Ladda ned Ladda ned

Höstblåsor

Allmänt

Höstblåsor, eller hand- fot- och munsjukdom som det också kallas, är blåsor som oftast uppstår under sensommaren och hösten. Blåsorna förekommer mest hos barn under 10 år och kan spridas på förskolor/skolor eller inom familjen. Infektionen smittar via närkontakt och går oftast över av sig själv.

Symptom vid höstblåsor

Symptom på höstblåsor är vanligtvis blåsor i munnen, på tungan, insidan av kinderna, i gommen eller på läpparna. Det händer också att blåsor uppstår på fötter, händer och skinkor. Det är även vanligt att barnet får kortvarig feber (1-2 dygn) i samband med infektionen. Om blåsorna går sönder kan det uppstå små sår. Hand-, fot- och munsjukdom, som åkomman också kallas, har inget med mul- och klövsjukan att göra och drabbar oftast förskolebarn men även vuxna kan bli smittade. En del kan vara smittade utan att uppvisa några symtom.

Orsaker till höstblåsor

Orsaken till att höstblåsor uppkommer är en virusinfektion. Denna infektion är mest förekommande på sensommaren och hösten och har en inkubationstid på cirka tre till sju dagar. Smittrisken är som störst i början av sjukdomsperioden och smittan sprids via närkontakt, främst via händer. Det gör att sjukdomen lätt sprids på förskolor och skolor. Ett barn som har fått höstblåsor kan gå tillbaka till förskolan eller skolan när orken är tillräcklig igen. Om barnet är opåverkat så finns ingen anledning att hålla barnet hemma då smittan redan finns på förskolan/i klassen oftast. Den som har haft åkomman en gång blir i regel immun mot sjukdomen. Drabbas man ändå av infektionen igen blir den lindrigare.

Behandling av höstblåsor

Det finns ingen behandling eller vaccin mot höstblåsor. Virusinfektionen går över av sig själv och oftast orsakar den inga större besvär. Om ditt barn, eller du, får problem med att äta eller dricka på grund av smärta från blåsorna, finns det lindring i form av receptfria smärtstillande behandling. Det är viktigt att barnet får i sig vätska och kall dryck. Kräm brukar vara enklast att locka med eftersom kylan kan lindra smärtan från blåsorna. Salta eller sura saker är inte bra att äta under sjukdomstiden eftersom dessa kan irritera och fördröja blåsornas läkningsprocess.

När du bör söka vård

Om ditt barn eller du själv får blåsor och sår på eller i munnen och samtidigt väldigt hög feber, ska du uppsöka läkare för att utesluta andra orsaker. Vuxna som drabbas av hand-, fot- och munsjukdom får i regel bara några få blåsor runt munnen och ont i halsen. Höstblåsor kan förväxlas med vattkoppor, men till skillnad från höstblåsor förekommer vattkoppor även i hårbotten.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Höstblåsor är en otrevlig åkomma som kan kräva lindring. Med KRY kan du genom videosamtal med en av våra läkare få rådgivning och vid behov recept på lindrande läkemedel. Läkarbesöket är gratis för barn och ungdomar upp till 20 år.

Ladda ned appen redan idag