Ladda ned Ladda ned

Blindtarmsinflammation

När du har blindtarmsinflammation gör det oftast ont i den högra nedre delen av magen. Du kan också ha feber och diarré eller förstoppning. Blindtarmen opereras ofta bort. Läs mer om blindtarmsinflammation här.

Symptom på blindtarmsinflammation varierar beroende på ålder. Speciellt hos små barn, gravida och äldre kan symptomen vara diffusa. Inflammationen ger först smärta kring naveln som sedan brukar flytta sig till högra nedre delen av magen, så kallad smärtvandring.

Ett blindtarmsbihang kan spricka – men det är ovanligt – och du behöver då vård snabbt. Risken är att infektionen sprider sig i magen och leder till bukhinneinflammation. När Blindtarmsbihanget har brustit kan magsmärtorna försvinna i några minuter eller timmar. De kommer sedan tillbaka och är ofta värre samtidigt som febern är högre.

Blindtarmsbihanget är en liten del – stor som ett lillfinger – av tjocktarmen och sitter till höger i den nedre delen av magen. Det är inte säkert vilken funktion blindtarmsbihanget har.

Vid en blindtarmsinflammation har öppningen till blindtarmsbihanget täpps igen av avföring eller mat, vilket leder till varansamling i blindtarmen.

Har du blindtarmsinflammation behöver du vård.

I de flesta fall opereras blindtarmsbihanget bort.

Om du har svåra magsmärtor runt naveln eller nedre högra delen av magen.

Tror du att du har blindtarmsinflammation ska du söka vård akut. KRY kan inte hjälpa till.

Senast uppdaterad:
28 mars 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, leg. läkare, specialist i allmänmedicin