Kry-logo
Ladda ned
Matförgiftning

Matförgiftning

Matförgiftning beror på att du har fått i dig något som kroppen inte tål. Ofta rör det sig om bakterier eller virus i mat som inte har förvarats eller tillagats på rätt sätt. Typiska symptom är diarré och kräkningar – det är kroppens sätt att göra sig av med problemet. Besvären brukar gå över efter ett dygn.

Allmänt om matförgiftning

Matförgiftning drabbar de allra flesta någon gång i livet. Många blir riktigt dåliga, men besvären brukar gå över snabbt utan behandling. Om matförgiftningen däremot har orsakas av parasiter eller gifter, till exempel giftig svamp, kan du behöva hjälp av sjukvården.

Symptom vid matförgiftning

Vid matförgiftning brukar besvären komma snabbt, ofta inom någon eller några timmar. I vissa fall kan inkubationstiden vid matförgiftning vara längre – ibland tar det flera dagar innan du blir sjuk. De vanligaste symptomen är diarré, illamående och kräkningar. Många får även magsmärtor och feber i samband med matförgiftning.

Symptomen brukar i de flesta fall gå över efter något dygn, men var uppmärksam på ditt allmäntillstånd och tecken på allvarlig vätskebrist. Barn drabbas fortare och värre av vätskebrist än vuxna.

Andra tänkbara förklaringar

Diarré, illamående och kräkningar kan bero på många olika saker. Vinterkräksjuka kan ha ett liknande förlopp som matförgiftning. Virus som orsakar exempelvis influensa eller covid-19 kan också ge illamående och diarré, även om andra symptom brukar vara mer framträdande. IBS och magkatarr ger oftast mer långvariga magbesvär.

Orsaker till matförgiftning

Matförgiftning orsakas för det mesta av mat som inte har förvarats tillräckligt kallt eller inte har tillagats i tillräckligt hög temperatur. Då frodas bakterier och virus. Ibland kan det röra sig om livsmedel som är smittade av exempelvis salmonellabakterier. Du kan också bli sjuk av giftämnen, så kallade toxiner, som finns i bland annat jordrester på ris och grönsaker. Matförgiftning kan även orsakas av parasiter, kemikalier och gifter.

Vanliga orsaker till matförgiftning:

 • kylvaror som stått framme för länge i rumstemperatur
 • mat som inte har hettats upp ordentligt
 • förorenat dricksvatten och mat som sköljts i förorenat vatten
 • livsmedel som innehåller bakterier
 • smittade personer som har hanterat maten
 • bristande hygien vid hantering av livsmedel.

Behandling

Det är viktigt att ersätta den vätska som kroppen förlorar, men som regel krävs ingen annan behandling vid matförgiftning. Besvären går ofta över inom 12–24 timmar. I vissa fall, om symptomen inte är övergående, kan det krävas en utredning med exempelvis avföringsodling. Ibland behöver du behandlas med antibiotika. Om matförgiftningen har orsakats av parasiter, gifter eller kemikalier krävs ibland akuta sjukvårdsinsatser.

Vad du själv kan göra

Kräkningar och diarré kan göra kroppen uttorkad. Därför behöver du få i dig vätska, små mängder i täta intervaller. Det är särskilt viktigt för barn och om du drabbas av matförgiftning i samband med graviditet. När du har slutat kräkas kan du börja äta igen. Välj gärna skonkost i små portioner – buljong, blåbärssoppa, kokt fisk, ris och vitt bröd är lättsmält. Vänta med mjölkprodukter tills magen har återhämtat sig och kan bryta ner mjölksockret igen.

Effekten av vissa läkemedel kan påverkas vid kraftiga kräkningar eller diarré. Det gäller exempelvis p-piller, antibiotika och insulin.

Så här kan du minska risken att drabbas av matförgiftning:

 • hetta upp maten ordentligt
 • låt inte mat och matrester stå framme i rumstemperatur
 • undvik bufféer där många kommer i kontakt med maten
 • tvätta händerna innan du lagar mat
 • diska knivar och skärbrädor om du först har skurit rått kött och sedan grönsaker.

Då bör du söka vård

Sök vård om du eller ditt barn har kraftiga diarréer eller kräkningar som inte går över. Det gäller även kraftiga magsmärtor, hög feber eller om du fortfarande känner dig sjuk, trött och svag efter ett par dygn.

Allvarliga symptom på vätskebrist ska också följas upp av vården, exempelvis mörk urin, yrsel, huvudvärk och stark törst.

Sök vård akut om du har blod i avföringen eller kräks blod. Det gäller även vid svåra magsmärtor som inte går över, hög feber och frossa.

Kontakta giftinformationscentralen eller en akutmottagning om du misstänker att du har fått i dig ett giftigt ämne.

Vid misstanke om smittsam sjukdom är det viktigt att undvika smittspridning – kontakta alltid vården innan du gör ett fysiskt besök eller invänta personal vid entrén.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp i samband med matförgiftning. En sjuksköterska eller en läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.

För att kunna boka ett barnmöte måste du vara vårdnadshavare till barnet.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Granskare:

Kristina Bergstrand

specialist i allmänmedicin

Senast uppdaterad:

Relaterat:

Magkatarr
Diarré
IBS