Ladda ned Ladda ned

Ont i huvudet

Allmänt

Ont i huvudet är något som troligtvis alla människor drabbas av vid flera tillfällen under sin livstid. Det kan bero på en mängd olika saker och intensiteten kan variera från gång till gång.

Symptom

Att ha ont i huvudet kan kännas på lika många sätt som orsakerna bakom att värken uppstår. Det är inte ovanligt att vakna med en dunkande, intensiv känsla av värk, eller långsamt drabbas av en molande, tryckande känsla under dagen. Huvudvärk kan vara ett symptom på migrän eller muskelspänningar. Huvudvärk kan också komma mycket plötsligt på grund av yttre omständigheter och är ofta förknippat med dina vardagsvanor. När du kan fastställa orsakerna blir också symptomen lättare att förebygga.

Orsaker

Varför du får ont i huvudet kan bero på många olika saker. Allt från förkylning, dålig sömn och stress tillhör de vanligaste orsakerna och spänningshuvudvärk är en av de typer av värk som flest personer drabbas av. Migrän är en annan vanlig sjukdom som ofta ligger latent och sedan ger utslag vid mer eller mindre regelbundna tillfällen. Även synfel kan ligga bakom huvudvärk. Stroke kan ge plötsligt påkommen svår huvudvärk.

Behandling

Ofta behövs ingen behandling när du får ont i huvudet. Många typer av värk kan gå över när du vilar och dricker vatten. En huvudvärkstablett hjälper många typer av smärta i huvudet. Vid migränanfall finns starkare receptbelagda tabletter men även lindrande tabletter ska användas sparsamt och bara när de verkligen behövs. Har du ihållande spänningshuvudvärk kan massage eller avslappningsövningar hjälpa. Fasta rutiner med motion, sömn och bra mat botar ofta mycket av vardagssmärtan som angriper huvudet.

Då bör du söka vård

Har du ont i huvudet men inte vet vad det beror på? Om smärtan är akut och övermäktig ska du ta dig till sjukhus direkt. Har du fått ett slag mot huvudet, bör du också konsultera läkare. Har du spänningar runt ögon och tinningar kan du behöva göra en synundersökning.

Så kan KRY hjälpa till

När du får ont i huvudet kan vi på Kry.se hjälpa dig med råd och samtal kring din huvudvärk. Vi kan även hjälpa till med eventuella recept, men för att kunna sätta en definitiv diagnos krävs dock en kroppslig undersökning.