Ladda ned Ladda ned

Ont i livmodern

Allmänt

Smärta i magen kan bero på flera olika orsaker. Om magsmärtan sitter i nedre delen av magen och du är kvinna kan smärtan komma från livmodern eller äggstockarna. För att kunna bedöma orsaken till smärtan krävs en fysisk undersökning.

Symtom

Smärta som härrör från livmoder och äggstockar kan upplevas på olika sätt för olika människor och smärtan ser olika ut beroende på orsaken. Exempel på symtom från dessa organ är spänning i nedre delen av magen samt en känsla av hugg eller kramp. Smärtan kan röra sig från magtrakten till ryggslutet och ibland även stråla ut i låren. Det kan även göra ont när man genomför aktiviteter som berör närliggande muskelgrupper, till exempel går på toaletten eller har sex.

Orsaker

Om du har ont i området kring livmodern kan detta bero på flera olika orsaker. Den vanligast förekommande smärtan dyker upp i samband med ägglossning. En del kvinnor kan tydligt känna av precis när detta sker, medan andra känner av en dov obehaglig känsla eller ingenting alls. Smärta i nedre delen av magen kan även bero på endometrios, vilket är en inflammation orsakad av att livmoderslemhinnan befinner sig på andra ställen inuti kroppen än i livmodern där det är tänkt.

Behandling

Vid smärta i nedre delen av magen är det viktigt att utreda orsak till smärtan innan behandling påbörjas. Misstänker du att smärtan kommer från livmoder eller äggstockar är det en gynekolog du ska vända dig till i första hand. Smärtstillande receptfri medicin är en vanlig behandling för att lindra smärtan. För vissa kan även motion lindra. Om du har smärta i nedre delen av magen och detta beror på en diagnostiserad endometrios kan man få hjälp av sjukvården med hormonbehandlingar som avlastar besvären. Denna sjukdom går upp och ned i intensitet och många kan bli helt symtomfria med rätt hjälp.

När du bör söka vård

Om du plötsligt har fått kraftig smärta i nedre delen av magen bör du uppsöka vård på en akutmottagning. Detta gäller även om du har blod i urinen eller svårt att genomföra dina toalettbesök på grund av smärtan. Om du inte har akuta besvär men symtom som varat längre än 2 veckor bör du kontakta en gynekologmottagning för vidare hjälp.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Vid smärta i nedre delen av magen krävs en fysisk undersökning för att bedöma orsaken till smärtan. Om din smärta misstänks komma från livmoder eller äggstockar kommer vi på KRY att hänvisa dig till fysisk undersökning, utan kostnad. På KRY kan vi hjälpa till med vissa lindrigare magbesvär såsom förstoppning, diarré och halsbränna.

Ladda ned appen redan idag