Ladda ned Ladda ned

Sår i munnen (afte)

Afte, eller aftösa sår, är sår i munslemhinnan som ofta uppstår i samband med infektioner. Först bildas små blåsor som sedan utvecklas till små sår. Afte försvinner i allmänhet inom tio dagar, utan behandling. I svårare fall kan du behöva läkemedel för att lindra besvären.

Mer än varannan person drabbas av tillfälliga sår i munnen. Aftösa sår smittar inte, till skillnad från munsår som orsakas av viruset herpes simplex.

Vanliga tecken på aftösa sår är att det gör ont och svider när du äter. Besvären debuterar som små blåsor och utvecklas till avgränsade, kraterformade sår. Såren varierar i storlek beroende på var i munnen de sitter och har ofta en kraftig rodnad runt om. De blöder inte, men kan göra ont.

Hur många sår som uppstår och hur smärtsamma de är varierar från person till person. Vissa får något enstaka sår ibland, andra besväras av många sår relativt ofta.

Det är inte helt klarlagt vad som orsakar afte. Såren bildas ofta vid nedsatt allmäntillstånd, till exempel i samband med infektioner. Då uppstår troligen en autoimmun process som gör att kroppens försvarssystem reagerar mot kroppens egna vävnader. Studier visar också att en redan irriterad munslemhinna kan försämras av tandkräm och munsköljmedel som innehåller så kallat natriumlaurylsulfat (SLS).

Vissa drabbas av afte i samband med glutenintolerans (celiaki). Afte kan ibland vara ett första tecken på inflammatoriska tarmsjukdomar, låga blodvärden eller blodbrist (anemi).

Sår i munnen läker ofta av sig själva inom tio dagar. Om såren inte försvinner eller om du har så ont att du inte kan äta finns även läkemedel som kan lindra besvären.

För att lindra afte kan det ibland hjälpa att undvika munsköljmedel och tandkräm med natriumlaurylsulfat (SLS). Har du svårt att äta kan det underlätta att välja flytande kost under en period. Du kan även lindra besvären genom att undvika för varm mat och starkt kryddad mat.

Om du har haft sår i munnen i mer än två veckor eller har återkommande besvär bör du vända dig till sjukvården. Har du svår afte och upplever att det är besvärligt att äta bör du också söka vård.

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid afte. En sjuksköterska eller en läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt remitterad till vidare vård.

Tänk på att om det är ditt barn som har besvär så behöver barnet närvara under vårdmötet.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Liknande besvär:

Senast uppdaterad:
12 nov 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin