Allt du behöver
veta om klamydia

Snabb och smidig hjälp vid misstänkt klamydia visade sig vara en mycket populär och högt uppskattad tjänst. Sedan lanseringen av våra hemtest i somras har vi hjälpt tusentals patienter över hela Sverige med både provtagning och behandling av klamydia. Därför tar vi nu under två veckor en välförtjänt julledighet.

Om du misstänker att du kan ha smittats med klamydia bör du dock inte vänta med att testa dig. Vi rekommenderar att du vänder till närmaste vårdcentral alternativt besöker 1177 Vårguidens webbplats för att beställa hem ett klamydiatest idag.

Du bör testa dig om

  • du har haft oskyddat sex med en ny eller tillfällig partner
  • du misstänker att du kan ha fått en klamydiainfektion
  • du har symptom som tyder på att du bär på klamydia
  • din sexpartner har en klamydiainfektion
  • kondomen du använt har spruckit och du misstänker att du kan ha fått en klamydiainfektion.

Tänk på att ett klamydiatest är säkert först när det gått minst sju dagar efter att du senast hade sex.

Oftast ger en klamydiainfektion inte några direkta besvär alls. Därför kan du smitta – eller själv smittas av – en partner utan att någon av er vet om detta.

Om du får symptom brukar de uppträda omkring en till tre veckor efter att du fått infektionen. Du kan känna sveda när du kissar, eller att det kliar och är irriterat i urinröret. Ökade eller förändrade flytningar från underlivet eller urinröret kan förekomma och du kan även få ont i nedre delen av magen. Blödningar mellan menstruationerna och samlagsblödningar är också möjliga symptom.

En obehandlad klamydiainfektion kan orsaka äggledarinflammation som i sin tur kan leda till svårigheter att bli gravid samt öka risken för utomkvedshavandeskap. Det kan också orsaka bitestikelinflammation som även det kan påverka förmågan att få biologiska barn.

Klamydia orsakas av en bakterie och smittar framförallt när slemhinnor kommer i kontakt med varandra, till exempel vid oskyddat vaginalt samlag, analt samlag och oralsex, men också genom sperma och slidsekret. Smittöverföring kan alltså ske även vid smeksex och via sexleksaker, och orsaka infektion i könsorgan, anal, hals och ögon.

En klamydiainfektion går alltid att bota och behandlingen består av en nio dagar lång antibiotikakur som ordineras av läkare. Det är viktigt att hela kuren tas korrekt (både vad gäller dos och behandlingsintervall) och att du under behandlingen avstår från att ha sex för att inte riskera att föra smittan vidare till någon annan.

I Sverige är all behandling av klamydia kostnadsfri för patienten. Vi på KRY erbjuder hemtest för genital klamydia, behandling och uppföljning – helt utan patientavgift.

Klamydia och smittskyddslagen

Klamydia lyder under smittskyddslagen, vilket innebär att om du misstänker att du smittats så är du tvungen att testa dig. Skulle du testa positivt för klamydia så är det din skyldighet att söka vård. Du måste även delta i så kallad smittspårning.

Smittspårning är en viktig åtgärd för att minska spridningen av klamydia, och innebär att du uppger de sexuella kontakter som du haft under en viss tid. De uppgifter som du lämnar är skyddade av hälso- och sjukvårdssekretessen. Ingen av personerna som du uppger i en partnerspårning har möjlighet att få reda på vem som uppgivit dem.

Ligg smart – satsa på säkrare sex! Att ha säkrare sex innebär att minimera risken för spridning av sexuellt överförbara infektioner, till exempel klamydia. Alla former av sexuellt umgänge innebär en risk för smittöverföring. Bästa sättet att skydda sig är att använda kondom och/eller slicklapp, men det går att ha säkrare sex även på andra sätt. Huvudreglerna att ha i åtanke då är dessa:

  • Undvik att slemhinnor kommer i kontakt med andra slemhinnor.
  • Undvik att slidsekret, sperma och blod kommer i direkt kontakt med slemhinnor.
  • Undvik att slidsekret, sperma och blod kommer i kontakt med sår.

Slemhinnor finns i slidan, på de inre blygdläpparna, runt urinrörsmynningen, på ollonet och förhuden, i analen, i munnen, i ögonen samt i halsen.

Notera att skydd som kondom och tipsen ovan ger säkrare sex – inte säkert sex. Om du har sex med andra (än en fast partner i en exklusiv relation) bör du testa dig regelbundet för att vara på den säkra sidan.

Hur fungerar KRY?

KRY i telefonen

Ladda ned KRY till din smartphone, logga in säkert med BankID och ange vad du behöver hjälp med.

“Bäst med KRY är smidigheten, att det går fort och att jag alltid blir proffsigt bemött!”

1 rating star 1 rating star 1 rating star 1 rating star 1 rating star
KRY HealthApplication Android 5.0, iOS 10.0

Genomsnittligt betyg för vår app: 4.8/5

Apple app store Google Play