P-piller

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Elisabeth Rosén

, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Medicinskt granskad

P-piller är en ett preventivmedel med hormoner som skyddar mot oönskad graviditet. Premenstruella besvär, menssmärtor och kraftiga mensblödningar kan ibland lindras om du använder p-piller. Samtidigt är det relativt vanligt med negativa biverkningar som humörsvängningar och nedstämdhet. Om du inte mår bra av dina p-piller kan du prova en annan sort eller välja en annan preventivmetod.

Allmänt om p-piller

P-piller är ett så kallat kombinationspiller som innehåller syntetiska versioner av de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron. I syntetisk form kallas östrogen för estradiol. Progesteron, som även heter gulkroppshormon, kallas för gestagen i sin syntetiska form. Hormonerna påverkar din ägglossning och menstruationscykel, men även kroppen i stort. Det är därför vanligt att uppleva både fysiska och psykiska förändringar om du använder p-piller.

Så här förhindrar p-piller graviditet:

  • sekretet i livmoderhalsen blir tjockare och segare – då blir det svårare för spermierna att ta sig in i livmodern

  • ägglossning stoppas – så att ett ägg inte kan lossna och bli befruktat av spermier

  • slemhinnan i livmodern tunnas ut – så att den inte kan ta emot ett befruktat ägg.

P-piller skrivs ut av läkare eller barnmorska på recept, till exempel på en vårdcentral eller ungdomsmottagning. Preventivmedelsrådgivning är kostnadsfritt i Sverige. Preventivmedel, inklusive p-piller, är billigare eller gratis upp till 25 års ålder.

Så här använder du p-piller

P-piller ligger samlade på en liten karta med antingen 21 eller 28 tabletter. Om du börjar ta dina p-piller den första dagen du har mens är du skyddad mot graviditet direkt. Tar du din första tablett någon annan dag i din menscykel behöver du komplettera med ett annat preventivmedel i en vecka innan dina p-piller ger fullt skydd.

För att p-piller ska kunna förhindra graviditet måste du ta dina tabletter vid ungefär samma tidpunkt varje dag – annars behöver du komplettera med något annat preventivmedel. För att du lättare ska komma ihåg kan du ta tabletten i samband med någon daglig rutin, till exempel när du borstar tänderna.

  • Kartor med 21 tabletter
    Om du har en karta med 21 tabletter tar du en tablett varje dag och gör sedan ett uppehåll i sju dagar innan du börjar på en ny karta.

  • Kartor med 28 tabletter
    Kartorna med 28 tabletter innehåller 21 tabletter med hormoner och 7 sockerpiller som inte innehåller några hormoner alls. Då tar du alltid en tablett om dagen och slipper hålla reda på när du ska göra uppehåll och när du ska börja på en ny karta.

Under de 7 dagarna som du inte tar några tabletter eller äter tabletter som bara innehåller sockerpiller får du ofta en mensliknande blödning som varar under några dagar. Om du vill undvika blödningen, som kallas för en bortfallsblödning, kan du efter 21 tabletter fortsätta direkt med en ny karta och tillföra hormoner utan avbrott tills du själv vill ha en blödning. Efter 3–4 månader brukar det komma en spontan blödning, även om du inte har gjort något uppehåll.

När du vill sluta

När du vill sluta med p-piller ska du helst avsluta en hel karta först. Slutar du mitt i en karta kan du få lite oregelbunden mens i början. Du kan även bli gravid om du har haft slidsamlag dagarna innan – spermierna kan finnas kvar i kroppen och befrukta ett ägg flera dagar senare. Använd något annat skydd om du vill vara säker på att inte bli gravid.

Menstruationen och ägglossningen kommer så småningom igång som vanligt när du har slutat med p-piller, men ibland kan det ta lite tid. Vissa får regelbunden mens direkt efter en period med p-piller. Andra har utebliven mens en tid efter p-piller och får vänta några månader innan kroppen hittar sin vanliga rytm igen.

Viktigt att tänka på

Tänk på att p-piller inte skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar och infektioner – det gör bara kondom och femidom.

P-piller är ett säkert skydd när du inte vill bli gravid, men bara om du alltid tar dina tabletter regelbundet, varje dag vid ungefär samma tid. Om du glömmer bort att ta en hormontablett dag 1–21 eller om du till exempel kräks eller har diarré är du inte längre skyddad mot graviditet. Då kan du behöva skydda dig med ett annat preventivmedel i en vecka innan dina p-piller ger dig fullt skydd igen.

Effekten av p-piller påverkas om du:

  • glömmer bort att ta din hormontablett dag 1-21

  • kräks eller har diarré

  • tar andra läkemedel, till exempel viss antibiotika eller kramplösande läkemedel.

Om du har glömt att ta ditt p-piller bör du ta tabletten så snart du kommer ihåg – har det inte gått mer än 36 timmar mellan tabletterna är du fortfarande skyddad. Om du tar ett p-piller och kräks eller har diarré inom fyra timmar behöver du ta en ny tablett eftersom kroppen kanske inte hann absorbera den.

Har du haft samlag utan att vara helt skyddad finns det akuta preventivmetoder som kan förhindra graviditet i efterhand, antingen akut p-piller, så kallat ”dagen-efter-piller” eller kopparspiral.

Biverkningar av p-piller

Hormonerna i p-piller påverkar kroppen på olika sätt. Vissa upplever inga biverkningar alls medan andra kan få lättare eller svårare besvär. Du kan till exempel få mellanblödningar, minskad sexlust eller känna dig nedstämd när du använder p-piller. Biverkningarna brukar försvinna efter några månader, men du kan också känna dig påverkad länge.

Vanliga biverkningar:

  • humörsvängningar

  • nedstämdhet

  • huvudvärk

  • illamående

  • känsliga eller svullna bröst

  • akne

  • mellanblödningar eller blodblandade flytningar mellan bortfallsblödningarna

  • ökad aptit.

Om du inte mår bra av dina p-piller kan du prova med andra sorter som har något annorlunda hormonsammansättning. Prata med din läkare eller gynekolog om vilka p-piller som kan passa dig bättre. Du kan även prova minipiller eller mellanpiller som till skillnad från p-piller är preventivmedel utan syntetiskt östrogen – de innehåller enbart syntetiskt gulkroppshormon. De ger ofta färre biverkningar än kombinerade p-piller. Minipiller och mellanpiller medför heller ingen ökad risk för blodpropp – det kan vara särskilt viktigt i samband med övervikt, amning, rökning eller om du är över 35 år.

Det finns även andra preventivmetoder med hormoner som kanske passar dig bättre, till exempel p-stav och hormonspiral. Preventivmetoder utan hormoner påverkar inte hormonbalansen i kroppen och kan ibland vara ett bra alternativ om du upplever kraftiga biverkningar av hormonpreparat eller inte vill använda syntetiska hormoner.

Riskfaktorer i samband med p-piller

Den syntetiska versionen av könshormonet östrogen som finns i p-piller medför en ökad risk för blodpropp. Risken är som regel väldigt liten, men du ska inte använda p-piller om du behandlats eller har anlag för blodpropp. Rökare, personer över 35 och personer med bakomliggande sjukdomstillstånd kan ibland behöva undvika p-piller och istället välja ett annat preventivmedel. Rådgör gärna med kunnig vårdpersonal innan du väljer att skaffa eller börja med p-piller.

Kända riskfaktorer:

  • högt blodtryck

  • kraftig övervikt

  • allvarlig hjärt- eller leversjukdom

  • blodproppar i armarna, benen eller lungorna

  • blodproppar hos förälder eller syskon

  • bröst- eller livmodercancer

  • rökning

  • migrän med så kallad aura.

Positiva effekter av p-piller

P-piller kan i vissa fall ha flera positiva effekter och används ibland som läkemedel för att minska hormonella besvär. Har du problem med menssmärtor, kraftiga mensblödningar, premenstruella besvär som PMS eller PMDS kan p-piller lindra dina symptom. Du får bland annat regelbundna, mindre blödningar och eftersom ägglossningen stoppas får du heller inga smärta vid ägglossning.

P-piller är även en vanlig behandling i samband med PCOS, polycistiskt ovarialsyndrom, och används då för att jämna ut besvärande hormonrubbningar i kroppen. Akne kan ibland också lindras med hjälp av p-piller. P-piller minskar dessutom risken för äggstockscancer, livmodercancer och tjocktarmscancer.

Då bör du söka vård

Om du använder p-piller och upplever att du mår dåligt fysiskt eller psykiskt bör du kontakta sjukvården för att byta till ett annat sorts p-piller eller välja en annan preventivmetod.

Om du får en kraftig eller långdragen blödning när du äter p-piller ska du söka vård. Det gäller även återkommande, blodblandade flytningar.

Sök vård akut om du har bröstsmärtor, kraftiga magsmärtor, svår huvudvärk eller om du ser suddigt. Har du svullnad eller värk i benen eller låren ska du också söka vård direkt.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få preventivmedelsrådgivning om såväl p-piller som andra preventivmedel och preventivmetoder. Du kan bland annat förnya recept av p-piller och andra preventivmedel hos Kry. Vi gör en individuell bedömning baserat på din situation och det som framkommer under vårdmötet. Ibland krävs en fysisk undersökning och i vissa fall blir du remitterad eller hänvisad till vidare vård.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar
Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Relaterat:

Preventivmedel och preventivmetoderMissfallGraviditet

Relaterade artiklar

illustration-rosa-bakgrund-kondom-pillerkarta-spruta-spiral
Sexuell hälsa och preventivmedel – 4 mars 2022

Preventivmedel: 6 effektiva alternativ till p-piller

Vissa kvinnor kan inte äta p-piller av medicinska skäl och andra tycker att det är svårt att komma ihåg att ta ett piller varje dag. Läs mer om olika alternativ till p-piller på vår hemsida.

Läs mer