lever. Det ger symptom som medvetandepåverkan, kramper, magsmärtor och kräkningar samt medvetslöshet. Ibland får Reyes syndrom dödlig utgång. Se till att ditt barn får i sig mycket vätska när det har feber.

Barn som har feber bör stanna hemma. Pigga barn som inte har feber kan gå tillbaka till förskola trots att de fortfarande har utslag.

Behandling av tredagarsfeber

Vid tredagarsfeber behövs vanligen ingen särskild behandling.

Då bör du söka vård

Sök vård om febern håller i sig längre än en vecka, eller om utslagen finns kvar efter tre dagar. Men också vid feber som är 41 grader och barnet är okontaktbar, inte vill äta eller dricka eller har en stel nacke. Har ditt barn feberkramp ska du kontakta sjukvården för rådgivning.

Så kan Kry hjälpa till

  • Rådgivning

  • Individuell bedömning.

Kom ihåg att om det är ditt barn som är sjukt behöver barnet vara med under samtalet.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Innehållet har granskats av:

Joakim Röstlund

medicinskt ansvarig läkare

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

·