Ladda ned Ladda ned

Afte

Allmänt

Afte, eller aftösa sår, är sår i munslemhinnan. De uppkommer som små blåsor som utvecklas till små sår. Man kan ha besvär med ett eller flera sår åt gången. Här kan du läsa mer om hur du behandlar aftösa sår.

Symtom

Afte är en mycket vanlig åkomma, mer än varannan person beräknas drabbas av tillfälliga sår i munnen. Ett vanligt tecken på att man drabbats av aftösa sår är att det gör ont och svider när man äter. Besvären debuterar som små blåsor som blir till avgränsade, kraterformade sår. Det uppstår en kraftig rodnad runt såret, vanligen är såren upp till fem millimeter stora. Såren blöder inte, men kan vara smärtsamma. Det är individuellt hur många sår man får och hur ont de gör.

Orsaker

Det är inte helt klarlagt exakt vad som orsakar afte. Man tror att åkomman uppkommer på grund av en autoimmun process, när kroppens försvarssystem reagerar mot kroppens vävnader. Munhålan täcks allra ytterst av en slemhinna och irritationer i munslemhinnan, på grund av att immunförsvaret reagerar felaktigt, är ganska vanligt. Ofta uppkommer aftösa sår i samband med andra infektioner när man har ett nedsatt allmäntillstånd. Afte förekommer även ibland i samband med glutenintolerans, så kallad celiaki. Många får något enstaka sår ibland, andra besväras av många sår relativt ofta.

Behandling

Då orsaken till att afte uppstår inte är helt känt finns det ingen behandling som botar åkomman. Men det finns behandlingar som lindrar och gör att såren uppkommer mer sällan. Vid lättare besvär kan det hjälpa att använda en tandkräm utan natriumlaurylsulfat. De finns även geler och munsköljmedel som lindrar besvären. Den som har stora besvär och har så ont att den inte kan äta kan få hjälp med receptbelagda läkemedel. Viss mat som soppor, krämer och glass kan vara lättare att äta. Till skillnad från herpes så smittar inte aftösa sår.

När du bör söka vård

Afte brukar läka ut på egen hand inom två veckor. Om du har svår afte och upplever att det är svårt att äta bör du dock söka vård. Även du som har haft aftösa sår i mer än två veckor eller har besvär med ofta återkommande sår bör söka vård.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Med KRY kan du genom videosamtal med en av våra läkare få råd om hur du bäst behandlar besvären. Våra läkare kan också, om det bedöms att behov finns, hjälpa till med recept eller remiss till annan rådgivare.

Ladda ned appen redan idag