Ladda ned Ladda ned

Förkylning hos barn

Förkylning är en virusinfektion i näsan, svalget och de övre luftvägarna. Förkylning förekommer vanligast under vintermånaderna och är mycket smittsamt. Det är framför allt yngre barn som är mottagliga då de inte har ett fullt utvecklat immunförsvar. Det är därför vanligt att små barn drabbas av förkylning flera gånger per år. Även då en förkylning kan vara påfrestande är det oftast inte farligt för barn. Det kan dock i vissa fall leda till följdsjukdomar, t.ex. öroninflammation.

Vanliga symtom på förkylning hos barn är bl.a.:

Förkylning hos både barn och vuxna orsakas av virus. Det finns mer än 100 olika virus som kan orsaka en förkylning och det vanligaste är rhinoviruset. Det sprids genom luften när den som är infekterad pratar, nyser eller hostar. Viruset kan även spridas passivt genom mun, näsa och ögon t.ex. om man tar någon i hand som är infekterad och inte tvättat händerna eller om man tar i föremål som är kontaminerat med viruset. När barnet sedan petar på sin mun, näsa eller ögon får viruset en möjlighet att sprida sig i kroppen.

En förkylning går oftast över av sig själv även om det kan ta upp till två veckor innan barnet är helt återställt. Då det är en virusinfektion hjälper inte antibiotika. Det finns heller inget vaccin mot vanlig förkylning.

Det viktigaste är att barnet får vila mycket och att man ser till att det dricker mycket vatten. Det är också viktigt att man är noga med att barnet tvättar händerna ofta och inte delar dricksglas eller bestick med någon för att minska smittrisken.

Barn under 18 år med feber ska inte behandlas med läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, då detta kan orsaka den ovanliga, men potentiellt livshotande sjukdomen Reyes syndrom. Kontakta därför läkare innan du behandlar ditt barn.

Om barnet drabbas av komplikationer, t.ex. öroninflammation, kan barnet behöva behandling.

Det går bra att söka vård på KRY om man inte haft problem allt för länge. KRY kan erbjuda ett videomöte med en läkare som kan hjälpa dig med ditt barns besvär och förskriva receptbelagt läkemedel om så behövs. Vi kan också skriva intyg om vård av sjukt barn (VAB). Om våra läkare bedömer att en fysisk undersökning krävs för att göra en bedömning hänvisas ditt barn till en fysisk vårdgivare, utan att vi på KRY tar betalt för besöket. Observera att KRY ej kan behandla öroninflammation.

Sök genast vård på närmaste vårdcentral eller sjukhus om barnet

  • är under 12 veckor gammalt och har en temperatur på över 38 grader
  • har långvarig feber som ligger över 40 grader
  • inte dricker nog med vatten och visar tecken på uttorkning
  • verkar ha stel nacke
  • har svårheter att andas.
Senast uppdaterad:
7 april 2019