Ladda ned Ladda ned

Ont i urinblåsan

Allmänt

Känner du att du har ont i urinblåsan och vet inte varför? Läs mer för att få reda på information om symptom, orsaker, behandlingar samt den hjälp som går att få.

Symtom

Att ha ont i urinblåsan är ofta en diffus känsla som kan vara svår att härleda till just urinblåsan. Smärtan upplevs ofta som en molande och stickande känsla i nedre delen av magen. I vissa fall känns det även på ländryggen och ned i ljumskarna. Smärtan kan variera i styrka och uppkommer främst när man ska gå och kissa. Då kan det svida rejält, vilket vissa beskriver som en brännande känsla. Om smärtan är väldigt påtaglig kan den ge upphov till en feberlik känsla och yrsel.

Orsaker

Ont i urinblåsan beror i de allra flesta fall på en begynnande eller fullt utblommad urinvägsinfektion. Det är relativt vanligt, särskilt hos unga kvinnor som precis har börjat få mens. Smärta i blåsan kan även bero på att du har fått ett slag mot magen eller under lång tid har suttit på ett sätt som inte är bra för de inre organen. Att ha väldigt tajta byxor kan också vara orsaken då de kan spänna åt just över stället där urinblåsan och urinröret sitter. I vissa, mer ovanliga fall beror smärtan på allvarligare åkommor som endometrios.

Behandling

Om du har ont i urinblåsan på grund av urinvägsinfektion läker den med största sannolikhet av sig själv. Det kan hjälpa att dricka mycket vatten för att få ut bakterierna snabbare. Vissa tycker att tranbärsjuice kan ge en snabbare effekt. Om du ofta lider av denna smärta kan du behöva behandlas med antibiotika, även om det är relativt ovanligt nuförtiden. Ofta räcker det med att vila bort smärtan, vilket gäller både om du har en lindrig infektion och om din blåsa har blivit lite tilltryckt.

När du bör söka vård

Om du har feber och illamående till följd av ont i urinblåsan måste din situation utredas ordentligt av vården. Kontakta omgående en sakkunnig om du upplever att dina problem hindrar dig i vardagen på ett sådant sätt att du undviker att gå på toaletten, har svårt att bära vissa klädesplagg eller har ont i vilande tillstånd. Att känna sig sjuk påverkar livskvaliteten och bör avhjälpas så fort som möjligt. Om besvären inte går över och du börjar bli orolig ska du kontakta vården som kan hjälpa dig vidare.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du få hjälp med rådgivning, och i vissa fall recept och remiss till annan vårdgivare vid ont i urinblåsan. Om läkaren anser att det krävs en fysisk undersökning för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare utan att KRY tar betalt för besöket. Observera att KRY i nuläget ej kan behandla urinvägsinfektion hos män, då det kräver en fysisk undersökning.

Ladda ned appen redan idag