Ladda ned Ladda ned

PMS/PMDS

PMS (premenstruellt syndrom) kallas de symptom som många kvinnor känner av en till två veckor innan mens. PMS ger både fysiska och psykiska symptom. Väldigt uttalade besvär benämns PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom). På KRY kan du få hjälp med din PMS/PMDS både via läkare och med KBT hos psykolog.

PMS/PMDS uppträder endast efter ägglossning och fram till menstruation, under den del av menstruationscykeln då gulkroppshormonet är högt. Det är fastlagt att gulkroppshormonet är relaterat till besvären, men den exakta mekanismen är inte helt kartlagd.

PMS ger symptom som både är fysiska och psykiska. Det typiska är att de försvinner när mensen kommer. PMDS är en mer uttalad variant av PMS och drabbar 3–8 % av alla kvinnor.

Fysiska symptom kan vara:

  • akneutslag
  • huvudvärk
  • kramper i magen
  • svullna händer, fötter och spänd mage
  • värk i leder och muskler
  • ömma bröst.

Psykiska symptom kan vara att du blir deprimerad, drar dig undan andra människor eller får humörsvängningar. Du kan även ha problem med sömnen och känna dig orolig.

Då är det vanligast med PMS

PMS drabbar kvinnor i fertil ålder, främst kvinnor runt 30 år. När du når klimakteriet försvinner besvären. Det finns större risk att få PMS om du eller någon familjemedlem har eller har haft depression, om du har fött barn eller om du har bipolär sjukdom.

Även om du inte kan bli av med dina symptom helt finns det flera saker du kan göra för att må bättre. Du kan till exempel sluta röka om du röker. Se gärna över din totala stressbild och försök att minska den. Det kan hjälpa att ha regelbundna sömnvanor och att träna minst 30 minuter varje dag. Har du kramper i magen eller huvudvärk kan du lindra värken med receptfria smärtstillande läkemedel.

Du behöver inte må dåligt i samband med mens. Det finns receptbelagda läkemedel som hjälper vid svår PMS. Sök läkare för att se om läkemedelsbehandling är lämplig för just dig. Mediciner som kan hjälpa vid PMS är till exempel P-piller, antidepressiva läkemedel och vätskedrivande läkemedel.

Kognitiv beteendeterapi, KBT, är en effektiv behandlingsmetod som hjälper dig att hantera din PMS/PMDS.

Mår du dåligt i samband med mens bör du tala med en läkare som ser till att du får den behandling som passar dig.

  • Rådgivning
  • Psykologisk behandling
  • Individuell bedömning och recept samt remiss vid behov

På våra mottagningar i Sörmland och i Skåne får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Senast uppdaterad:
7 april 2019
Granskare:
Elisabeth Rosén, Leg. läkare, ST inom gynekologi och obstetrik
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin