Ladda ned Ladda ned

Ont i bröstet

Allmänt

Att ha ont i bröstet kan vara svårt att hantera. Då både hjärta och lungor sitter i bröstet blir vi snabbt oroliga när vi känner bröstsmärtor. Om smärtan varar längre än 15 minuter kan läget vara allvarligt, och du bör då söka vård på en akutmottagning.

Symtom

Smärta i bröstet kan kännas på många olika sätt beroende på orsaken till smärtan. Värken kan komma plötsligt och knivskarpt eller vara en mer molande, tryckande känsla som växer fram långsamt. Oavsett hur det känns är det alltid en mycket obehaglig känsla, både fysiskt och psykiskt. Känslor av stress kan ibland förvärra situationen genom hyperventilerande andning eller panikkänslor. Varar smärtan längre än 15 minuter och följs av exempelvis kallsvettningar, yrsel eller illamående räknas bröstsmärtan som akut och du bör söka vård på en akutmottagning.

Orsaker

Det finns en mängd orsaker till varför du kan få ont i bröstet. I bröstregionen sitter våra viktigaste organ som är sammankopplade med hela kroppen. Vårt hjärta, blodomlopp och vår andning kontrolleras från bröstkorgen och därför kan en mängd besvär uppstå, oavsett om du vilar eller anstränger dig kraftigt. Psykiska symtom som stress och depression kan också framkalla värk och smärta i bröstet. Lungsjukdomar, kärlsjukdomar, nervsjukdomar, kardiella sjukdomar eller problem i mag- och tarmkanalen kan alla resultera i olika värk i bröstområdet. Att fastställa orsak är därför mycket viktigt innan en behandling kan påbörjas.

Behandling

Att få ont i bröstet kan bero på något så enkelt som en överansträngning. Det kan vara så att musklerna helt enkelt är trötta och behöver avslappning. Detta botas bäst med mycket vila, mindre stress, ändrade rutiner och att undvika att anstänga sig på det sättet igen. Beror smärtan på sjukdomar som har med hjärtat, lungor eller mage att göra, finns det oftast läkemedel som hjälper mot besvären. I värsta fall kan en operation behövas, men först kommer en genomgående fysisk undersökning att göras för att undersöka och utesluta andra behandlingsalternativ. Denna undersökning kan inte genomföras på KRY.

När du bör söka vård

Får du akut ont i bröstet med flera andra symtom i samband med värken kan läget vara allvarligt. Svettningar och yrsel eller oregelbundna hjärtslag tyder på att det kan vara en hjärtattack eller annan akut hjärtsjukdom. Håller smärtan i sig längre än en kvart bör du därför söka hjälp omgående. Uppstår smärtan i mindre doser, är svår att definiera och är återkommande bör du också boka tid hos en läkare. Om värken uppstår flera gånger utan att du kan härleda orsaken bör du alltid rådfråga en läkare.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Om du får akuta bröstsmärtor som inte avviker på 15 minuter bör du uppsöka närmsta akutmottagning. Om du har mer diffusa besvär är du välkommen att kontakta oss på KRY för rådgivning. Dock krävs oftast en fysisk undersökning för att avgöra orsaken till smärtan. Om så är fallet hänvisar våra läkare dig till en fysisk undersökning.

Ladda ned appen redan idag