Har du frågor om vaccination mot covid-19? Läs den senaste informationen här

COVID-19

Dessa är riskgrupperna för covid-19

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Annette Alaeus, specialist i infektionsmedicin
Vissa faktorer gör att en del drabbas hårdare än andra om de insjuknar med covid-19. Men vilka individer räknas som en riskgrupp för coronaviruset, och vad innebär det?

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Allteftersom ny kunskap och information blir tillgänglig uppdaterar vi de råd och rekommendationer som gäller för alla ‒ oavsett om du räknas till en riskgrupp eller inte.

De flesta som blir smittade med coronaviruset får lindriga besvär som går över av sig själva. Men det finns ett antal riskgrupper som anses mer sårbara med förhöjd risk att få mer allvarliga symptom om de insjuknar.

Riskgrupper för coronaviruset

Här följer en genomgång av kända riskfaktorer för en mer allvarlig sjukdomsutveckling vid covid-19. Finns dessutom en kombination av dessa faktorer, så är risken högre.

Hög ålder

Hög ålder är den enskilt största riskfaktorn, och personer över 70 år utgör den främsta riskgruppen, och risken ökar gradvis med stigande ålder.

Även om du är pigg och känner dig frisk så försämras immunsystemets funktion med stigande ålder, vilket innebär en ökad risk för allvarlig sjukdom om du skulle bli smittad. Har du dessutom en eller fler underliggande sjukdomar så är risken ännu högre.

Kronisk lungsjukdom

Till den här gruppen sjukdomar räknas kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) och cystisk fibros. Du som lider av astma kan räknas till en riskgrupp, om den är svårbehandlad och instabil.

För dig som har en lungsjukdom är det nu extra viktigt att bibehålla lungkapacitet i den mån det är möjligt. Rådgör med din läkare kring behandling och se till att följa ordinationerna noga.

Allvarlig hjärt-kärlsjukdom

Hjärtinfarkt, kärlkramp, förmaksflimmer, stroke och högt blodtryck räknas alla som riskfaktorer för covid-19.

Du som har en underliggande hjärt-kärlproblematik bör se till att din medicinering är korrekt. Enbart ett högt blodtryck ser inte ut att öka risken för att insjukna allvarligt med covid-19, men om man har ett högt blodtryck tillsammans med andra hjärt-kärlsjukdomar eller hög ålder så påverkas risken.

Cancer

Vid en aktiv cancersjukdom och under pågående behandling, så är immunförsvaret påverkat. Det gör att kroppen är mer mottaglig för alla typer av infektioner. Blodcancersjukdomar, aktuella eller tidigare, kan också öka risken.

En viktig åtgärd för att förhindra att bli smittad är social distansering. Det är okej att umgås med friska personer, men håll ett fysiskt avstånd. Undvik folksamlingar och kollektivtrafiken, samt köer i exempelvis matbutiker.

Diabetes mellitus

Vid all diabetes gäller att hålla blodsockret stabilt genom regelbunden blodsockermätning och hälsosamma rutiner. Diabetes typ 2 räknas som en högre riskfaktor än diabetes typ 1 som är en autoimmun sjukdom.

För dig som medicinerar kan det vara bra att ha tillräckligt av det läkemedel du behöver hemma. Tänk på att blodsockernivån höjs vid infektion och feber.

Gravida vecka 22–36

Kvinnor som smittas av coronaviruset under den senare delen av graviditeten löper högre risk än andra att föda för tidigt, enligt en ny studie av Socialstyrelsen. En för tidig födsel kan innebära en risk för barnets hälsa. I nuläget finns ingen data som stöder att covid-19 innebär risk för den gravida eller barnet att bli allvarligt sjuka.

Andra riskfaktorer

Nedan listade sjukdomar kan öka risken för att insjukna i covid-19.

  • Neurologiska sjukdomar med påverkad andningsfunktion.
  • Immunhämmande sjukdom eller behandling.
  • Leversjukdom.
  • Nedsatt njurfunktion.

Fetma och övriga livsstilsrelaterade riskfaktorer

Övervikt och fetma, förhöjda blodfetter, högt blodtryck och förhöjt fasteblodsocker är alla tillstånd som visat sig innebära försämrade förutsättningar vid en svår infektion.

BMI över 40 har identifierats som en ökad sårbarhet vid insjuknande i covid-19. Risken för ett mer allvarligt sjukdomsförlopp och död är högre för dessa personer.

Du kan ge din kropp goda förutsättningar att hålla sig frisk genom att utveckla hälsofrämjande levnadsvanor (se allmänna hälsotips längre ner på sidan).

Detta behöver du göra specifikt

All underliggande sjukdom behöver vara under kontroll och det är särskilt viktigt för dig som tillhör en riskgrupp och kan drabbas allvarligt av coronaviruset. Ta dina läkemedel enligt din läkares ordination och vara uppmärksam på eventuella förändringar i dina symptom. Du gör dessutom klokt i att följa nedan rekommendationer:

  • Ta inte emot besök från släkt och vänner om de har sjukdomssymptom, hur milda de än är. Och hur mycket ni än längtar efter att ses.
  • Alla som hälsar på ska omsorgsfullt tvätta händerna med tvål och vatten när de kommer in och gärna flera gånger under besöket.
  • Känner du av symptom som liknar de vid covid-19, såsom en ny typ av hosta eller ihållande feber, så ska du omedelbart kontakta vården för rådgivning.

För dig som är lungsjuk kan följande tips verka mildrande:

  • Sov halvt sittande, med kuddar bakom ryggen för att underlätta andningen nattetid.
  • Gör din andningsgymnastik, om du har ett sådant program.

Detta kan du göra generellt ‒ allmänna hälsotips

En livsstil med sunda vanor innebär att du ger kroppen förutsättningar att bättre stå emot både virus och bakterier. Här följer några tips på sådant du kan göra, dels för att må bättre och dels för att stå bättre rustad i coronatider:

  • Håll dig rök- och snusfri.
  • Minska din alkoholkonsumtion.
  • Rör på dig varje dag.
  • Spendera tid ute i naturen.
  • Ät en näringsrik och varierad kost på regelbundna tider.
  • Se till att få tillräckligt med sömn.
  • Ta hand om sådant som orsakar ohälsosam stress.

Skydda dig själv – och värna om andra

För dig som riskerar att bli allvarligt sjuk i covid-19 på grund av din ålder eller någon underliggande sjukdom, är det extra viktigt att följa myndigheternas rekommendationer om utökade hygienrutiner och att hålla fysisk distans till andra människor. Detta för din egen skull, men även för att värna sjukvården. Genom att så många som möjligt håller sig friska minskas belastningen på landets sjukhus och vårdinrättningar.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-coronavirus-partiklar
Covid-19 – 6 apr. 2022

Då bör du söka vård för covid-19

Undrar du om du behöver du söka vård? Vi hjälper dig. Snabbt, smidigt i vår app eller på någon av våra vårdcentraler – Kry

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.