Ladda ned Ladda ned

Svamp i underlivet

Både kvinnor och män kan få svampinfektion i underlivet. Men det är främst kvinnor som drabbas. Vid en infektion i slidan kliar det runt slidöppningen och på blygdläpparna. Infektionen är ofarlig och kan behandlas med receptfria läkemedel. På KRY kan du få hjälp vid svampinfektion om du haft det tidigare.

Svampinfektion i underlivet är vanligt hos fertila kvinnor. Men även kvinnor i klimakteriet, som behandlas med östrogen, kan få svamp.

Symptomen på svamp ser olika ut hos kvinnor och män.

Kvinnor kan få:

 • klåda på blygdläpparna
 • klåda kring slidöppningen
 • röda, svullna, irriterade och ömma blygdläppar
 • sprickor i huden mellan kön- och ändtarmsöppningen
 • sprickor i huden mellan de inre och yttre blygdläpparna
 • sveda vid urinering eller vaginala samlag.

Flytningarna kan ibland bli gryniga, tjocka och vita. Det kan också bildas en vit hinna i vecken mellan de inre och yttre blygdläpparna.

Män kan få besvär med att ollonet, penisskaftet, pungen och/eller ljumskarna blir torra, röda och fnasiga.

Det kan även finnas en vit hinna på eller runt ollonet, under förhuden eller på penisskaftet.

Infektionen orsakas av jästsvamp. Svampen finns naturligt i tarmen hos alla människor och hos vissa kvinnor finns svampen även naturligt i slidan. Det är inte känt vad som utlöser infektionen, men det finns ökad risk vid:

 • hormonförändringar, som vid graviditet och menstruation. Även hormonella p-piller och spiraler kan hos en del kvinnor orsaka svampinfektioner.
 • användning av läkemedel som antibiotika eller kortison
 • stress och andra faktorer som försämrar immunförsvaret
 • upprepad nötning mot underlivet som vid cykling, ridning och ofta förekommande sex.

Svampen försvinner ofta av sig själv efter några dagar. Män behöver oftast inte behandla symptom på penis. Kvinnor som har svamp som inte försvinner eller har stora besvär kan använda receptfria läkemedel mot svamp.

Är du gravid ska du rådgöra med läkare eller barnmorska innan du behandlar mot svamp.

Behandla inte svamp för ofta eller i onödan eftersom det kan göra att svampen lättare kommer tillbaka. Hos kvinnor kan upprepade behandlingar torka ut slemhinnorna i slidan och göra dem sköra.

Ha inte sex när du har svamp eftersom slemhinnorna i slidan eller på ollonet är torra och det kan göra ont. Du kan också få sprickor i slemhinnorna som gör det lättare att få eller föra vidare könssjukdomar vid vaginalt samlag.

För att lindra besvären kan du smörja underlivet med intimolja, som finns receptfritt på apotek, innan du tvättar dig.

Receptfri behandling brukar bota infektionen hos kvinnor. Om du fortfarande har besvär efter avslutad behandling bör du ta kontakt med en läkare. Du kan behöva behandling med receptbelagt läkemedel. KRY kan hjälpa dig som tidigare fått diagnosen svampinfektion i underlivet och väl känner igen symptomen. Tror du att du har svamp, men inte haft det tidigare, behöver du träffa en läkare för fysisk undersökning.

Sök vård om receptfria läkemedel inte hjälper. Men också om du har svamp på penis som inte försvinner efter några dagar eller om du har fått svamp i underlivet fler än två gånger under sex månader.

Har du i den fysiska vården fått diagnosen svampinfektion i underlivet och känner igen symptomen kan KRY hjälpa dig. KRY kan inte behandla dig som inte har haft svampinfektion i underlivet tidigare eftersom en fysisk undersökning behövs för att fastställa sjukdomen.

 • rådgivning
 • individuell bedömning och recept vid behov.
Senast uppdaterad:
3 mar 2019
Granskare:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin