Ladda ned Ladda ned

Klamydia

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige. Ungefär 36 000 personer får klamydia varje år och de flesta är under 25 år. Du blir oftast smittad genom oskyddat samlag. Eftersom klamydia inte alltid ger symptom kan du vara smittad utan att veta om det. Det kan kännas bra att veta att det en sjukdom som är lätt att bota. Läs mer om klamydia här.

Klamydia ger ofta inga symptom. Får du symptom brukar de komma en till två veckor efter det att du blivit smittad, men de kan komma senare. De vanligaste besvären – hos både kvinnor och män – är att det svider när du kissar och att du får flytningar.

Kvinnor kan också få oregelbundna blödningar samt ont i nedre delen av magen och feber. Hos män kan det klia i urinrörsöppningen och pungen kan bli svullen och göra ont.

Har du fått en klamydiainfektion i ändtarmen kan det ge flytningar från analöppningen.

Klamydia är en infektion i underlivet som orsakas av en bakterie. Bakterien fäster och förökar sig i slemhinnan i urinledaren hos kvinnor och män samt i livmoderhalsen hos kvinnor. Bakterierna kan, hos kvinnor, även sprida sig till äggledarna och hos män till bitestiklarna och prostatan.

Bakterien som ger klamydia finns oftast i slemhinnorna i slidan, i urinröret och analen. När personer har oskyddat samlag rör deras slemhinnor vid varandra och klamydia kan smitta. Sperma och slidsekret kan också smitta. Det är ovanligt att få klamydia i halsen efter munsex. Infektionen ger inga symptom hos ungefär hälften av dem som har klamydia. Därför kan personer sprida sjukdomen utan att veta om det.

Bakterien överlever inte utanför kroppen så du kan inte bli smittad genom handslag, toalettbesök eller handdukar.

Klamydiatest

Ett klamydiatest visar om du har klamydia. Har du haft oskyddat samlag och är orolig över att ha fått klamydia bör du ändå vänta en vecka innan du gör ett test. Bakterien syns ibland inte i testet om du gör det för tidigt. Du kan göra testet på:

  • barnmorskemottagningar
  • ungdomsmottagningar
  • Sesammottagningar
  • vårdcentraler.

Du kan också göra testet hemma. Testet beställer du på nätet eller köper direkt på ett apotek. Endast klamydia i slidan eller penis kan visas med hemtest.

Du skickar in dina prover och får svar efter ungefär en vecka.

Klamydiatest efter anal- eller munsex görs på någon av mottagningarna ovan.

Klamydia tillhör vad som kallas sexuellt överförbara sjukdomar. Till sådana sjukdomar räknas även bland annat gonorré, herpes, kondylom och syfilis.

Har du väl fått klamydia behöver du behandling. Men du kan minska risken för att få det igen genom att använda kondom. Använd kondom:

  • vid analsamlag
  • vid munsex (du kan också använda slicklapp)
  • vid slidsamlag
  • på sexleksaker.

Klamydia behandlas med antibiotika. Ha inte sex under tiden du äter antibiotika eftersom det finns en risk att du för smittan vidare.

Klamydia som inte behandlas kan leda till att äggledarna och bitestiklarna blir infekterade. Infektionen kan skada dem och göra att du får svårare att skaffa barn.

Smittspårning

Klamydia tillhör de sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen. Lagen är till för att hindra vissa sjukdomar att spridas. Har du klamydia får du berätta för någon, till exempel barnmorska eller läkare, vem du tror att du har smittats av och om du kan ha fört smittan vidare.

Om du inte själv vill kontakta personerna gör sjukvården det. Sjukvården har tystnadsplikt och ingen får veta att det var du som lämnade informationen.

De personer som kontaktas uppmanas att göra ett klamydiatest.

På KRY kan vi i nuläget inte hjälpa dig med detta, utan hänvisar till en fysisk vårdgivare för utredning och behandling.

Senast uppdaterad:
5 april 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare
Kristina Bergstrand, Leg. läkare, specialist i allmänmedicin