Ladda ned Ladda ned

Ont i bröstet

De vanligaste orsakerna till smärtor i bröstet är stress och träningsvärk. Men det finns många fler. Även om smärtan kan kännas obehaglig – är den oftast inte farlig. Har du mycket ont bör du dock söka vård omgående. Läs mer om smärtor i bröstet här.

Smärta i bröstet kan kännas på många olika sätt, till exempel som ett tryck över bröstet, stark smärta eller att det gör ont när du andas djupt.

Här kan du läsa mer om olika bröstsmärtor:

Hjärt-/kärlsjukdomar

Hjärtinfarkt - kan inträffa då ett eller flera av hjärtats kranskärl är förkalkade. Det drabbade kranskärlet har proppat igen och inget blod kan passera till hjärtat. Hjärtinfarkt kan komma plötsligt eller pågå utan symptom. Vanliga symptom är bröstsmärtor som varar i mer än 15 minuter, bröstsmärtor som återkommer vid ansträngning och försvinner vid vila, smärta som sprider sig till armar, axlar eller hals samt andfåddhet, illamående, svettningar och yrsel.

Tror du att du har hjärtinfarkt med akuta bröstsmärtor som inte ger med sig ska du söka vård akut.

Kärlkramp – beror på att ett eller flera av hjärtats kranskärl är förkalkade. Det/de drabbade kranskärlen blir trängre och mindre blod passerar till hjärtat. Vid kärlkramp känns ofta ett övergående tryck över bröstet och andfåddhet vid ansträngning samt smärta i bröstet som kan sprida sig till en arm, hals, rygg eller underkäke.

Stress och ångest ger spända och ömma muskler i bröstkorgen som orsakar smärta. Akut ångest kan ge hjärtklappning, tryck över bröstet och svårighet att andas.

Lungsjukdomar

Astma – är en kronisk inflammation i luftrören. Den kan ge hosta, tung andning och en tryckande känsla i bröstet.

Lunginflammation – beror på bakterier eller virus och innebär att lungorna har blivit inflammerade. Det bildas slem och du får hosta. Ibland blir det svårt att andas och att ta upp syre. Lunginflammation kan också ge bröstsmärtor.

Luftrörskatarr/akut bronkit – orsakas ofta av en virusinfektion. Du kan känna smärta i bröstet vid djupa andetag samt ha hosta.

Sjukdomar i mag- och tarmsystemet

Gallsten – vid gallsten bildas en eller flera små stenar som hindrar galla att flytta sig från gallblåsan till tunntarmen. Du kan få lindriga till svåra smärtor i övre delen av magen bakom revbenen.

Magkatarr/sura uppstötningar – kan ge ont i övre delen av magen. Besvären kan uppstå eller bli värre av en del mat och dryck, vissa smärtstillande mediciner samt när du röker.

Magsår – innebär att det finns ett sår på slemhinnan i magsäcken eller tolvfingertarmen. Det kan ge plötslig stark smärta i övre delen av magen och upp i bröstkorgen.

Det finns många anledningar till att du får ont i bröstet. Stress är en vanlig orsak tillsammans med annan muskelvärk, till exempel träningsvärk. Om du tror att värken beror på spända muskler kan du kontakta en sjukgymnast för råd om övningar som mjukar upp musklerna. Värken kan också bero på hjärt-/kärlsjukdomar, olika infektioner, sjukdomar i mag-tarmsystemet och lungsjukdomar.

Beror din smärta på överansträngda muskler kan smärtstillande receptfria läkemedel hjälpa. Vid magkatarr/sura uppstötningar finns receptfri medicin som neutraliserar magsyra. Fråga på apotek vad som passar dig bäst.

Vilken behandling du behöver beror på vad som gör att du har ont i bröstet.

Sök vård om du inte känner igen dina smärtor eller är orolig.

Sök vård akut när du har en obehaglig känsla i bröstet som varar längre än 15 minuter, eller:

  • har ont i bröstet och samtidigt känner dig andfådd, illamående, kallsvettig eller har oregelbundna hjärtslag
  • vid stark, tryckande eller krampartad smärta som inte försvinner efter 15 minuter.

Det krävs ofta en fysisk undersökning vid smärtor i bröstet. Beroende på vilka symptom du har kan du få:

  • Rådgivning
  • Individuell bedömning och recept vid behov
Senast uppdaterad:
24 mars 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare
Kristina Bergstrand, leg. läkare, specialist i allmänmedicin