Ladda ned Ladda ned

Höstblåsor

När sommaren är på väg att ta slut bryter höstblåsorna ut. Du upptäcker ofta blåsorna först i och runt ditt barns mun. Det kan vara skönt att veta att höstblåsor är en ofarlig virussjukdom som vanligen försvinner av sig själv efter någon vecka. På KRY kan du få hjälp med höstblåsor.

Det är vanligt att barn under tio år får höstblåsor.

Vissa barn kan bära på viruset som ger höstblåsor utan att visa några tecken på att vara sjuka. Men hos de flesta börjar sjukdomen med:

  • dålig aptit
  • feber
  • hängighet.

Sedan kommer blåsorna, ofta tillsammans med halsont. Blåsorna är mellan 0.25–1 cm stora. I början ser de ut som en röd ring och utvecklas sedan till rosa blåsor. Blåsorna kliar och ömmar ofta. De kan också gå sönder och ge små sår. Du ser främst blåsor i och runt ditt barns mun samt på händerna och fotsulorna. Höstblåsor kallas också hand - fot - och munsjuka. Ibland kan det även dyka upp blåsor på stjärten.

Då smittar ditt barn mest

Höstblåsor smittar mest de första dagarna barnet är sjukt och då blåsorna bildas. De första symptomen kommer ungefär tre till sju dagar efter det att ditt barn smittats.

Barn i förskola eller skola

Eftersom ditt barn bara kan få diagnosen höstblåsor när blåsorna väl har bildats har smittan redan hunnit föras vidare. Därför kan ditt barn kan gå till förskola eller skola om det orkar. Det gäller även om barnet fortfarande har blåsor men annars är pigg och inte har feber.

Höstblåsor är en virusinfektion som smittar genom nära kontakt, framförallt via händerna. Infektionen är vanligast på sensommaren och hösten. Infektionen ses som en barnsjukdom, men även vuxna kan få den. Den som har haft höstblåsor en gång brukar inte få det igen. Om sjukdomen återkommer är den lindrigare än första gången.

Det finns flera saker du kan göra för att lindra besvären. Om ditt barn har blåsor i munnen kan kalla drycker och glass vara lättare att få i sig än vanlig mat. Ge inte barnet något som är salt eller surt. Även receptfria smärtstillande läkemedel hjälper när blåsorna sitter i munnen. Ömmar barnets hud finns det receptfria salvor som kan strykas på. Fråga på apoteket vilket läkemedel som passar ditt barn bäst.

Det finns ingen särskild behandling mot höstblåsor, men sjukdomen försvinner av sig själv efter någon vecka.

Sök vård om ditt barn får:

  • blåsor och sår på eller i munnen och samtidigt hög feber
  • feber som stiger snabbt
  • huvudvärk med stel nacke och feber
  • mycket ont i magen
  • svårt att andas.
  • rådgivning
  • individuell bedömning och recept vid behov.

Är det ditt barn som är sjukt ska barnet vara med vid videosamtalet.

Liknande besvär:

Senast uppdaterad:
13 nov 2019
Granskare:
Joakim Röstlund, Medicinskt ansvarig läkare
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin