Ladda ned Ladda ned

Matförgiftning

Du blir matförgiftad när du äter mat som inte har förvarats rätt eller inte är tillräckligt tillagad. Kroppen reagerar oftast med diarré och kräkningar. På KRY kan du få hjälp vid matförgiftning.

Du kan börja må dåligt direkt efter att du ätit något otjänligt. Men det kan också gå flera dagar innan du blir sjuk. Vanliga symptom på matförgiftning är:

Om ni är två eller flera som blir sjuka av att ha ätit på samma ställe är det ett tecken på att ni blivit sjuka av maten.

Matförgiftning innebär att mat – eller dryck – har förvarats, hanterats eller tillagats felaktigt. Det gör att bakterier och virus frodas. Bakterier trivs i rumstemperatur – och de kan fördubbla sig på tjugo minuter – men dör när mat tillagas i 60 grader eller mer. Men bakterierna kan även bilda gifter och de dör inte av värme. Matförgiftning kan också orsakas av parasiter eller kemikalier.

När du har diarré och/eller kräkningar är det viktigt att du får i dig mycket vätska för att inte torka ut. Du kan enkelt göra din egen vätskeersättning.

*Recept på vätskeersättning för vuxna och barn över ett år
Du behöver:
1 liter vatten
6 tsk strösocker
1/2 tsk salt.

Gör så här: Koka upp vattnet och låt det svalna. Blanda det svala vattnet, socker och salt. Du kan smaksätta drycken med två teskedar koncentrerad fruktjuice eller saft.*

Om du inte vill göra din egen ersättning finns det färdig vätskeersättning att köpa på apotek.

Det finns ingen speciell behandling vid matförgiftning. Men det kan vara skönt att veta att den oftast går över av sig själv inom 12–24 timmar.

Diagnosen matförgiftning ställs efter symptom, undersökning och eventuell provtagning.

Sök vård om du har häftiga kräkningar eller diaréer som inte ger med sig efter något dygn eller om du har hög feber och börjar bli påverkad och uttorkad.

  • Rådgivning
  • Individuell bedömning och remiss vid behov
Senast uppdaterad:
25 mars 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, leg. läkare, specialist i allmänmedicin