Kry-logo
Ladda ned
Gonorré

Gonorré

Vid gonorré kan både män och kvinnor få flytningar och känna att det svider när de kissar. Det är inte alla som får några symptom och du kan ha sjukdomen utan att veta om det. Kan du ha blivit smittad med gonorré bör du söka vård direkt. Det är viktigt med snabb vård eftersom obehandlad gonorré kan sprida sig och leda till att du har svårt att få barn. Läs mer om gonorré här.

Symptom på gonorré

Det går att ha gonorré utan att veta om det eftersom sjukdomen inte alltid ger symptom. Om du får symptom kommer de ofta inom en vecka efter att du blev smittad. Du kan få besvär i analkanalen, penis, slida eller ögon. De går att få gonorré i munnen också, men då får du inga symptom. Vanliga besvär är att:

  • det kommer flytningar från analkanalen, penis eller slidan
  • det svider när du kissar
  • du får röda svullna ögon (om du fått smittad kroppsvätska i dem).

Kvinnor kan också få blödningar mellan menstruationerna och män kan känna att det gör ont i pungen.

Orsaker till gonorré

Gonorré orsakas av en bakterie, Neisseria gonorrhoeae, som sprids genom sexuell kontakt. Bakterien orsakar en inflammation i olika slemhinnor, främst i urinröret och på livmoderhalsen.

Gonorré tillhör vad som kallas sexuellt överförbara sjukdomar. Till sådana sjukdomar räknas även bland annat herpes, klamydia, kondylom och syfilis.

Vad du själv kan göra

Har du gonorré behöver du behandling. Men du kan undvika att få gonorré igen genom att använda kondom eller slicklapp.

Behandling av gonorré

Gonorré ska efter provtagning behandlas med antibiotika. Det är viktigt att du söker vård så snart du kan. Gonorré som lämnas obehandlad kan sprida sig till bitestiklarna, prostatan eller äggledarna och påverka din förmåga att få barn.

Smittspårning

Gonorré tillhör de sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen. Lagen är till för att hindra vissa sjukdomar att spridas. Har du gonorré får du berätta för någon, till exempel barnmorska eller läkare, vem du tror att du har smittats av och om du kan ha fört smittan vidare.

Om du inte själv vill kontakta personerna gör sjukvården det. Sjukvården har tystnadsplikt och ingen får veta att det var du som lämnade informationen.

De personer som kontaktas får göra ett gonorrétest.

Då bör du söka vård

Om du har haft sex med någon som har gonorré eller om du har symptom på sjukdomen.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid gonorre. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet.

Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

Det krävs ett fysiskt vårdmöte för att få hjälp vid gonorré.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Granskare:

Kristina Bergstrand

specialist i allmänmedicin

Senast uppdaterad:

Relaterade artiklar